ANNONSE

HELSE & LIVSSTIL

Et folk med briller

Tekst: Kristin Cock

Publisert: 29.03.2014

TRENGER BRILLER: De fleste nordmenn i dag bruker briller. (Foto: Colourbox)

Nesten åtte av ti nordmenn bruker synshjelpemidler. Det er en kraftig økning på få år.

Nesten åtte av ti nordmenn bruker synshjelpemidler. Det er en kraftig økning på få år.

Mens 67 prosent av befolkningen her i landet brukte briller eller linser i 2005, er hele 79 prosent av oss avhengig av synshjelpemidler i dag. Det kommer fram av en fersk undersøkelse TNS Gallup har gjort for Norges Optikerforbund.

Økt bruk av nettbrett, pc og smarttelefoner får ofte skylden for at flere trenger hjelp med ­synet.

– Samfunnet er blitt mer synskrevende på flere områder. Vi benytter teknologi der vi tidligere pratet i telefonen eller bestilte en billett gjennom en luke, sier optiker og generalsekretær Hans Torvald Haugo i Norges Optikerforbund.

Han mener likevel det er flere grunner til at vi kjøper flere briller og linser enn tidligere.

– Vi er mer opptatt av å ta vare på oss selv, og vi ønsker å se bra ut. Dessuten lever vi lenger enn før. Både unge og eldre i dag vil se godt for å klare seg best mulig i dagliglivet, sier Haugo.

Briller som smykke

Undersøkelsen viser også at det er flere kvinner enn menn som bruker synshjelpemidler, 82 pro­sent kvinner mot 74 prosent menn.

– Det har nok i hovedsak en sammenheng med at kvinner generelt er bedre til å følge opp sin egen helse enn menn. ­Kvinner søker raskere profesjonell hjelp dersom de lurer på om noe ikke er som det skal, sier første­amanuensis og optiker Helle K. Falkenberg ved Institutt for optometri og synsvitenskap ved Høgskolen i Buskerud og Vestfold.

En annen grunn til at kvinner er på topp når det gjelder bruk av synshjelpemidler, kan være at kvinner er mer opptatt av ut­seende og mote.

– Kvinner bruker mer tid på å finne en brille som kler dem, og de kjøper gjerne flere forskjellige par for å kunne forandre image. For kvinner har briller lenge vært sett på som et fint til­behør i tillegg til funksjonen, sier ­optikeren.

Mennene følger hakk i hæl. De siste årene har menn blitt mer opptatt av motebildet og hvordan de ser ut.

– Menn har også begynt å fatte interesse for at briller kan være noe mer enn bare et synshjelpemiddel. Briller er accsessories som menn også kan benytte for å pynte seg litt, sier Falkenberg.

Brille-shopping

Både bruken av spesialtilpassede briller og ferdigbriller har økt ­siden siste måling i 2012. Mange bruker forskjellige briller til ulik bruk, og mange kombinerer briller og linser.

– Det sier noe om at behovet for lesebriller og linser er stort. De fleste som bruker briller har dem på hele tiden, og nesten alle når de leser, sier Haugo.

Særlig de yngre, og de som har en variert arbeidsdag eller driver med idrett, velger oftere kontaktlinser.

– På dette området skjer det mye. Norge ligger på topp når det gjelder bruk av linser, sier ­generalsekretæren.

Haugo mener livsstilen vår er med på å endre synet vårt.

– Vi vet at man blir nærsynt av å lese mye. Måten barn og unge benytter pc, nettbrett og smarttelefon på i dag, gjør at øyet blir tvunget til å fokusere på mindre detaljer på nært hold, noe som er unaturlig for øyet, sier Haugo.

Han oppfordrer både unge og eldre til å gi øynene pauser i blant, og skue utover horisonten. Det gjør godt både for øye og sjel, sier generalsekretæren i Norges Optikerforbund.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no