ANNONSE

ØKONOMI

Én av fire sparekontoer gir mindre enn 1,5 prosent rente

Tekst: Petter Larsen
Foto: Colourbox

Publisert: 01.03.2014

Folk med 100.000 kroner i banken løper en høy risiko for å tape på sparepengene sine om de ikke passer på.

 

 

I ett av fire tilfeller gir bankenes sparekontoer mindre enn 1,5 prosent rente når sparepengene «bare» utgjør 100.000 kroner. I fem av de nesten 300 tilbudene er renten null for slike innskudd, viser tall fra Finansportalen.no.

- Innskuddsrenter lavere enn 1,5 prosent bør du betrakte som helt uakseptable, sier Elisabeth Realfsen, daglig leder av Finansportalen.

Lavere avkastning enn styringsrenten er dårlige nyheter for kunder som setter sparepengene sine i banken. Den gode nyheten er at avkastningen lett kan mer enn dobles. Nærmere 70 alternativer fra bankene gir nemlig 3 prosent eller mer i innskuddsrente. Disse finner du enkelt i innskuddsoversikten i Finansportalen eller med appen «Bankinnskudd» fra Finansportalen, som du kan laste ned fra App Store og Google Play.

Flytter du for eksempel 100.000 kroner fra en av de 36 «sparekontoene»  som gir mindre enn 1 prosent rente,  kan du tjene minst  2.000 kr i året.

 

Flytt lønnskontoen

Også på brukskontoene tjener bankene mye på deg, viser Finansportalens oversikter.

Tre av fire brukskontoer gir under 1,5 prosent rente ved et innskudd på 10.000 kroner. Hele åtte av brukskontotilbudene i markedet gir en avkastning lavere enn 0,1 prosent. Lyspunktet er at Finansportalens innskuddsoversikt viser at det finnes banker som tilbyr deg innskuddsrente på nær 3 prosent - også på brukskontoen.

-Kombinasjonen av lav rente og gebyrer ved bruk, gjør at du taper penger daglig på din brukskonto. Heldigvis er det enkelt og lønnsomt å flytte brukskontoen, sier Realfsen.

Sjekk, flytt og spar

Vet du hvilken rente du får på sparepengene dine? Mange går glipp av store beløp fordi de godtar elendig rente på sparepengene.

- I dagens marked bør du ikke godta renter under 3 prosent.  Det er også mulig å få høyere rente, men da låses pengene, eller det er uttaksbegrensninger. Det er til og med mulig å få lønns- og brukskonto med nær tre prosent rente, sier Realfsen.

Sjekk betingelsene på det beløpet du har stående, og flytt pengene om innskudds­betingelsene du har er dårlige. De beste betingelsene finner du enkelt og raskt i bankinnskuddsbarometeret i Finan­sportalen.no og i appen «Bankinnskudd» fra Finans­portalen. Tast inn beløpet du vil spare, din alder og i løpet av sekunder gir appen en oversikt over alle landets sparetilbud til deg.

Har du BankID kan du enkelt og raskt åpne kundeforhold og konto i ny bank via den nye bankens nettsider.

Forbrukerrådet er en uavhengig interesseorganisasjon som bistår forbrukerne og påvirker myndigheter og næringsliv i en forbrukervennlig retning. Trenger du råd og veiledning; se forbrukerrådet.no, send e-post til hjelp@forbrukerradet.no, eller ring 03737. Du kan også besøke oss på et av våre ti regionkontorer. Følg oss gjerne på Facebook, Twitter og Flickr.

Finansportalen.no og hva­koster­tannlegen.no er nett-tjenester fra Forbruker­rådet som hjelper forbrukerne til å bytte bank, forsikringsselskap og tannlege.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no