ANNONSE

KULTUR

”SYNG MED OSS” 
i Stavanger konserthus.

Tekst: Einar Fjermestad, Einar Borchsenius

Foto: Einar Borchsenius


Publisert: 17.01.2018

Sjekken pålydende kr 100.000,- tildelt Rogaland Sanitetsforening i 2017. Fra venstre: Kristian Sandvik (korformann), Ingrid Bergesen og Sissel Sigvaldsen (Saniteten) og Magnar Hjøllo (president Lions Club Stavanger)


Et enestående prosjekt med fulle hus i 30 år

Les mer...

KULTUR

KULTUR

MOBIL-ISERE

Publisert: 06.12.2017

I spalten “På kanten” serverte Ole Nerheim korte fortellinger og humoristiske betraktninger gjennom flere tiår i Rogalands Avis. De beste er samlet i “Familie uten grenser – og andre grenseløse petiter” fra Commentum Forlag. Nerheims petitartikler er ikke oppdiktede, men har utgangspunkt i hans og andres opplevelser – på godt og vondt.Her følger en liten smakebit.

Les mer...

KULTUR

Tradisjonene som forsvant

Publisert: 06.12.2017

Julegardinene pynter ikke lenger opp i vinduene, og julebukkene banker ikke på dørene. Stadig færre baker julekaker. Samtidig kommer stadig nye juletradisjoner til.

Les mer...

KULTUR

Historisk interessant og gripende personlig

Publisert: 22.11.2017

Det finnes bøker og serier som tar utgangspunkt i en bestemt tidsperiode, og lar oss følge en eller flere oppdiktede personer gjennom livet, i den tidens koloritt. Else Skranefjell har fulgt en litt annen sti mot målet. Hun har tatt utgangspunkt i sin egen nære slekt som hun ville vite mer om, forsket på livet de har levd og perioden de levde i, for deretter å skrive historien.

Les mer...

KULTUR

Norges første milepæl – slaget i Hafrsfjord.

Publisert: 22.11.2017

I den nye, rikt illustrerte boken ‘Slaget i Hafrsfjord’, Saga Bok AS, kommer historieprofessor Torgrim Titlestad med nytt materiale som forklarer hvordan Harald Hårfagre gikk frem for å samle Norge. Hvorfor skjedde slaget akkurat her? Hvem var Hårfagres fiender i Hafrsfjord? Og kan vi finne et immaterielt bevis vi kan kalle Norges dåpsattest?

Les mer...

KULTUR

Velkommen til Åpen dag 
om slektsgransking

Publisert: 25.10.2017

Stadig flere blir bitt av basillen og engasjerer seg i jakten på personer fra fortiden. Med litt flaks kan du omtrent fra sofakroken spore slekta helt tilbake til middelalderen. Nå får du også anledning å bli kjent med det nye Arkivenes Hus i Stavanger, det nye eldoradoet for alle entusiastiske slektsgranskere. 


Les mer...

KULTUR

KULTUR

Når norrøne guder blir virkelige


Publisert: 25.10.2017

Hun er både samfunnsengasjert og utstyrt med en stor porsjon historieinteresse, Line Møllerop, en 30 år gammel småbarnsmor fra Stavanger. Nå er hun ute med sin første bok på Publica Bok, Sagaen om Ragnarok: Forræderen fra Åsgard, men i god tid før det var hun ute med både boktrailer og egenkomponert sang for boka. Hvilke reaksjoner har hun fått etter det?

Les mer...

KULTUR

Sagaen om 
Håkon Ivarsson


Publisert: 25.10.2017

Sagasjangeren har fått en ny helt! For første gang presenteres denne ”tapte” sagaen om stormannen Håkon Ivarsson - den siste i rekken av de 
sterke norrøne motstanderne av enerådig kongemakt - som Asbjørn av Melhus, Jernskjegge, Erling Skjalgsson, m.fl.

Les mer...

KULTUR

Dialog med ulike uttrykksformer

Publisert: 08.10.2017

Det er en flott og eksklusiv bok de står for, far og datter. Ingvil Aarrestad Godeset er klinisk spesialist i psykiatrisk sykepleie, og 
har i to tiår jobbet nær mennesker i krise. Det å prøve å forstå menneskesinnet er noe som alltid har fascinert henne.

Les mer...

KULTUR

Bak enhver dyktig mann 
står det en sterk kvinne

Publisert: 08.10.2017

I vikingtiden var dette vel så gjeldende, ifølge Solveig Aareskjold. I hennes nye bok «Astridene – Kvinnene kring Olav Tryggvason», som Saga Bok gir ut i høst, blir vi kjent med mektige kvinner som Astrid Eiriksdotter, Sigrid Storråde og Dronning Gunnhild. På hver sitt vis hadde de innflytelse på Olav – på godt og vondt.

Les mer...

KULTUR

En kveld med gode toner

Publisert: 27.09.2017

Belg Blås og Komp trekkspillklubb (BBK) inviterer til voksentreff i Madla Bydelshus. Dette blir en kveld med god stemning om mye god musikk, sier Tove Evjent til Lokalavisen.

Les mer...

KULTUR

Har någen sitt koftå mi?

Publisert: 27.09.2017

Jack Rostøl gjorde suksess med sine betraktninger fra 50- og 60-tallet i boken Ei me alt i 2006. Etterfølgeren kom året etter, og fikk tittelen Ei te. Nå er Rostøl klar med Ennå ei te. Vi bringer en liten smakebit fra boken.

Les mer...

KULTUR

KULTUR

KULTUR

Bilder fra et okkupert Stavanger

Publisert: 30.08.2017

Militærhistorisk forening Rogaland, som står bak bokserien Glimt fra Okkupasjonen, kommer nå ut med Okkupert by. Dette er altså bind 4, men kan fortsatt leses som en uavhengig bok. Jeg får en av forfatterne, Atle Skarsten, til å fortelle oss mer.

Les mer...

KULTUR

Bror min. Hillevågs store sønn og kjente kunstner

Publisert: 16.08.2017

Dette er ingen biografisk beretning om bror min, Kjell Pahr-Iversen. Det er en fortelling hvor jeg flanerer langs noen av de snublete stiene som har ledet ham fram til den livsveien som han – ufortrødent og meget målbevisst – har vandret, til tross for den tragedien som rammet ham som snaut åtte år gammel gutt. På midten av 1960-tallet laget bror min en bildeserie som han kalte «Musikk fra sideværelset». Dette er mine ord fra sideværelset. Det er en historie om en felles oppvekst som beredte grunnen for det medmennesket og den billedkunstneren som bror min er i dag.

Les mer...

KULTUR

KULTUR

Forfatterdebutant fra Kvernevik

Publisert: 14.06.2017

På Kvernevik i Stavanger bor debutantforfatter, Line Møllerop. Hun kommer ut med sin første ungdomsbok «Sagaen om Ragnarok – Forræderen fra Åsgard» i september. Line startet skriveprosessen høsten 2015, og nesten to år etterpå kommer første bok ut gjennom Publica forlag. – Det er utrolig spennende, sier Line. – Jeg har drømt lenge om å bli forfatter. Så når forlaget tok kontakt med meg for noen måneder siden, ble jeg utrolig glad. Nå nærmer det seg bok­lansering med stormskritt.

Les mer...

KULTUR

Kjærlighet og rus

Publisert: 14.06.2017

Hun sier ikke nei takk til en runde med salsa, skattejuristen Sonja Clark. Som medlem av SalsaNor trives hun i et godt miljø og er stadig med på ulike kurs, sosialdansing og salsafester. Noe annet er det med forholdene hun beskriver, både i diktsamlingene og nå i hennes nye roman, Gullstøv.

Les mer...

KULTUR

En fargeløs regnbue

Publisert: 31.05.2017

Malin Torhaug Grydeland fra ­Molde er en tobarns­mamma som etter at hun ble ­utdannet vernepleier i 2014, ­utviklet et ­brennende engasje­ment for rus­omsorgen. I ­tillegg til arbeid og familie, er trening, natur – og ikke minst sol­nedganger – ­viktige ting i livet hennes. Men, kan man spørre seg, hvordan kan en som er, ifølge henne selv, i overkant ­begeistret for fargerike sol­nedganger, gi ut en bok med ­tittelen En verden uten farger?

Les mer...

KULTUR

F(n)ise­humor

Publisert: 16.05.2017

Han er ikke redd for å prøve nye ting, Jimmy Berg Nilsen fra ­Hommersåk. Vanligvis er han involvert i utvikling av dataspill både i Europa og Canada, men har også prøvd seg på film. Og nå debuterer han som forfatter med barne­boka «Lille Rosin fiser til månen».

Les mer...

KULTUR

Hilsen fra ­demensens rike

Publisert: 03.05.2017

I Tanke­vandring i slutten av livet har Roar ­Guldbrandsen satt seg fore en nærmest ­umulig oppgave: Å gjøre et forsøk på å beskrive overgangen fra frisk og fri, til fanget i ­demensens ­fengsel.

Les mer...

