ANNONSE

Du store verden

Den forbudte by

Tekst: Rolf Schreiner
Foto: Colourbox
Publisert: 01.03.2014

Den forbudte by er det tidligere keiserlige palass i sentrum av Beijing i Kina. Foran det gigantiske palass­området er Den himmelske freds plass (Tiananmen-plassen). Hovedinngangen til palasset kalles 
Den himmelske freds port.

Palasset i Den forbudte by var Kinas regjeringssete under Ming- og Qing-dynastiene fra år 1422, da det sto ferdig. Navnet kommer av at området under keisertiden var av­stengt for vanlig folk – bare keiserfamilien, hoffet, tjenere og vakter hadde adgang. Den forbudte by er kvadratisk i formen og er omgitt av en vollgrav og en 9 meter høy mur. Området er på hele 720.000 kvm, og har i dag 800 bygninger med over 8000 rom.

Ny hovedstad

Den forbudte bys tilblivelse er knyttet til en av de ­aller første av Ming-keiserne. I 1370 ble keiser Hongwus fjerde sønn, Zhu Di, gjort til prins av Yan, og han tok sete i Beiping, som var navnet på Beijing den gang. I 1379 bygde han seg et palass inne i det området som hadde vært keiserbyen under Yuan-dynastiets tid.I 1399 gjorde Zhu Di statskupp, besteg tronen og tok navnet keiser Yongle. I 1403 endret han Beipings navn til Beijing (”den nordlige hovedstad”), og etter hvert flyttet han Kinas hovedstad fra Nanjing til Beijing.

Keiserbolig i 500 år

Den forbudte by ble bygd mellom 1406 og 1420 på ordre fra keiser Yongle, og Keiserbyens dimensjoner skulle stå i stil med Kinas syn på seg selv som verdens sentrum. Det enorme palasskomplekset kom derfor til å omfatte 999 bygninger med i alt 9999 rom – fordi ni ifølge kinesisk ­numerologi er det mest komplette tallet.Den forbudte by rakk å være hjem for 24 keisere, helt til Kinas siste keiser – Puyi – ble fordrevet i 1924.

Palassmuseum delt i to

Siden 1924 har Den forbudte by vært underlagt Palassmuseet, og det ligger i sakens natur at Palassmuseet og Den forbudte by er blitt nærmest overlappende begreper. Palassmuseet har også en omfattende samling av kunst og gjenstander bygget på samlinger oppstått under Ming- og Qing-epokene. En viktig del av museets gamle samlinger er nå i Det nasjonale palassmuseum i Taipei. Begge ­museer kommer fra den samme grunnstamme, men ­samlingene ble splittet som følge av den kinesiske borgerkrig.

Fire svært tykke porter

Den forbudte by har fem haller, 17 palasser, og et høyt antall øvrige bygninger.I flertallet av bygningene er antallet rom et oddetall, distribuert symmetrisk rundt en akse. Men det keiserlige bibliotek hadde seks rom, som en brannsikring, ettersom tallet seks i kinesisk astrologi forbindes med vann. For at bygningen ikke skulle stikke seg for mye ut, ble det sjette rommet svært lite.Muren rundt Den forbudte by har én port på hver side. På sørsiden er Meridianporten. I nord ligger Det gud­dommelige veldes port, som vender ut mot Jingshanparken. Avstanden mellom de to portene er 960 meter, mens ­av­standen mellom øst- og vestportene er 750 meter. 
Murene er tykke fordi de ble bygd for å kunne tåle ­kanonader. I hjørnene er det forseggjorte tårn.

Ytre og indre hoff

Den forbudte by er delt i to deler. Det ytre hoff, som om­fatter den sørlige og den midtre sektor, har tre haller som ble brukt for seremonier som kroninger og keiserlige ­bryllup. En av de tre hallene er den storslåtte høyeste harmonis hall med sin port, Den høyeste harmonis port. Det ytre hoff har også det keiserlige bibliotek, arkiver og lanternelageret. Det indre hoff omfatter de nordlige, østlige og vestlige deler av Den forbudte by, og her er tre andre viktige haller som ble brukt for det daglige styre og stell av keiserriket. Det viktigste av den er Den himmelske renhets palass. Det var i det indre hoff at keiseren bodde med sin familie, ­evnukkene og tjenestepikene.Utenfor hovedporten til Den forbudte by er en plass der de keiserlige korporlige avstraffelser av og til ble utført. 
Og sør for denne plassen er Den himmelske freds port.

Hage og parker

Den forbudte by er omgitt av kongelige hager. Ved nord­enden av byen er den keiserlige hage. Her er en del relativt gamle trær, de fleste mellom 100 og 300 år gamle. I vest ligger Zhongnanhai, det bygningskompleks som er omkring to innsjøer og huser Det kinesiske kommunistpartis ­sentrale hovedkvarter. Mot nordvest ligger Beihaiparken, som også ligger rundt en innsjø og er en populær park i byen. Mot nord er Jingshanparken, også kjent som Jing Shan ­eller Kullhøyden, der den siste Mingkeiseren, Chongzhen, hengte seg da Li Zichengs opprørshær erobret palasset hans i 1644.I 1987 ble Den forbudte by oppført på UNESCOs ­verdensarvsliste.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no