ANNONSE

KULTUR

David Essex

Tekst: Kunnskaps­forlagets Store 
Rock- og Pop-leksikon, 
ved hovedredaktør Jon Vidar Bergan


Publisert: 15.03.2014

David Essex er stor stjerne i Storbritannia, hvor han fikk idolstatus på 1970-tallet, har hatt stor platesuksess og har spilt i flere filmer og musikaler.

 

David Cook vokste opp på østkanten i London som sønn av en havnearbeider. Han var et fotballtalent og spilte faktisk for West Hams juniorlag. Som 14-åring fikk han et trommesett, og i 1964 ­begynte han som trommeslager i det halvprofesjonelle bandet The Everons. De skiftet navn til The China Plates Blues Band (med David som vokalist), men ble oppløst i 1966. Som syttenåring var han blitt oppdaget av Derek Bowman, som ble hans manager, som endret navnet hans til David Essex, som betalte hans sang- og dansetimer og skaffet ham en rolle i musikalen The Fantasticks. Ingen av de ti singlene Essex ga ut 1965–71 ble hits, men i 1971 fikk han rollen som ­Jesus i London-oppsetningen av musikalen ­Godspell.

 

Gjennombrudd med 
«Rock On»

Etter to år med gode kritikker fikk han hovedrollen som rocke­artisten Jim ­MacLaine i den kritikerroste filmen That’ll Be The Day, hvor han framførte den stemningsfulle og intense låta «Rock On». Den ble utgitt på single og nådde 3. plass i UK og 5. plass i USA 1973, mens «Lamplight» havnet på Topp 10 i UK – i likhet med Essex’ tre første album, som alle ble produsert av Jeff ­Wayne. Han spilte også i oppfølgerfilmen Stardust, hvor han sang «America», som nådde 8. plass i Norge 1974.

 

Superstjerne – en stund

Essex skrev de fleste av sine sanger selv, deriblant den delvis selvbiografiske «­Gonna Make You A Star», som gikk til topps i UK 1974 og ble etter­fulgt på Topp 10 av filmlåten «Stardust». I 1975 hadde Essex stor suksess med «Rollin’ Stone», liste­topperen «Hold Me Close» og «If I Could». Han var nå for en kort stund superstjerne og skapte hysteri på ­konsertene sine, men snart fulgte to ­magre år. Essex hadde fått seg et mer modent publikum da han i 1978 vendte tilbake til Topp 5 med «Oh, What A Circus» fra ­musikalen Evita, hvor han spilte Che Guevara.

 

Neste gang: Black Sabbath

David Essex Født David Albert Cook, 

23. juli 1947, i London, England.


Album
1973: Rock On; 

1974: David Essex; 

1975: All The Fun Of The Fair; 

1976: In Scandinavia (live); On Tour (live); Out On The Street; 

1977: Gold And Ivory; 

1979: Imperial Wizard


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no