KULTUR

KULTUR

Når taus­heten taler – Havet

Publisert: 19.04.2017

Nå er Havet, andre bok i Else Skranefjells trilogi, Når tausheten taler, ute. Til glede for de som fulgte med fra første bok, men hva med de som oppdager bøkene nå?

Les mer...

KULTUR

EDOMIN

Publisert: 19.04.2017

EU har vært et høyst ­aktuelt tema i den siste tiden, ikke minst fordi ­Stor­britannia nylig har aktivert den berømte artikkel 50 i ­Lisboatraktaten og startet en to år lang ­prosess, ­populært kalt Brexit, for å ­forlate unionen. Hva dette vil ­innebære, er det for tiden ingen som vet svaret på.

Les mer...

KULTUR

Arrangerer skrivekurs for forfattere

Publisert: 05.04.2017

Mange går med en forfatter i magen, uten at de våger seg utpå den skjønnlitterære isen. Det vil Egil Foss Iversen gjøre noe med. Nå drar han i gang skrivekurs for forfattere på Bokhuset i Stavanger.

Les mer...

KULTUR

KULTUR

Spenning og hemmeligheter

Publisert: 22.03.2017

Heine V. Vestvik (40) er forfatter og barneverns­pedagog, og er bosatt i Haugesund. Han har tidligere utgitt 3 foreldrebøker, blant annet Den Lille Foreldre­trøsteboka som kom i 2014.

Les mer...

KULTUR

Den farlige varsler­rollen

Publisert: 08.03.2017

Han er både glad i naturen og samfunnsengasjert, Nils Johnsen. Med allsidig erfaring fra yrkeslivet er den siste romanen hans, Varslerne, skremmende ­aktuell.

Les mer...

KULTUR

Ny Lurarevy på gang

Publisert: 08.03.2017

Lurarevyen slår til igjen med fore­stilling nr. 21 som har premiere 24.mars ­klokken 19:00. Revy-
gjengen fra Lura har satt spor etter seg på det norske revykartet de siste årene.

Les mer...

KULTUR

Belg Blås og Komp ­inviterer til voksentreff

Publisert: 22.02.2017

Belg Blås og Komp trekkspillklubb (BBK) ble startet i 1995. Klubbens ønske og mål er å spre glade toner og trivsel med musikk og sang. De spiller for lag og foreninger, på sykehjem, til dans og på festivaler.

Les mer...

KULTUR

En blodig kamp!

Publisert: 22.02.2017

Kjetil Hamre, som i disse dager er aktuell med sin tredje bok Kjærleiks­veven, vet at å lage en dikt­samling kan være en blodig prosess.

Les mer...

KULTUR

Våren på ­Humorhuset Stavangeren!

Publisert: 08.02.2017

Vårsesongen sparkes 
i gang av komiker 
Hans Morten Hansen som har premiere på standup-forestillingen «Game of Hansen» 
8. februar. Dette er opp­følgeren til kjempe­suksessen «50 shades of Hansen» som endte opp med over 100 fore­stillinger i løpet av spille­perioden. ­Hansen er en av landets absolutt morsomste menn, og forventningene til nytt show er store.

Les mer...

KULTUR

Kritikerrost spennings­roman fra Stavanger

Publisert: 08.02.2017

Egil Foss Iversen lever et rolig liv i Stavanger, har kone og to barn, men er ute med en page-turner av en spenningsroman. Med romanen Dødelig virus står han ikke tilbake for verken James Bond eller Jason Bourne. Når et dødelig virus fra andre verdenskrig blir stjålet fra en gruve i Norge, samtidig som et hemmelig forskningsprosjekt pågår i Tyskland, tror ikke major Cato Iversen fra Forsvarets etterretningsorganisasjon på tilfeldigheter.

Les mer...

KULTUR

«Rålls Te Fjells»

Publisert: 25.01.2017

En helg på hytta i Sirdalen kan ­inneholde så mangt. I komedien «Rålls te fjells» får du oppleve det meste av alt det som kan skje… 
og ikke bør skje.

Les mer...

KULTUR

Lucinda i skyene

Publisert: 25.01.2017

Lucinda Riley hadde lovet ­familien sin at hun ikke skulle fly av gårde på bokturné i år. Men det var før hun toppet alle de skjønnlitterære bestselgerlistene i Norge.

Les mer...

KULTUR

Salgsutstilling på Café Sting

Publisert: 11.01.2017

Ta med barna og kom. Utstillingen varer hver dag frem til 10. februar. Illustrasjonene er hentet fra lyd og bildeboken: «Det var en gang et Ove Rocketroll».

Les mer...

KULTUR

40 år med små norgeshistorier

Publisert: 11.01.2017

Programserien startet i 1976 og holder fortsatt koken med historier om dyktige treskjærere, entusiastiske lefsebakere, smarte oppfinnere, originale samlere, glade musikanter og snodige dyr.

Les mer...

KULTUR

Spiller på følelser

Publisert: 21.12.2016

– Jeg mistet sønnen min i en bilulykke i 1994, forteller Eva Kristine Henriksen, som er aktuell med romanen Hvite kråker. – Han var født døv, og jeg brukte mye tid til å lære ham å snakke slik at han kunne klare seg i voksenlivet. Etter ulykken fikk jeg en trang til å skrive en bok – Ronny og jeg – til «hans familie», som han kalte de døve. Mye av dette har jeg også brukt i Hvite kråker.

Les mer...

KULTUR

KULTUR

Julas farligste følge

Publisert: 21.12.2016

I gamle dager var jula slett ikke bare en tid for kos og hygge. Den aller største trusselen mot julefreden var Åsgårdsreia.

Les mer...

KULTUR

En norsk Florence Nightingale

Publisert: 21.12.2016

I dag er det rundt 145.000 sykepleiere i Norge, og 46 høyskoler med sykepleier­utdanning. Cathinka Guldberg grunnla utdanningen i 1868, drevet av et kristent kall om å hjelpe de syke og fattige.

Les mer...

KULTUR

Julenissens historie

Publisert: 21.12.2016

Julenissen er en oppdiktet skikkelse i vestlig populærkultur med røtter i gamle katolske tradisjoner og europeisk folketro. Nissen kom til Norge via Tyskland og Danmark i slutten av 1800 tallet, men historien hans går helt tilbake til Romerriket og byen Myra i Lilleasia.

Les mer...

KULTUR

Lage flotte islykter til skumringstimen

Publisert: 07.12.2016

I vårt distrikt er vi ikke bortskjemt med snø og kaldvær i julen, men likevel kan selvlaga islykter være flotte elementer ute i den mørke juletiden. Disse lyktene kan plasseres på trappen, langs veien og i hagen. De stråler og funkler i kapp med vinterhimmelen.

Les mer...

KULTUR

Nå kommer Klatremus og alle vennene hans til ­Stavanger!

Publisert: 07.12.2016

Vel, alle er kanskje ikke venner sånn med en gang. Mikkel Rev er nok mest sulten han, men det vil Morten Skogmus gjøre noe med. Bestemor Skogmus flyr mellom trærne og Bakergutten baker pepperkaker så pepperskyen står. Bjørner og stabbursmus, pinnsvin og Harepus, rev og Klatremus; de er kanskje ikke enige om alt mulig, men alle er med når de må redde Brumlemann fra å bli solgt til sirkus!

Les mer...

KULTUR

Som du sår, skal du høste

Publisert: 07.12.2016

– Dette er ikke en vanlig kriminalroman, men en spenningsroman som også har et dypere innhold, forteller Geir Asbjørn Molland om sin nye bok, Ondskapens sæd. – Den er definitivt rettet mot et voksent publikum.

Les mer...

KULTUR

«Syng med Oss» i januar –for 29. gang i konserthuset

Publisert: 23.11.2016

I 29 år har Lions Club Stavanger og Song og Spelkorlaget av 8. Mars & Søn (med egen radiator) samarbeidet om arrangementet «Syng med Oss» i Stavanger Konserthus. Artister fra fjern og nær har underholdt, publikum synger med og har det moro.

Les mer...

KULTUR

Ny barnebok fra bente!

Publisert: 23.11.2016

Bente Østbø Maribu kommer ut med ny barnebok. Etter tre barnebøker med viktige budskap til de minste, var det nå på tide å lage en bok som bare skal være for kos, forteller Bente.

Les mer...

KULTUR

KULTUR

KULTUR

April 1940 
– da krigen kom til Rogaland

Publisert: 23.11.2016

– Militærhistorisk Forening Rogaland (MHRF) består av syv likesinnede lokalhistorikere, med spesiell interesse for lokal, militær historie. Vi har som formål å samle inn, bevare og presentere militærhistorie relatert til Rogaland, forklarer forfatterne.

Les mer...

KULTUR

Slektskrønike fra Stavanger

Publisert: 09.11.2016

Når tausheten taler er tittelen på Else Skranefjells slektskrønike, en trilogi, der første bind kom ut nå i november. Handlingen foregår i stavangertraktene, der hun selv har bodd hele sitt voksne liv, og arbeidet som revisor og senere Risk Management Manager i KPMG fram til 2012.

Les mer...

KULTUR

Gratulerer Bob!

