ANNONSE

HUS & HAGE

Nytt gulv av det gamle

Tekst: Kjersti Busterud

Publisert: 01.03.2014

LUTET: Lut hindrer tregulv i å gulne. Men lut gir ingen beskyttelse til treverket, 
så velger du å lute, må du i etterkant olje, lakke eller såpebehandle. (FOTO: Ifi.no)

Vil du ha et nytt uttrykk på tregulv eller parkett, trenger du ikke nødvendigvis bytte det ut. Sliper du det gamle, står du med blanke ark og mange muligheter.

– De siste årene har det helt klart blitt mest populært med ­oljede gulv. Den nye generasjonen olje heter hardvoksolje og er en blanding av olje og voks. Denne behandlingen er i manges øyne penere, mer trenær og matt enn lakk. Man slipper «hinnen» som lakken gir, forklarer Kjell Dalen i Bislett ­Gulvsliping.

Ifølge markedssjef i Scanox, Helge Berthelsen, kan valg av gulvbehandling sammenliknes med å velge sko til et antrekk.

– Det første du må spørre deg selv om, er hvordan du ønsker at rommet skal se ut. Gulvet er en del av helheten i et rom. Olje med pigmenter kan være fint i ett hjem, maling kan passe best i et annet, forklarer han.

Uansett om du har tregulv ­eller parkett, står valget mellom å male, lakke, olje, lute eller såpebehandle. Eller en kombinasjon av flere av disse.

– Mulighetene er mange, så det kan være lurt å bla i brosjyrer og se på ulike gulvprøver i butikken for å finne ut hva du ønsker deg, tipser Berthelsen.

– Det andre du bør tenke på, er bruken av gulvet og graden av slitasje. Gulvet i gangen er gjerne mer usatt for søl og slitasje enn gulvet i for eksempel stua.

Trendy med maling

Ifølge kreativ leder i Informasjonskontoret for farge og interiør, Bjørg Owren, er malte gulv veldig populært for tiden.

– Maler du gulvet, kan du velge akkurat den fargen du ønsker. Maling er dessuten det raskeste og enkleste: Du trenger ikke slipe ned gulvet først, bare vaske det og gå lett over med et slipepapir før du finner frem malerullen, sier hun.

Det er imidlertid viktig å velge en maling som er beregnet på gulv, slik at det tåler slitasjen ­malingen blir utsatt for.

Et alternativ til maling er beis.

– Hvis du vil se strukturen i treet, er beis en mulighet. Det finnes et stort utvalg av interiørbeiser i ulike farger, tipser Owren. Beiser du gulvet, må du imidlertid lakke etterpå for å beskytte overflaten.

En annen mulighet dersom du vil ha en annen farge enn treets egen og likevel se treets struktur, er gulvolje med farge i.

– I butikken kan de tilføre oljen den fargen du ønsker, på samme måte man gjør med maling, sier Berthelsen.

Olje eller lakk?

Mange er usikre på om de skal ­velge olje eller lakk. Hva som er best, kommer ifølge Berthelsen igjen an på hva slags uttrykk du ønsker og hva gulvet skal brukes til.

– Mange synes et oljet gulv er veldig fint fordi man kommer mer i kontakt med treverket. Samtidig vil en lakk gi bedre beskyttelse fordi den ligger som en hinne oppå gulvet, sier han.

De som velger olje, gjør det ofte også fordi de vil ha et matt gulv. Men det er faktisk mulig å få en matt overflate selv med lakk.

– Lakk kommer i ulike glansgrader, og velger man en helt matt lakk, ser man nesten ikke forskjell på den og en olje. Man kan til og med lakke et oljet gulv for ekstra beskyttelse, og gulvet vil likevel se ut som det bare er oljet, tipser Berthelsen.

Mindre vanlig er luting eller såpebehandling av gulvet. Lut brukes for å hindre gulning og gir ingen beskyttelse. Luter du gulvet, må du derfor etterbehandle med enten olje, lakk eller såpe. Ved såpebehandling metter du gulvet med såpe, og gir gulvet en beskyttende overflate på den måten.

Slik lakker du
 • Begynn alltid med en rens av gulvet. Da unngår du at smuss og skitt blir slipt ned i gulvet, noe som igjen medfører at lakken flasser. Bruk en gulv-/panelrens 
i samme serie som lakken du har valgt.

• Hvis gulvet er i god stand, holder det å mattslipe det. En god slipemaskin letter arbeidet. Slikt verktøy kan leies hos fargehandleren eller byggvarehuset. Til mattsliping holder det med et fint slipepapir, men om du må slipe ned til bart tre, bør du velge et grovere papir.

• Pass på at alt slipestøv er borte før du begynner å lakke. En støvsuger er godt egnet til dette. Vær spesielt nøye langs kanter, lister og stav­skjøter. Tørk gjerne også over gulvet med en mopp med mikrofiberklut, for å være helt sikker på at alt støv er borte.

• Lakkér med bred gulvlakkpensel eller lakkrulle. Et forlengerskaft forenkler lakkeringen betraktelig. Hell en passe mengde lakk på gulvet, og fordel utover langs treverkets lengderetning. For optimal slitestyrke bør det påføres tre strøk lakk. Mattslip gulvet lett mellom hver lakkering. Følg alltid produsentens anvisninger, og vær nøye med å riste/røre i lakken både før og underveis i arbeidet.


(Kilde: Ifi.no)

Slik oljer du
 • Rens gulvet med gulvrens. Gulvet må være ubehandlet eller tidligere lutet/oljebehandlet. Malte og lakkerte gulv må slipes helt ned til bart treverk.

• Påfør oljen feltvis på fire-fem bord. Fordel oljen langs hele bordenes lengde­retning. Bruk en rulle for jevne underlag. 
La oljen ligge blank og våt i fem-ti minutter. Tilfør mer olje om nødvendig.

• Bruk en gumminal og trekk av oljen, og jevn ut i hele bordenes lengderetning. Overskytende olje kan du overføre til neste felt.

• Tørk over flaten med en klut som ikke loer, til flaten er helt tørr. Etter 
12 timer etterpoleres ­gulvet med en liten mengde olje.


(Kilde: Trestjerner.no)


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no