ANNONSE

MAT & DRIKKE

Valuta for pengene

Vi drømmer oss bort til landsbyen Montalcino, som ligger idyllisk til på en fjelltopp i det sørlige Toscana – omkranset av vinmarker beplantet med druen Sangiovese.

Ukens lammerett er smaksatt med hvitløk, sennep, honning og salvie, og får følge av fennikel og ­polenta med deilig parmesan. Her er det mye å ta hensyn til på vinfronten hvis vi skal få en god match.

Aromatisk bør vinen ha et visst krydderpreg, kombinert med ungdommelig frukt. Fett og protein fra lam og parmesan trenger «middels pluss» med alkohol, frisk syre og litt faste tanniner til å rense. I tillegg må aromaprofilen harmonere med fennikelens anistoner og salviens grønne karakter.

Alle disse egenskapene finnes i en vellaget, ung og spenstig italiensk rødvin på druen Sangiovese. Vinområdet Toscana byr på et mylder av gode viner av denne druen, fra appellasjoner som Chianti Classico, Vino Nobile di Montepulciano, ­Morrelino di Scansano og Brunello di Montalcino.

Ukens vin kommer fra sørvestsiden av landsbyen Montalcino. Her lager familiene Brunelli og Savini elegante, sjarmerende og velbalanserte viner uten preg av for mye ekstrakt og brent eikefat. Jeg har valgt en av husets rimeligere viner, Rosso di Montalcino 2011 (varenr. 1063201, kr 179,90, basis­kategori 5) til Øyvinds lam. Denne kategorien vin har de siste årene vist seg å gi utrolig mye for pengene, og ukens utvalgte er intet unntak. Vinen er nok ikke så strukturert, konsentrert og nyansert som storebror Brunello di Montalcino, men er likevel ikke til å kimse av. Det lette urtepreget og den saftige frukten smelter sammen med rettens deilige dufter, og vinen har nok struktur til å rense godt opp. At kombinasjonen vekker dagdrømmer om sypresser og solfylte dager i Toscana, er perfekt nå som våren lurer rundt hjørnet.

Knut-Espen Misje underviser vinkelnere 
ved Kulinarisk Akademi, og holder også vinkurs for folk flest. Han er medforfatter på flere koke­bøker. Viner importert gjennom 
Terroir Wines, som han er medeier i, 
vil ikke bli omtalt i denne spalten.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no