Publisert: 26.10.2016

Så har altså Bob Dylan fått Nobelprisen i litteratur – «for å skape nye poetiske uttrykk innenfor amerikansk sangtradisjon» ifølge juryen i Stockholm. Han har skreve sanger med mye følelser – fra øm kjærlighed te sinne og hat. Han har beskreve den tiden me leve i på ein språglig spennande måde, og han har i øve 50 år hatt evnen te å fornya seg.

Les mer...

KULTUR

KULTUR

Bli kommando­pappa!

Publisert: 26.10.2016

Denne boken er en uunnværlig treningshåndbok for ferske kommandopappa-rekrutter. Den er skrevet av Neil Sinclair, eksmilitær og trebarnsfar, og på disse sidene vil han lære deg hvordan du kan:

Les mer...

KULTUR

Bok om 50-årsjubilant

Publisert: 12.10.2016

Med boka Bydelen Riska er 50 år har Enok Lauvås sett seg i redaktørstolen. Kven er han, og kva kan han fortelja om bøkene og rolla som redaktør? Lauvås er ikkje vond å be og fortel om det eg lurer på:

Les mer...

KULTUR

Lokalt «Korslag»

Publisert: 12.10.2016

Stavanger Sanitetsforening sitt kor Kløverdam skal arrangere «Korslag» for en god sak. Konserten 
er i Kuppelhallen lørdag 
29. oktober kl 17.

Les mer...

KULTUR

KULTUR

KULTUR

«Det var en gang et Ove Rocketroll»

Publisert: 12.10.2016

Bli med Ove Rocketroll, Jernløva, den grusomme Helge Olsen og Den Snille Flygende elefanten ut på eventyr! Forfatter Kristi Furubotn og artist/barneunderholder Ove «Rocketroll» Storland lanserer sin nye lyd- og bildebok «Det var en gang et Ove Rocketroll» til inntekt for barn i Burma/Mayanmar.   

Les mer...

KULTUR

Eg vil ikkje

Publisert: 28.09.2016

Jan Kidøy kommer opprinnelig fra Gulen i Sogn og Fjordane, men har slått rot på Jæren med en lang og allsidig karriere å vise til. Samspillet mellom natur og mennesker har alltid opptatt ham, i oppvekst, utdanning og arbeid – men hva med skrivingen?

Les mer...

KULTUR

Øivind Blunk til Stavanger 21. oktober

Publisert: 28.09.2016

I flere tiår har ØIVIND BLUNCK vært en humør­spreder i Norge. Fra «Klabb og Babb» i NRKs spede begynnelse via legendarisk ungdomsidol på 80 tallet i «Reidar og Bitten» til den slagkraftige «Fridtjof» fra Ytre Enebakk. I tillegg har han spilt store roller i musikaler som «Les Miserables» og «Cats».

Les mer...

KULTUR

Renberg 
i nytt lys

Publisert: 28.09.2016

Ofte tar vi feil når vi vurderer hverandre. I noen tilfeller kan det bli skjebnesvangert, sier forfatter Tore Renberg – aktuell med romanen 
«Du er så lys».

Les mer...

KULTUR

Fantasi og ­vanskelige tema

Publisert: 14.09.2016

To rogalandsforfattere er aktuelle med barnebøker i høst. Mens Marja T. Mathisen fokuserer på fantasien, skriver Ida Kinden Jonassen om vanskelige tema.

Les mer...

KULTUR

Han som sprang 
i stiger

Publisert: 14.09.2016

På 1500-tallet kom stigerne fra Tyskland for å føre oppsyn med arbeidet i norske gruver. I 1770 var det mer enn 100 stigere bare i Kongsberg.

Les mer...

KULTUR

KULTUR

Markerer 15 år som lyriker

Publisert: 27.08.2016

Det er 15 år siden lyriker Målfrid J. Frahm Jensen debuterte med sin første diktsamling. Dikt har hun ført i pennen siden 14-årsalderen, og innen 2016 er omme har hun kommet med syv diktsamlinger.

Les mer...

KULTUR

Tårefylt tjeneste

Publisert: 27.08.2016

Fram til 1800-tallet i Norge kunne et menneskes siste reise følges av sørgende, svartkledde kvinner – betalt for å hulke og gråte. Helt til sorgen ble privatisert.

Les mer...

KULTUR

KULTUR

Kjenner du igjen et luftslott?

Publisert: 13.08.2016

Gunn Berit Landa Soldal har tidligere utgitt tre vakre bøker, populære som gavebøker både til andre og til seg selv, og er nå ute med sin fjerde bok. Men hvem er hun?

Les mer...

KULTUR

Fyll sommeren med festivaler

Publisert: 25.06.2016

Sommeren kan by på festivaler både til vanns, til lands og til fjells. Og det finnes langt mer enn musikkfestivaler å velge blant.

Les mer...

KULTUR

En sovjetsoldats skjebne

Publisert: 25.06.2016

Krigshistoriker og Russland-kjenner Bjørn Bratbak er ute med en fengslende bok om sovjetsoldatenes skjebne under 2. verdenskrig. Med utgangspunkt i historien om den russiske soldaten Arkadij, som flyktet fra en fangeleir på Forus i 1945 og som holdt seg i dekning i Bjerkreim, skildrer Bratbak en rekke skjebner under og etter krigen.

Les mer...

KULTUR

40 år og like krass

Publisert: 11.06.2016

Punken er 40 – men blir aldri helt voksen. De overlevende sjefopprørerne krangler stadig på tvers av Atlanteren.

Les mer...

KULTUR

Rabalder med rebellar

Publisert: 11.06.2016

Stig Erlend Midtgaard og Arnstein Jacobsen er ute med ny bok, og eg set meg ned med Midtgaard for eit intervju.

Les mer...

KULTUR

Sommerens vakreste musikkeventyr

Publisert: 28.05.2016

Sommeren står for døren og noe de fleste nordmenn forbinder med sommer er sol og musikk. Som en hyllest til musikken arrangeres musikkfestivaler rundt om i verden, og her i Stavanger er byen klar 
for Musikkfest.

Les mer...

KULTUR

Se opp – nå er det Dragefest!

Publisert: 28.05.2016

Den 27. årlige Dragefesten i Sola går til værs 11. og 12. juni. Også i år ventes hundrevis av dragebyggere til Sola kulturhus og tusenvis av drageflygere og tilskuere til Hellestø. Som alltid får festivalen et ekstra løft ved at noen av Europas dyktigste dragebyggere flyr sine fineste drager.

Les mer...

KULTUR

Norsk stammor til hele 
New Yorks borgerskap

Publisert: 28.05.2016

Frans-Arne Hedlund Stylegar, født 1969 i Moss, er arkeolog og direktør for Varanger museum. Frem til 2014 var han fylkeskonservator i Vest-Agder. Han er en profilert fagperson og forfatter av fagartikler og bøker. Han har bl.a. sin egen arkeologiske blogg og en fast spalte i Klassekampen. Nå er han ute med en bok som tar for seg en lite kjent periode av norsk utvandring: Nieuw Amsterdam. Nordmenn i det hollandske Amerika, 1624–1674

Les mer...

KULTUR

KULTUR

KULTUR

Gutt 9 år gir ut sin helt egen avis på Nærbø

Publisert: 30.04.2016

Sjur Grov Thorsen, 9 år, bor på Nærbø i Hå kommune. Han er en glad-gutt som går i 3. klasse på Bø skole på Nærbø og han har mange forskjellige interesser. Noen av dem er å skrive bøker, lage mat, lage musikk og spille teater. Han går i kulturskulen og han er aktiv i fri-idretten, og han liker å løpe. Til sommeren skal han delta som dommer i Barnejuryen for Gladmatfestivalen i Stavanger. En aktiv og positiv gutt der altså.

Les mer...

KULTUR

Kidnappet til ­realityshow

Publisert: 30.04.2016

Tor Halstvedt forteller om seg selv: Jeg er 67 år, født i Askim. Jeg studerte bl.a. litteraturvitenskap ved Universitetet i Oslo, men har seinere, etter studiene, i over 40 år hatt all verdens jobber «på golvet». Jeg jobbet bl.a. 12 år på Christiania Spigerverk, hvor jeg en periode var tillitsmann. Nå har jeg jobbet 17 år i Posten. Jeg har også vært engasjert som oversetter og som samfunnsdebattant.

Les mer...

KULTUR

Stor suksess med små bøker

Publisert: 16.04.2016

Heine Vihovde Vestvik er fagkonsulent og forfatter og er bosatt i Haugesund. Bøkene «Den lille tilknytningsboka» og «Den lille foreldretrøsteboka» trykkes nå i et tredje opplag. Sammen med «Den lille foreldrekjæresteboka», som kom ut i 2015, er bøkene hans til sammen trykket i 4000 eksemplarer.

Les mer...

KULTUR

Kabaretstjernen fra Kristiania

Publisert: 16.04.2016

Bokken Lasson intro­duserte nordmenn for avantgardistisk kabaret­teater. Hun grunnla Chat Noir, og ville at kunsten skulle være for alle.

Les mer...

