ANNONSE

MOTOR

Én av fem har DAB i bilen

Tekst: Rolf Magnus W. Sæther

Publisert: 29.03.2014

Bilradio: BYTTER IKKE: De fleste har fortsatt FM-radio i bilen. (Foto: Colourbox)

Svært mange kjører rundt med bilradioer som blir ubrukelige om tre år. Men nå blir det enklere å få digitalradio i kjøretøyet.

I 2017 skal FM-båndet slukkes i Norge. Har du ikke skaffet deg digitalradio innen den tid, vil du ikke kunne høre på radio.

Likevel har bare 19 prosent av ­norske bilister DAB-radio i bilen, viser en spørre­undersøkelse utført av YouGov for ­Biltema.

– Det har vært dyrt både å skifte til DAB-radio i bilen og å få DAB-radio i en ny bil man skal kjøpe. Derfor tror jeg mange har ventet, sier driftssjef Knut Svenningsen i Biltema.

Men nå tror mange at det endelig ­løsner for digitalradio i bilen.

Nye biler får DAB

Bilprodusentene har ventet lenge med å innføre DAB-radio som standard i nye ­biler. Dermed har folk måttet betale ­ekstra for å få det som tilleggsutstyr.

– Norge er tidlig ute med digitaliseringen. Derfor har det vært vanskelig for bilimportørene å kreve spesialtilpasninger for vårt lille land, sier kommunikasjonssjef Mari Hagerup i Digitalradio Norge.

I år ser det ut til at bilbransjen er i ferd med å snu. Volkswagen var først ute i Norge med å innføre DAB som standardutstyr på alle sine bilmodeller fra og med i år. En rekke andre bilmerker følger etter.

– I år leveres 70-80 prosent av våre nybiler med DAB-radio. I 2012 var det under ti prosent, forteller informasjonssjef Espen Olsen i Toyota Norge.

Volvo opplyser at så mange som 94 prosent av deres nybiler i år vil selges med DAB.

– At det skjer nå skyldes nok at FM-slukkingen nærmer seg og at alle må ha en radioløsning å tilby bilkjøperne. Det hjelper også at flere europeiske land, blant annet Storbritannia, har bestemt seg for å digitalisere radiosendingene. Da følger bilprodusentene lettere etter, sier ­Hagerup.

Billigere å bytte

Dersom du ikke har tenkt å kjøpe ny bil, må du belage deg på å oppgradere bil­stereoen din innen 2017. Har du en litt eldre bil, kan den gamle radioen enkelt erstattes av en ny.

– En ny DAB-radio er ikke lenger ­dyrere enn en FM-radio. De fleste klarer å bytte den selv, forteller Knut Svenningsen i Biltema, som nylig har innlemmet en DAB-bilstereo i sitt sortiment.

På nyere biler er bilstereoen ofte bygget inn i dashbordet. Da er det dyrere å bytte radio, og de færreste kan gjøre dette selv. Men det finnes enklere løsninger.

–DAB-adaptere vil komme for fullt når FM-slukkingen nærmer seg. De kobles til det eksisterende anlegget og gir digitalradio uten at du må bytte bilstereo, sier Svenningsen.

En av forutsetningene for at FM-nettet skal slukkes i 2017 er at alle på en enkel måte kan få DAB-radio i bilen.

Full dekning i år

Noen venter med digitalradio fordi ­dekningen ikke er bra nok. Nå er også dette i ferd med å komme på plass.

– DAB-nettet blir ferdig utbygget i år. Da får 99,5 prosent av befolkningen tilgang til minst 14 digitale radiokanaler. 90 prosent av alle nordmenn får 22 kanaler, som er dagens kanalutvalg på DAB, ­forteller Mari Hagerup i Digitalradio Norge.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no