ANNONSE

KULTUR

Sally og Steinar på Skansen!

Tekst: Petter Larsen
Foto: Dag Magne Søyland

Publisert: 01.03.2014

Ajax er fortsatt populær i Stavanger. Det er Sally Nilsson og Steinar Lyse også! Derfor må det bli suksess når to av byens gjeveste komikere spiller hovedrollene i Ajax-stykket «Det smedle på Skansen».

Før jul kom Sally, Gretelill ­Tangen, Torfinn Nag og Espen Hana sammen for å gjøre Ajax-tekster på Stavangeren. Tanken var en kveld med sanger og kjente historier av Ajax. Det man ikke hadde regnet med var den store interessen. Telefonen sto ikke stille, og det måtte legges ut stadig nye ekstraforestillinger. Mange hadde tydeligvis et sterkt og nostalgisk forhold til disse tekstene av Ajax.

Derfor ble det raskt besluttet at dette måtte folk få mer av!

Fortsatt aktuell

Anders Jacobsen eller Ajax skrev tre teaterstykker. Det mest kjente er nok «Gudlabadne te na mor», men «Det smedle på Skansen» var en minst like stor suksess da det ble satt opp på 1950- og 60-tallet. I motsetning til ­«Gudlabadne» hadde ikke «Skansen» vært satt opp på en scene siden 1974, så derfor mente man at det var tid for en ny runde med «Det ­smedle på Skansen»

Stykket handler om to stridslystne eldre frøkner på Skansen som ikke vil flytte når kommunen ønsker å ekspropriere huset. Tematikken er like aktuell i dag, men dette er like mye en kjærlighetserklæring til et Stavanger som nesten er borte. «Det smedle på Skansen» er kulturhistorie, og en fryd for alle som nyter en bit nostalgi når det passer.

Steinar og Sally

I det originale stykket handler det altså om to søstre, men historien er skrevet om til et søskenpar i vår versjon. Sally Nilsson spiller den rappkjefta Hanna, mens Steinar Lyse spiller den meget forsagte broren Jens. I tillegg spiller velkjente Sigrun Eriksen hushjelpen Bertha, en ung dame med plenty bein i nesa!

At Sally og Steinar spiller sammen igjen anses som en begivenhet i Stavangers revyliv. Steinar Lyse var en viktig del av Løgnaslaget i mange år, og hadde også stor suksess sammen med Pål Kvammen i forestillingen «Pål sine Steinar». Steinar har fortsatt vært aktiv i miljøet, men har stått lite på scenen de siste årene. Nå er han endelig tilbake, og det vil nok glede mange som frydet seg over Steinars galskap på 90-tallet. At han i tillegg skal spille mot folkekjære Sally Nilsson gjør det ekstra gjevt.

Det smedle på Stavangeren!

Kombinasjonen Ajax, Sally og Steinar var tydeligvis akkurat det folk ville ha. Jon Arne Sægrov som står bak forestillingen forteller om et eventyrlig salg. Det har ført til en rekke ekstraforestillinger, og det kan fort bli Ajax frem til sommeren.

I en by der mye er nytt, er det tydelig at folk også har behov for å holde fast ved det gamle ­Stavanger. Det får du på ­Stavangeren denne våren.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no