KULTUR

KULTUR

Mostraspel-kunstner

Publisert: 16.04.2016

Den lokale stavangerkunstneren Reidunn Oanes Falkeid er blitt invitert til Bømlo under Mostra­spelet for å ha kunstutstilling. Utstillingen åpner 21.05 og varer i en måned.

Les mer...

KULTUR

KULTUR

Inspirert ­inspirator

Publisert: 02.04.2016

Trond Ullenes har de siste 10 årene drevet egen virksomhet som inspirator, coach, kurs- og foredragsholder for ledere, personalgrupper, idrettsutøvere og artister. Nå er han ute med boka Bli en inspirator.

Les mer...

KULTUR

– Stavanger er vårt sirkus

Publisert: 19.03.2016

Spillerom-festivalen for levende rollespill (laiv) avholdes i år for første gang i Stavanger – lørdag 9. april. Arrangørene åpner også dørene på Clarion Hotel for kostymefrelste cosplayere, amatørskuespillere og andre fantaster.

Les mer...

KULTUR

Tid for drømme­hage

Publisert: 19.03.2016

Ingeborg Kringeland Hald fra Haugesund har i flere år jobbet som fotograf og frilansjournalist, og levert stoff om hage og interiør til lokale publikasjoner på Haugalandet. Nå når flere av oss begynner å tenke på hage igjen, kommer hun ut med en ny og litt annerledes hagebok: Fru Halds hage.

Les mer...

KULTUR

Innholdsrike helligdager

Publisert: 19.03.2016

Påske er mer enn krim, skiturer og overfylte påskeegg. De røde dagene i påsken har mange og lange tradisjoner knyttet til både kristendom og folketro.

Les mer...

KULTUR

Dekorerer 
40 ­meter lang verksteds­vegg

Publisert: 05.03.2016

Vibemyr Bilverksted AS utvider i disse dager verkstedsarealet med 900 kvadratmeter for å kunne fortsette sin positive utvikling, øke fleksibiliteten i forhold til kundene og for å skape et enda bedre arbeidsmiljø for de ansatte.

Les mer...

KULTUR

Kriminelt mange historier

Publisert: 05.03.2016

Jan-Erik Vik fra Kristiansand har lesere over hele Skandinavia, da han jevnlig skriver noveller for magasiner både i Norge, Danmark og Sverige. Han har også gitt ut tre novellesamlinger tidligere, og nå kommer En god natts søvn – en ren krim­novellesamling. Hvordan fikk han idéen til den?

Les mer...

KULTUR

Fra ­Wergelands godnatt­sang 
til drap

Publisert: 05.02.2016

Prisbelønte Sylvelin Vatle har flere bøker bak seg som forfatter for både voksne og unge, og også blitt oversatt. Nå debuterer hun som krimforfatter med boka «Den 13. engelen», hvor handlingen utspinner seg på en avsides fjellgård.

Les mer...

KULTUR

Hundvågs egen barnebokforfatter

Publisert: 05.02.2016

På Ulsnes bor Hundvågs egen barnebokforfatter, Bente Østbø Maribu. Hun kommer nå ut med sin 3. barnebok «Ruffen finner lykken». Bente bruker mye tid på det lille tegnekontoret sitt hjemme på Ulsnes. Hun forteller at det hele startet som egenterapi i en vanskelig tid og at dette ble etter hvert umulig å stoppe. Alle bøkene hennes har viktige budskap barn kan lære noe av, noe som er svært viktig for henne.

Les mer...

KULTUR

David Bowie 1947 – 2016

Publisert: 23.01.2016

Mandag 11. januar fikk vi den høyst uventede meldingen fra New York om at rockestjernen og ikonet David Bowie var død. Kun tre dager tidligere fylte Bowie 69 år, og i den anledning gav han ut sitt nyeste album (vinyl og CD) med navnet Blackstar. En sort stjerne har ikke noen særlig lysende fremtid, så han ante nok hva som var i ferd med å skje.

Les mer...

KULTUR

Alt va bedre før – Not!

Publisert: 23.01.2016

Nok engang er Lura ungdoms­revy i gang med ny revy. De seksten ungdommene i revygruppa er i disse dager igjen i ferd med å forberede seg til årets revy.

Les mer...

KULTUR

Frieri før og nå

Publisert: 23.01.2016

Jula er blitt en høytid for frierier. Men i motsetning til hva mange tror, er skikken med å gå ned på kne av nyere dato.

Les mer...

KULTUR

Liv med leire

Publisert: 09.01.2016

Thor Lannem (72) har lekt med leire hele livet. Det vil han egentlig ikke slutte med.

Les mer...

KULTUR

Nissetegner på heltid

Publisert: 19.12.2015

Kjell E. Midthuns nisser skaper mye begeistring. Selv håper illustratøren at han aldri blir helt fornøyd.

Les mer...

KULTUR

En pilegrimsberetning

Publisert: 05.12.2015

Bokens tittel kan gi inntrykk av at dette er historien om Sigurd Jorsalfar og hans reise til Jerusalem i 1108. Det er det også, men det er 
mye mer.

Les mer...

KULTUR

Bak scenen med Olav Halvorsen

Publisert: 05.12.2015

De siste årene har Olav Halvorsen slått seg opp som en populær komiker og underholder – både på standup-klubber, utesteder og for firmaer. Han er kjent for å være en blid og varm komiker som lett får folk med seg.

Les mer...

KULTUR

Krimskrans for alle

Publisert: 05.12.2015

Har du fantasi, er det bare å starte jakten på materialer. Din neste pyntekrans kan være dekket av bobleplast.

Les mer...

KULTUR

Vil du se deg selv på kino?

Publisert: 05.12.2015

Visste du at flere av de mest kjente skuespillere startet sine karrierer som statister? Nå har også du muligheten til å prøve deg foran kamera.

Les mer...

KULTUR

KULTUR

Gosenrevyens historie mellom to permer

Publisert: 07.11.2015

Gosenrevyen er et kjent innslag i Stavangers kulturliv. Siden oppstarten i 1991 har mer enn tre tusen ungdomsskole­elever stått på scenen i skolens gymsal eller i lokale bydelshus, eller de har styrt spakene som gir forestillingene lys og lyd. For de aller fleste deltakerne har sceneopptreden kun medført et kort øyeblikk i rampelyset, men for andre har revytiden faktisk vært startskuddet for en senere karriere på scenen.

Les mer...

KULTUR

Noe for enhver smak

Publisert: 24.10.2015

Lions club Stavanger Gyda er en gjeng ivrige damer som siden 1989 har brukt noe av fritiden til å engasjere seg i inntektsbringende aktiviteter. Først og fremst for lokalmiljøet, men også nasjonale og internasjonal prosjekter. Midlene som samles inn går uavkortet til å yte humanitær hjelp.

Les mer...

KULTUR

Slik blir fortiden ny igjen

Publisert: 24.10.2015

Hvert år blir flere hundre forfalne kultur­minner forvandlet til moderne kontorer, overnattings­steder, serverings­steder, forretnings­lokaler, kulturlokaler, oppgraderte turstier, flytende båter, malende møller.

Les mer...

KULTUR

KULTUR

Älä unheeta minnuu!

Publisert: 10.10.2015

Visste du at kvensk ble anerkjent som eget språk for 10 år siden? I dag står språket likevel i fare for å dø ut.

Les mer...

KULTUR

Stavanger Musikkorps av 1919 – en suksess­historie!

Publisert: 10.10.2015

Når Stavanger Musikkorps av 1919 sammen med Nordic Tenors, mannskoret VSOP og Kjell Inge Torgersen inviterer til festaften lørdag 17.10. kl.19.19 i Stavanger konserthus i «Fartein Valen» salen, er dette nok en milepel i korpsets 96 år lange historie.

Les mer...

KULTUR

«Fra Vest­bredden»

Publisert: 26.09.2015

Presten og forfatteren Leif ­Magne Helgesen setter fokus på forholdene på Vestbredden i sin nye bok. Gjennom to perioder i 2014 – 2015 var forfatteren ledsager på Vestbredden, utsendt av Kirkenes Verdensråd for å være øyevitne og bidra med en internasjonal tilstedeværelse. I disse periodene skrev han en blogg i Stavanger Aftenblad med samme tittel som den nye boka. Boka som ble lansert under litteratur­festivalen Kapittel 15 den 20. september, portretterer palestinerne og deres situasjon under en ­pågående okkupasjon.

Les mer...

KULTUR

Fyller Konsert­huset

Publisert: 26.09.2015

Morten Andersen i Alive-Produksjoner startet i det små. Nå er han klar til å fylle Konserthuset i Stavanger. Alexx Alexxander er klar for Stavanger.

Les mer...

KULTUR

KULTUR

Magiske ­Frankrike byr på store reiseopplevelser

Publisert: 12.09.2015

Det er noe spesielt med Frankrike. Et av verdens mest besøkte land der opplevelsene står i kø. Landet er rikt på historie, det har et variert landskap, idylliske landsbyer, spennende storbyer og et kjøkken som kan friste selv den mest kresne gane.

Les mer...

