ANNONSE

MAT & DRIKKE

Kvalitet på budsjett

Det er få steder vinverdenens største primadonna, Pinot Noir, produserer virkelig gode viner til overkommelig pris.

Lokal mat kombinert med lokal vin er ofte mantraet i europeisk gastronomi. Sjelden er det mer passende enn når erkefranske coq au vin nytes sammen med en god rød burgunder. En deilig, ung og fruktig Pinot Noir er det vi har lyst på til rødvinskokt kylling, salt bacon, sopp og løk. Men er det virkelig slik at vinen må være dyrket samme sted som retten kommer fra, for å fungere optimalt?

Jeg kikket gjennom Vinmonopolets sortiment på jakt etter en ung, fruktig og vellaget Pinot Noir som passer både retten og det litt stramme februarbudsjettet. Men fra Burgund fant jeg ikke den kvaliteten jeg ønsket meg i en moderat prisklasse.

Dermed tok jeg en kikk på utvalget fra det relativt nye vinlandet New Zealand, 150 mil øst for Australia. Det var først og fremst den hvite druen Sauvignon Blanc som fikk verdens øyne opp for den unike vinkvaliteten øylandet kan frembringe. Her er klimaet som i Burgund – relativt kjølig – og passer derfor Pinot Noir godt. Druen er i dag landets viktigste røde drue. Den dyrkes hovedsakelig på den sørligste av de to øyene. Vinene her holder gjennomgående høy kvalitet, og de er generelt mer sjenerøse i frukten enn sine franske fettere.

Yealands Land Made Marlborough Pinot Noir 2012 (varenr. 563801, kr 159,90, basiskategori 6) kommer fra landets dominerende vindistrikt, Marlborough. Vinen kombinerer druens karakteristiske preg av søte, røde bær med god friskhet og silkemyk konsistens. Den ekspressive fruktigheten og høye syren i vinen gjør den til en ypperlig partner for coq au vin – selv om den ikke akkurat er fransk. At du slipper å knuse sparegrisen for vinens skyld, er et hyggelig pluss.

Knut-Espen Misje underviser vinkelnere 
ved Kulinarisk Akademi, og holder også vinkurs for folk flest. Han er medforfatter på flere koke­bøker. Viner importert gjennom 
Terroir Wines, som han er medeier i, 
vil ikke bli omtalt i denne spalten.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no