KULTUR

Embla Bunader står for ­tradisjon og nyutvikling

Publisert: 29.08.2015

Stavanger har flere kjente bunadsbutikker som lenge har hatt en sterk posisjon i markedet. Når det nå er kommet en ny aktør i Østervåg 25, tilføres nye og spennende modeller som ikke har vært i byen tidligere. Mens de andre butikkene stort sett konsentrerer seg om rogalandsbunader, leverer Embla bunader og festdrakter fra hele landet.

Les mer...

KULTUR

Sirdalsdagane har 25-års jubileum

Publisert: 29.08.2015

Da er det snart tid for Sirdalsdagane igjen, og denne gangen blir det 
4.–6. september 2015. Dette er 25. gang Sirdalsdagane blir arrangert, og vi satser på godt vær og godt humør.

Les mer...

KULTUR

KULTUR

Store smil på Humorhuset Stavangeren

Publisert: 29.08.2015

Høsten i Stavanger kan være både lang og våt. Derfor gjør Humorhuset Stavangeren sitt ytterste for at du skal kunne le deg gjennom stiv nordvest kuling supplert med tette regnbyger. Den tradisjonsrike scenen byr på et meget rikholdig høstprogram som bør kunne reparere humøret hos selv den mest tungsindige.

Les mer...

KULTUR

Mykle­saken splittet Norge

Publisert: 15.08.2015

Sommeren for hundre år siden, 8. august 1915, ble Agnar Mykle født. 42 år senere var han tiltalt i Litteratur-Norges mest kjente rettssak.

Les mer...

KULTUR

Stjernene strømmer til Humorhuset Stavangeren i høst!

Publisert: 13.06.2015

Pål Kvammen og Rune Bjerga. Trond Viggo og Tore Sagen. Randi Tytingvåg, Else Kåss Furuseth og Thomas Seltzer. Sally og Gretelill. Espen og Torfinn. Hans Morten Hansen. Hanne Boel og Knut Reiersrud. Per Inge og Han Inante. Også Dag Schreiner da. Aldri før har den tradisjonsrike revyscenen Stavangeren kunnet by på en mer rikholdig høstmeny.

Les mer...

KULTUR

Regionens største veldedighets­turnering?

Publisert: 16.05.2015

Det blitt en tradisjon at Stavanger International Rotary Club avholder sin årlige golfturnering i distriktet. Denne gangen er det den 2. juni og i samarbeid med Sandnes Golfklubb, Bærheim som i fjor.

Les mer...

KULTUR

Verdenskjente leker fra Stavanger

Publisert: 16.05.2015

På 1950-, 60- og 70-tallet lekte millioner av barn med Tomte-biler og Anne-dukker. De verdenskjente lekene ble laget på fabrikken Tomte Småvareindustri i Stavanger.

Les mer...

KULTUR

Staten og gud

Publisert: 02.05.2015

I boka Staten og Gud reflekterer Kjell Skartveit over sentral spørsmål i vår tid. Kristendommen har spilt en avgjørende rolle i Vestens historie, både for økonomisk utvikling, akademisk kvalitet ved våre læresteder, politisk frihet og synet på menneskeverdet. Overgangen fra det romerske slavesamfunnet til kristendommens Europa, var starten på en samfunns­bygging der likeverdet og stadig søken etter ny kunnskap var i sentrum. Det var kristendommen som formet Europa.

Les mer...

KULTUR

KULTUR

Inspirasjon fra egne barn

Publisert: 18.04.2015

Bente Østbø Maribu fra Hundvåg har nå utgitt sin 2. barnebok gjennom Publica forlag på Sandnes. Hennes to barn, Markus og Dina, er hennes inspirasjon når hun tegner og skriver, forteller hun.

Les mer...

KULTUR

Reiseskildring fra Cuba

Publisert: 07.04.2015

En rundreise på Cuba, den største øya i Karibien, er en spennende opplevelse. Landet er kontrastfylt og har mye å by på dersom du har «åpne øyne og et åpent sinn». De gamle amerikanske dollarglisene – mange over 60 år gamle er noe de fleste forbinder med Cuba. Likedan praktfulle strender, imøtekommende mennesker, byer og steder som er fargerike og «annerledes».

Les mer...

KULTUR

KULTUR

KULTUR

Premiere på Mitt liv som «Sally»

Publisert: 21.02.2015

Sally Nilsson er Stavangers mest folkekjære artist. Onsdag 25. februar er det premiere på hennes egen forestilling: Mitt liv som «Sally» i Humorhuset Stavangeren. Hele byen gleder seg!

Les mer...

KULTUR

Skriv en bok

Publisert: 21.02.2015

Det er fullt mulig å lære seg det som trengs for å skrive en roman, mener forfatter og skrivelærer Morten Harry Olsen.

Les mer...

KULTUR

KULTUR

Nytt show fra Norges ukronete humor­konge

Publisert: 24.01.2015

Komiker og tidligere verdensrekordholder Hans Morten Hansen spiller hemningsløst på sin egen utilstrekkelighet når han nå har premiere på sitt fjerde soloshow «50 Shades of Hansen». Nettopp dette kan gi ham hat-trick i antall komipriser.

Les mer...

KULTUR

KULTUR

Julepynten som forsvant

Publisert: 20.12.2014

Rosiner trukket på en snor, ekte gulrøtter, spir i stedet for stjerne: Fortidens julepynt var ikke helt som nå.

Les mer...

KULTUR

Fra helgen til nisse

Publisert: 20.12.2014

Takket være et anonymt, amerikansk dikt ble en av julens hovedrolle­innehavere omskapt i 1822 – fra streng helgen til godslig nisse.

Les mer...

KULTUR

Nostalgisk klang

Publisert: 20.12.2014

Takket være den lille musa som gnagde på orgelet i Oberndorf for nesten 200 år siden, synger vi «Glade jul» den dag i dag.

Les mer...

KULTUR

KULTUR

KULTUR

KULTUR

Byprestenes julegave

Publisert: 06.12.2014

Lodd til 1000 kroner stykket? Er du aldeles vill? 
Vanligvis kjøpes lodd som koster 2, 5 eller 10 kroner. Enkelte ganger kanskje 100. Men de færreste har noen gang kjøpt lodd som er dyrere enn det.

Les mer...

KULTUR

Opplevelser som julegave!

Publisert: 06.12.2014

Gode fellesopplevelser er fine julegaver. En kveld sammen med de du er glad i gir gode minner sammen. Lokalavisen tok turen oppi Humorhuset Stavangeren for å se hva byens produsent av scene­underholdning har å tilby. – Til våren har vi mange godbiter å komme med, kan daglig leder i Humorhuset Stavangeren Hans Petter Jørgensen fortelle.

Les mer...

KULTUR

KULTUR

Griseprat fra gata

Publisert: 06.12.2014

Slang er urbant og mannsdominert «mot-språk», ifølge autoriteten Jonathon Green – som har funnet nesten 2000 ord for «samleie».

Les mer...

KULTUR

KULTUR

Lage flotte islykter til skumringstimen

Publisert: 06.12.2014

I vårt distrikt er vi ikke bortskjemt med snø og kaldvær i julen, men likevel kan selvlaga islykter være flotte elementer ute i den mørke juletiden. Disse lyktene kan plasseres på trappen, langs veien og i hagen. De stråler og funkler i kapp med vinterhimmelen.

Les mer...

KULTUR

Farlige engler

Publisert: 06.12.2014

Når vi dekorerer til jul, henger vi opp søte og harmløse englefigurer. Men i Det gamle testamente var engler mektige og skremmende vesener, som kunne legge byer i grus.

Les mer...

KULTUR

En julekalender for barns rettigheter

Publisert: 22.11.2014

Et rekordhøyt antall elever har meldt seg på SOS-barnebyers Omvendt julekalender idet vi nærmer oss adventstid. I år er barneombud Anne Lindboe invitert til å ta del i kalenderen, for å minne oss om viktigheten av barns rettigheter i anledning Barnekonvensjonens 25 årsdag. Retten til et trygt hjem og en familie er universell, men dessverre er det mange barn i Norge som ikke vet at rettighetene i Barnekonvensjonen også gjelder dem.

Les mer...

KULTUR

Ajax før jul!

Publisert: 22.11.2014

I fjor ble det startet en «forektige tradisjon» i Stavangeren. Sally Nilsson, Gretelill Tangen, Torfinn Nag og Espen Hana laget forestillingen «Ajax før jul!» der de leste og sang tekster av Ajax. Det ble en braksuksess. Mye større enn ventet. Stavangerpublikummet gikk mann av huse for å se forestillingen. En av kritikerne som anmeldte forestillingen til terningkast 5, skrev: «Folk lo så di meste ikkje klarte holda forfriskningane innvortes.»

Les mer...

KULTUR

Krimskrans

Publisert: 22.11.2014

Har du fantasi, er det bare å starte jakten på materialer. Din neste pyntekrans kan være dekket av bobleplast.

Les mer...

KULTUR

Gjenvinner kaffekapsler til inntekt for Klepp Frikyrkjes sosiale arbeid

Publisert: 08.11.2014

Takket være Geir Ådne Vestvik kan nå innbyggerne på Jæren bidra til at deres TASSIMO kaffekapsler og foliepakninger blir gjenvunnet i stedet for å ende opp i søpla, samtidig som de er med på å samle inn penger til Klepp Frikyrkjes sosiale arbeid. Slik blir brukte kapsler omgjort til både nye ressurser og penger til en god sak.

Les mer...

KULTUR

De nye malerne

Publisert: 08.11.2014

Stadig mer av verden fargelegges av kreative gatekunstnere. En av dem, Peacetu, er en brasilianer som har bosatt seg på Skarnes.

Les mer...

KULTUR

Fest i Stavangeren

Publisert: 25.10.2014

For en fest det blir i Stavangeren denne høsten. Dag Schreiner gjennomførte premieren på høstens store show i Stavangeren, «Endelig Dag igjen», med stormende publikumssuksess. Stemningen i Stavangeren var høy. Og mange framhever dette showet som den beste forestillingen Dag Schreiner har laget så langt.

Les mer...

KULTUR

Kunstner i hvert hus

Publisert: 25.10.2014

Hvor mye kreativitet er det plass til i ett borettslag? Svaret finner du i kunstnerboligene på Trolltun.

Les mer...

KULTUR

Hemmelighetskremmerier

Publisert: 25.10.2014

Hver dag drypper små og store illustrerte betroelser ut på bloggen Norske Hemmeligheter. Hva er din hemmelighet?

Les mer...

KULTUR

Noe for enhver smak

Publisert: 25.10.2014

Lions club Stavanger Gyda er en gjeng ivrige damer som siden 1989 har brukt noe av fritiden til å engasjere seg i inntektsbringende aktiviteter. Først og fremst for lokalmiljøet, men også nasjonale og internasjonal prosjekter. Midlene som samles inn går uavkortet til å yte humanitær hjelp.

Les mer...

KULTUR

KULTUR

Illusjons­mesteren

Publisert: 11.10.2014

Rune Carlsen løper tre mil i uken, men blir mer utkjørt av to timer intens trylling. Snart skal han delta i EM.

Les mer...

KULTUR

Dag Schreiner er premiereklar!

Publisert: 11.10.2014

Det er god stemning i Stavangeren for tiden. Dag Schreiner øver på scenen. Han tryller fram den ene karakteren etter den andre. Dag som Pave Franz gjorde stor suksess da Løgnaslaget hadde revy for et par år siden. Paven blir med også nå når Dag inviterer til høstshowet «ENDELIG DAG IGJEN!». Denne gangen skal han velsigne showet. Og som paven sier: «Natten er dagens mor, og endelig er det Dag igjen!».

Les mer...

KULTUR

KULTUR

Bli med og sett viktige fotavtrykk

Publisert: 13.09.2014

Søndag 14. september er det nok en gang duket for Barnebymarsj i regi av SOS-barnebyer i Stavanger. I fjor samlet marsjen rundt 600 barn og voksne til en søndagstur med mening, og de frivillige i SOS-barnebyer Rogaland håper mange lar seg engasjere også i år for å gi barn i Mwanza et trygt hjem.

Les mer...

KULTUR

Trenger flere lyttende ører

Publisert: 16.08.2014

– Vi kan ikke løse problemene til de som kontakter oss, men vi kan gå noen skritt sammen med mennesker som sliter, lette litt på deres smerte, eller bare være to lyttende ører, sier Møyfrid Hauge som er frivillig telefonvakt for Kirkens SOS.

Les mer...

KULTUR

Løp for en god sak!

Publisert: 16.08.2014

De frivillige for SOS-barnebyer i Rogaland har fått 100 stk. startplasser i motbakkeløpet Hilleknuten som selges til inntekt for byggingen av «Rogalandhuset», et nytt SOS-barnebyhjem i Mwanza, Tanzania.

Les mer...

KULTUR

Sanden er tilbake!

Publisert: 21.06.2014

Daglig leder i World Tour Stavanger AS, Sveinung Byberg, nærmer seg 15-timers dager og kunne ikke følt seg mer motivert enn nå.

Les mer...

KULTUR

Reis til Cuba og få minner for livet

Publisert: 21.06.2014

En rundreise på Cuba, den største øya i Karibien, er en spennende opplevelse. Landet er kontrastfylt og har mye å by på dersom du har «åpne øyne og et åpent sinn». De gamle amerikanske dollarglisene – mange over 60 år gamle er noe de fleste forbinder med Cuba. Likedan praktfulle strender, imøtekommende mennesker, byer og steder som er fargerike og «annerledes».

Les mer...

KULTUR

Konsert til inntekt for barnehjem i Ukraina

Publisert: 24.05.2014

Fredag 23. mai på Vigrestad Misjonshus og Lørdag 24. mai i Frøyland Orstad Kirke arrangerer KPK-Ukraina veldedighetskonsert til inntekt for barnehjemmet House of Mercy i Ukraina. Gjennom disse konsertene ønsker KPK å sette fokus på hvordan enkeltmennesker kan tenne lys i andres mørke ved å strekke ut en hjelpende hånd til noen i nød. Det var nemlig slik KPK-Ukraina startet.

Les mer...

KULTUR

KULTUR

Små stopp langs landeveien i USA

Publisert: 24.05.2014

Å kjøre bil i USA er en opplevelse mange bør unne seg en gang i mellom. Landet er stort og må tas etappevis. Ta deg også god tid slik at du kan gjøre noen stopp underveis og få med en del høydepunkter fra det vidstrakte landet i vest. Det er nok å ta av, men du klarer ikke alt på en gang.

Les mer...

KULTUR

KULTUR

10 000 skal rydde strendene

Publisert: 10.05.2014

Tusenvis av frivillige deltar i helgens i strandrydding langs hele kysten. Engasjementet for å bekjempe marin forsøpling er økende.

Les mer...

KULTUR

Stavangers konsertliv 1843–2007

Publisert: 10.05.2014

Bjørn Samuelsen (f.1937) er født og oppvokst på Kampen i Stavanger. Han måtte tidlig ut i arbeidslivet, og har bl.a. jobbet som kartotekfører, lagermedarbeider og sjømann. Han ble utdannet typograf, og læretiden hadde han hos Moes Aktietrykkeri, og var ansatt der fram til 1974. Han har også jobbet i Aftenbladet, Dreyer og i Norsik.

Les mer...

KULTUR

Konfirmasjon med muligheter

Publisert: 26.04.2014

Holistisk, humanistisk, akademisk eller spiritualistisk? Reise på visjonsvake eller kanskje lære litt om film? Tilbudene er mange for dagens konfirmanter.

Les mer...

KULTUR

Vi elsker engelsk humor!

Publisert: 12.04.2014

I alle år har nordmenn ledd av engelskmennene. Utallige komiserier har rullet på norsk fjernsyn, og vi har ledd av dem alle. Rowan Atkinson, Monty Python, Smith and Jones og mange andre.

Les mer...

KULTUR

The Rolling Stones

Publisert: 12.04.2014

Den engelske rockegruppen The Rolling Stones ble dannet i 1962 av Mick Jagger, Keith Richards og Brian Jones. Gruppens manager, Andrew Loog Oldham, forsto tidlig at det var smartere å lage en motpol enn en kopi, og var ansvarlig for deres image som et rufsete svar på The Beatles. The Rolling Stones har fra 1963 vært et av de mest innflytelsesrike bandene innen rocken, og da The Beatles ble oppløst i 1970, var det få som motsa dem når de kalte seg «The Greatest Rock and Roll Band in the World».

Les mer...

KULTUR

Klappjakt på skurken

Publisert: 12.04.2014

De er forsmådde, sjalu, gale, maktsyke, hevnlystne og pengegriske mordere med hemmeligheter å skjule. Uten dem hadde påsken vært kjedeligere.

Les mer...

KULTUR

Den gule linje

Publisert: 12.04.2014

Gult er lyset og solas farge, og i påsken skinner den sterkere enn ellers. Hvilken rolle har gulfargen spilt gjennom historien?

Les mer...

KULTUR

Syndenes forlatelse

Publisert: 12.04.2014

Påsken markerer at Jesus døde for våre synder. Men selv i kirken tas det til orde for en mindre syndig fremstilling av påskens begivenheter.

Les mer...

KULTUR

Den gule linje

Publisert: 12.04.2014

Gult er lyset og solas farge, og i påsken skinner den sterkere enn ellers. Hvilken rolle har gulfargen spilt gjennom historien?

Les mer...

KULTUR

KULTUR

KULTUR

Black Sabbath

Publisert: 29.03.2014

Black Sabbath skapte sin egen hardrockstil på begynnelsen av 1970-tallet med seige, mørke, onde gitarriff og tungt bass- og trommespill, og de ble feilaktig beskyldt for å være satanister på grunn av sin lefling med okkulte symboler. Etter at Ozzy Osbourne fikk sparken i 1979, har de hatt lite kommersiell suksess. Tony Iommi regnes som en gitargud, til tross for at han mistet to fingertupper i en sveiseulykke som syttenåring.

Les mer...

KULTUR

KULTUR

David Essex

Publisert: 15.03.2014

David Essex er stor stjerne i Storbritannia, hvor han fikk idolstatus på 1970-tallet, har hatt stor platesuksess og har spilt i flere filmer og musikaler.

Les mer...

KULTUR

KULTUR

Sally og Steinar på Skansen!

Publisert: 01.03.2014

Ajax er fortsatt populær i Stavanger. Det er Sally Nilsson og Steinar Lyse også! Derfor må det bli suksess når to av byens gjeveste komikere spiller hovedrollene i Ajax-stykket «Det smedle på Skansen».

Les mer...

KULTUR

En annerledes geitegård

Publisert: 01.03.2014

I Norge holder vi stort sett geiter for å få geitost. Men noen få gårder, som Ekeby, satser på andre produkter – og andre typer geiter.

Les mer...

KULTUR

Status Quo

Publisert: 01.03.2014

Status Quo er et av verdens mest populære og lengstlevende band. De var innom psykedelisk pop og bluesrock før de i 1972 gikk over til å spille monoton og fengende boogierock. Soundet ble skapt av at låtskriverne og vokalistene Francis Rossi og Rick Parfitt kjøpte seg Telecaster-gitarer og begynte å spille unisont. På 1980-tallet ble platene mer pop- og keyboardspregete, og midt på 90-tallet fikk de hjemlig suksess med coverversjoner.

Les mer...

KULTUR

Lindisfarne

Publisert: 15.02.2014

Lindisfarne fikk stor suksess på 1970-tallet med sin fengende og pop-pregede folkrock. I Alan Hull hadde de en glitrende låtskriver med mye poesi og humor i tekstene. Også den andre vokalisten, Ray Jackson, skrev låter og bidro mye til soundet med sin mandolin og sitt munnspill. De var en stor liveattraksjon i 30 år i UK, hvor julekonserter var deres spesiale.

Les mer...

KULTUR

Kriminelt løye på Stavangeren!

Publisert: 15.02.2014

Kriminalkomedien «39 trinn» har fått fantastiske kritikker etter premieren på Stavangeren i januar. Både Dagbladet, NRK, Aftenbladet og Rogalands Avis delte ut terningkast 5 til forestillingen som fortsatt spilles på tradisjonsrike Stavangeren.

Les mer...

KULTUR

Alice Cooper

Publisert: 01.02.2014

Alice Cooper var først et band, men har siden 1975 vært ensbetydende med soloartisten Alice Cooper. Hans sjokkerende, bisarre skrekk-sceneshow på 1970-tallet inspirerte artister som Marilyn Manson, Kiss, Slipknot og Turboneger. Etter å ha slitt i ti år med alkoholisme kom han sterkt tilbake i 1989 og fikk et nytt publikum.

Les mer...

KULTUR

KULTUR

Stoff, sex og drap splintrer skolemiljøets polerte fasade

Publisert: 01.02.2014

Terrorangrep på en videregående skole i Stavanger er heldigvis ikke daglig kost. Men er det dit vi kan havne dersom vi ikke bevisst styrer samfunns­utviklingen i en mer human retning? I sin fjerde forrykende spenningsroman «Elena» tar Stig Ellingsen opp dette temaet.

Les mer...

KULTUR

KULTUR

KULTUR

Med ærefrykt for livet og naturen

Publisert: 18.01.2014

I diktsamlingen «Refleksjoner» er stavangerforfatteren Anne Grethe Tengesdal (f. 1950) spesielt opptatt av å skildre det søkende menneskets lykke og ulykke i møtet med kjærligheten. Styrken til å mestre utfordringene hentes fra Guds storslåtte og stadig skiftende natur – ikke minst det befriende havet.

Les mer...

KULTUR

Blondie

Publisert: 04.01.2014

Blondie startet opp i New Yorks pønke miljø og brukte sine røtter i sekstitallspopen til å skape en uhyre fengede form for powerpop som skaffet dem mange kritiker- og salgssuksesser. Den sexy blondinen Debbie Harry ble et blikkfang som bidro til gruppens glamorøse image.

Les mer...

KULTUR

KULTUR

Tradisjonsrike julemerker

Publisert: 17.12.2013

Julemerkene startet som en lys idé tidlig på 1900-tallet. Siden den gang har millioner av julebrev blitt dekorert med små merker – uten porto.

Les mer...

KULTUR

Deep Purple

Publisert: 17.12.2013

Deep Purple var med på å skape heavy ­metal med albumet Deep Purple In Rock i 1970. Vare­merket var Gillans kastratvokal, Lords klassisk ­inspirerte orgelspill (via en Marshall-forsterker) og Black­mores gitar­soloer.

Les mer...

KULTUR

Himmelsk orden

Publisert: 17.12.2013

Glade jul, hellige jul! Engler daler ned i skjul. Men de daler ikke vilkårlig – visste du at de bevingede budbringerne var strengt rangert?

Les mer...

KULTUR

Han som driter i julekrybben

Publisert: 03.12.2013

Med buksa på knærne gjør han sitt fornødne i julekrybben. Han har egentlig ingenting der å gjøre, men i Nord-Spania er han faktisk en kjær figur.

Les mer...

KULTUR

Gir utdanning til fattige barn

Publisert: 03.12.2013

Tenker du av og til at du skulle ha gjort noe mer ut av livet? Brukt dine evner til å hjelpe noen som virkelig trenger det? Da skal du lese historien til Rosemary Søyland og organisasjonen Child Africa.

Les mer...

KULTUR

KULTUR

Kunst fra hjertet

Publisert: 03.12.2013

Onsdag 11. desember går arrangementet «Kunst fra hjertet» av stabelen på Thrane Gård Galleri. Det er en kveld med konsert og loddsalg, alt til inntekt for FunkisHuset i Sandnes.

Les mer...

KULTUR

The Sex ­Pistols

Publisert: 03.12.2013

Sex Pistols bidro til pønkens gjennombrudd med sin rå, intense, aggressive og rølpete rock. Deres truende, respektløse og uforskammede oppførsel, voldelige konserter – og ikke minst deres manager Malcolm McLarens mediemanipulasjon – skaffet dem store overskrifter og fikk dem ofte arrestert. Deres fire singler og ene studioalbum med Johnny Rotten regnes som klassikere, og imagen med piggsveiser i sjokkfarger, spjærete klær og sikkerhetsnåler skapte mote i hele verden.

Les mer...

KULTUR

JulebygdSpelet – «Det skjedde i Julebygda...»

Publisert: 03.12.2013

JulebygdSpelet settes i 2013 opp for fjerde gang på rad. Etter at spelet ble en del av Sandnes by sitt jubileumsprogram i 2010, har spelet årlig blitt satt opp i den vesle bygda som bare ligger tre – fire minutter utenfor Sandnes sentrum.

Les mer...

KULTUR

The Sweet

Publisert: 19.11.2013

The Sweet var det mest populære glamrockbandet på 1970-tallet, men fikk ikke lov til å spille på sine egne plater i de første årene. Siden viste gruppens medlemmer seg som habile låt­skrivere og musikere. De ble tilbedt av hylende tenåringsjenter og hadde en feminin image med langt hår, sminke, glitter og glorete klær.

Les mer...

KULTUR

KULTUR

Gjenbrukt glede

Publisert: 19.11.2013

Hytter av plastsøppel, lysekroner av strandfunn, hyller av fabrikkavfall og veggpryd av bølgepapp. Gjernbrukstrenden får stadig påfyll av nye ideer.

Les mer...

KULTUR

Stadig flere skole­barn gir 
i stedet for å få

Publisert: 19.11.2013

Hvor mange små «julejobber» kommer til å bli utført av elever i Rogaland i desember? Tradisjonen tro inviterer SOS-barnebyer skolebarn i hele landet til å delta i Omvendt julekalender i adventstiden. I fjor var over 1400 skolebarn fra Rogaland med på kalenderkonseptet, som snur fokus fra å få til å gi. Forhåndspåmeldingene tyder på at det kan ligge an til nok en rekord i år.

Les mer...

KULTUR

Svithun husflidslag

Publisert: 19.11.2013

Ved skattens hus på Lagårdveien finner du en flott gammel sveitservilla. Huset er Svithun Husflidslags tilholdssted, her boltrer byens husflidsinteresserte seg i fire etasjer.

Les mer...

KULTUR

Donna Summer

Publisert: 05.11.2013

Donna Summer kalles discodronningen og ble superstjerne ved hjelp av produksjonen til Giorgio Moroder. Hennes sterke stemme bidro til at hun fikk fortsatt suksess også utover 1980-tallet.

Les mer...

KULTUR

KULTUR

Søte fristelser fra Madla

Publisert: 05.11.2013

Lørdag 9 november kl 11.00 er det duket for årets salgsmesse i Madla bydelshus. Det er Lions kvinnelaget Gyda som står bak.

Les mer...

KULTUR

Hyttetur på norsk

Publisert: 05.11.2013

Sommerhytter, vinterhytter, firmahytter, kjendishytter og familiehytter. I Norge har «alle» et forhold til hytter.

Les mer...

KULTUR

KULTUR

Slade

Publisert: 22.10.2013

Slade var et rockeband som hadde enorm suksess på 1970-tallet i UK og Norge med sin humoristiske og aggressive image og allsangvennlige låter med bevisst feilstavete titler. Siden gikk de over til å spille heavy metal, før de midt på 80-tallet var tilbake på hitlistene. I Noddy Holder hadde de en særegen vokalist og tekstforfatter med hatt og bakkenbarter; bassist Jim Lea skrev melodiene, mens gitarist Dave Hill hadde skyhøye platåsko og latterlige, glamrock-aktige kostymer.

Les mer...

KULTUR

Neil Young

Publisert: 08.10.2013

Neil Young er en av rockens største singer-songwritere og mestrer både tandre ballader, beinhard rock, country og popmusikk. Han er en glimrende gitarist med en følsom stemme – en kompromissløs og ujevn artist som aldri har vært redd for å skifte stil, og tekstene hans kan være politiske eller handle om ensomhet og desperasjon.

Les mer...

KULTUR

KULTUR

Hamrer liv 
i glødende jern

Publisert: 24.09.2013

Det blir som smeden lager det, er mottoet til Ingvild Krabbesund. Hun er en av svært få som sørger for at smedyrket lever videre i Norge.

Les mer...

KULTUR

House of Blues

Publisert: 24.09.2013

5. oktober braker det løs på de Røde Sjøhus, med 19 av distriktets beste blues band.

Les mer...

KULTUR

Fifty shades of chaos

Publisert: 24.09.2013

Marte Frimand-Anda er en dame som snakker rett fra «levra». Mange av Lokalavisens lesere vil kjenne igjen navnet. 
Marte er frilansjournalist, og skrev blant annet hovedsaken i Lokalavisen i flere år. Så ble Marte mamma. Da begynte hun 
å blogge om tilværelsen som småbarnsmamma. – Bloggen CasaKaos.no er en blogg kjemisk fri for rosa blonder og wallstickers med sommerfugler, Her finner du ingen trelags sjørøverkake eller håndlagde bursdagsinnbydelser med snirklete skrift, sier Marte.

Les mer...

KULTUR

Creedence ­Clearwater Revival

Publisert: 10.09.2013

Creedence, som nordmenn kalte dem, hadde enorm suksess i 1969–70 da de ga ut hele fem gode album og fikk mange hits. Deres album f.o.m. Green River t.o.m. Pendulum tilbrakte mellom 28 og 45 uker på VG-lista, og alle singler f.o.m. «Bad Moon Rising» t.o.m. «Sweet Hitch-Hiker» nådde Topp 5 i Norge.

Les mer...

KULTUR

Fisketuristene sjekker inn

Publisert: 10.09.2013

Kystfylkene får storinnrykk av fiskeglade turister de neste ukene. Bestillingene på sjønære utleiehytter er opp nesten ti prosent siden i fjor.

Les mer...

KULTUR

Skolebarn i Rogaland løper på lag med Marit og Moa

Publisert: 27.08.2013

SOS-barnebyer og Landslaget Fysisk Fostring i skolen går sammen om Skolejoggen, høstens store aktivitetsdag for skoler over hele landet. Med på laget har de skidronningen Marit Bjørgen og balltalentet Mohammed «Moa» Abdellaoue. Sammen oppfordrer de skoleklassene i Rogaland til å løpe i solidaritet med foreldreløse og sårbare barn den 18. september.

Les mer...

KULTUR

KULTUR

10 cc

Publisert: 27.08.2013

10 cc var på 1970-tallet et populært og oppfinnsomt band som skrev originale og pompøse låter med underfundige tekster som har mange ordspill. I Graham Gouldman hadde de en av de store låtskriverne fra 1960-tallet, mens de gamle skolekameratene Godley og Creme senere ble soloartister og musikkvideoregissører.

Les mer...

KULTUR

Sirdalsdagane og «Hilleknuten opp»

Publisert: 13.08.2013

Det er snart tid for Sirdalsdagane igjen og denne gangen blir det 
6. og 7. september. 
Nå er det 23.gang Sirdals­dagane blir arrangert og arrangøren satser på godt vær og godt humør.

Les mer...

KULTUR

Elton John

Publisert: 13.08.2013

Elton John har siden 1970 skrevet musikken til over 50 hits, oftest sammen med tekstforfatter Bernie Taupin. Som pianist er han gospelinspirert, og hans sjelfylte vokal ledsages ofte av vokalharmonier ved Elton John Band og dramatiske strykerarrangementer ved Paul Buckmaster. På 1970-tallet spilte han en god del rootsrock, men i de to neste tiårene holdt han seg til en glatt popstil. John skjulte sin homofili de første årene, men ble på 1990-tallet et homseikon.

Les mer...

KULTUR

Steve Harley & Cockney Rebel

Publisert: 18.06.2013

Låtskriveren og vokalisten Steve Harley fikk stor suksess i UK med sin fengende, teatralske poprock på 1970-tallet. På de to første albumene kalte bandet seg bare Cockney Rebel, og ikke minst Jean-Paul Crockers elektriske fiolin ga gruppen et musikalsk særpreg.

Les mer...

KULTUR

ABBA

Publisert: 04.06.2013

ABBA var blant verdens største popgrupper og en av Sveriges største eksportartikler på syttitallet. På nittitallet ble kvartetten oppdaget av nye generasjoner etter at ABBA Gold ble solgt i enorme mengder, og de fikk enda mer anerkjennelse.

Les mer...

KULTUR

Radiostyrte svev

Publisert: 21.05.2013

Modellfly er blitt billige og ekstremt lette. Det er med 
andre ord ingen krise om de 
små luftfartøyene skulle 
deise i bakken.

Les mer...

KULTUR

Friluftsliv for hele familien

Publisert: 21.05.2013

Stavanger og Rogaland Jeger- og Fiskerforening ønsker velkommen til familiedag ved foreningens flotte klubbhus på Madla søndag 2. juni.

Les mer...

KULTUR

En helt vanlig, sjenert jente fra Ålgård

Publisert: 21.05.2013

Siri Vølstad Jensen (17) gikk fra å være en helt vanlig jente fra Ålgård til å bli rikskjendis. Etter Idol-seieren, vil plutselig alle ha en del av henne. Det syns hun er veldig rart. Spesielt siden hun egentlig er veldig sjenert og ikke liker for mye oppmerksomhet.

Les mer...

KULTUR

Ny damesport - flaggfotball

Publisert: 07.05.2013

Stavanger har fått en ny sport for kvinner og jenter. Den heter flaggfotball og likner på amerikansk fotball, med en vesentlig forskjell: Man takler ikke motstanderne sine.

Les mer...

KULTUR

KULTUR

Pink Floyd

Publisert: 07.05.2013

Pink Floyd begynte som Syd Barretts psykedeliske rockeband, eksperimenterte i studio og fant et nytt sound under ledelse av låtskriverne Roger Waters og David Gilmour, laget to av tidenes mest solgte og kritikerroste album (The Dark Side Of The Moon og The Wall) og framsto selv etter en splittelse på 80-tallet som en av verdens største konsertattraksjoner.

Les mer...

KULTUR

Jens går for sølv

Publisert: 23.04.2013

Ingen slår Einar Gerhardsens 6226 dager med det første. Men om de rødgrønne skulle vinne høstens stortingsvalg, blir Jens Stoltenberg raskt den statsministeren som har sittet nest lengst.

Les mer...

KULTUR

Ensom­heten og det gode liv

Publisert: 23.04.2013

I mai måned åpner Tou Scene Ølhallene for to separatutstillinger av Agnethe Lindløv og Anette Moi. De er begge nyutdannede, Lindløv fra Kunstakademiet i Trondheim, NTNU og Moi fra London Metropolitan University.

Les mer...

KULTUR

KULTUR

Chicago-jakke

Publisert: 23.04.2013

Størrelser: – x-liten/liten – middels – stor – X-stor – XX-stor

Les mer...

KULTUR

Queen

Publisert: 23.04.2013

Queen fikk enorm suksess med sin blanding av pop, hardrock og symforock, anført av den karismatiske vokalisten Freddie Mercury og den særegne gitaristen Brian May. Alle de fire medlemmene var intellektuelle og låtskrivere, og «Bohemian Rhapsody» er en av tidenes mest solgte singler.

Les mer...

KULTUR

Forfattersyklisten

Publisert: 23.04.2013

Asbjørn Nygård hadde en drøm om å gjøre noe annet enn å ha en komfortabel jobb med noenlunde like dager år ut og år inn. Derfor sa han opp jobben og ga seg selv inntil to år for å prøve seg som forfatter. Men han var raskere i snuen enn som så.

Les mer...

KULTUR

George Harrison

Publisert: 09.04.2013

George Harrison var det yngste Beatles-medlemmet, en stor låtskriver, en slidegitarist med en særegen tone, en humorist med sans for Monty Python og en from hindu. Og han var faktisk ganske pratsom, tross tilnavnet «the quiet one».

Les mer...

KULTUR

KULTUR

Konserten Bemiray – 
musikk fra to verdener

Publisert: 09.04.2013

Søndag 14. april holder den kjente «world-music»-artisten Rajery sammen med Grændsen Salmeorkester konserten Bemiray i Hana. Konserten er en del av Vennskapsforeningen Norge-Madagaskar sitt 
10-års jubileum.

Les mer...


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no