ANNONSE

HUS & HAGE

Møbeltrenden er lys og klassisk

Tekst: Helena Kaasik
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Publisert: 29.03.2014

RETRO: Den danske bedriften Unique satser på retroinspirerte møbler i år.


Det skandinaviske formspråket står sterkt på Møbelmessen i Stockholm. Nordisk natur og forgangne tiår er viktige inspirasjonskilder.

Årets skandinaviske designfest – Stockholm International ­Furniture Fair – gikk av stabelen fra 5. til 10. februar, i Älvsjö rett utenfor Stockholm.

Her viste bransjen fram sesongens nyheter innenfor belysning og møbler, og det ble klart for alle besøkende hvilke farger, former og materialer som vil dominere i forretningene framover.

Skandinavisk stil

Det er framfor alt det skandinaviske formspråket som dominerer. Treslagene er lyse, formene er klassisk moderne. Mange produsenter flørter med både 1940-, 50- og 60-tallet, særlig på møbelfronten. Men også mange lampeprodusenter satser på å relansere gamle, klassiske modeller.

– Akkurat nå har vi stor tro på en miks av retro og den lyse ­skandinaviske stilen, sier ­Flemming Lindtofte fra den ­danske møbelbedriften Unique.

Mye dansk

Bedriftene i vårt kontinentale naboland er toneangivende i markedet nå for tiden. De danske møbelkolleksjonene preges av gjennomført, helhetlig design og fargebruk.

Farge har også Agnes Bülow i den svenske, ett år gamle bedriften Ateljé Alt satset på. Hennes sortiment er rettet mot soverom og garderobe, blant annet med mange løsninger for walk in-closets. Stilen er feminin og ­glamorøs.

– Jeg var veldig inspirert av klesmoten da jeg valgte farger til sengetøykolleksjonen. Sammen med de små bordene med speil, og skohyllene i messing, blir det litt «Sex and the City» over ­kolleksjonen, sier hun.

Naturen

Men også vår lengsel etter naturen avspeiler seg i årets møbler. Vi ser organiske mønstre på så vel tepper som innredningstekstiler, samtidig som mange av møblene kan brukes både uten- og innendørs. Det er også en hel del nye møbler som bare er til å sette planter på. Stilen er frodig, romantisk og samtidig rustikk.

Det barskere, nordiske landskapet leter seg også inn i hjemmene våre i år. Naturmaterialer som stein, skinn og glass skaper basen for stilen.

– Gjenstander med assosiasjoner til et karrig landskap kjennes spennende å jobbe med nå. Vår siste kolleksjon består av fire tidløse møbler der funksjon, materialer og form skaper et helt nytt uttrykk, sier Eva Hjertberg, daglig leder ved Klong.

Sammen med tre designere har hun satt en annerledes møbel­serie til verden – i et materiale ­laget av cellulose og sement. ­Resultatet er en overflate som minner om en blanding av kalkstein og tre. Så om mye er ved det vante i møbelmesse­miksen av skandinavisk og retro, finnes det altså helt ny­skapende ting innimellom.

Årets trender

• Skandinavisk retro er stilen som regjerer over alle andre stiler i interiørene akkurat nå.

• Metall i kombinasjon med ulike treslag er stort. Også stein som marmor og kalkstein.

• Fargeskalaen går ofte i pastell, gjerne rosa nyanser.

• «Det grønne rommet» er basen mange steder, og vi bruker gjerne utemøbler inne, sammen med planter og tekstiler med organiske mønstre.

• Naturen og det nordiske landskapet er en vesentlig inspirasjonskilde. Fargeskalaen går i jordlige toner. Materialene i denne stilen er en kombinasjon av tre, metall og lær, som kombineres med tekstiler i lin. Ny teknikk bringer dessuten inn helt nye materialer som etterligner naturmaterialer.

• Speil blir viktigere enn før, og brukes på mange ulike måter i interiøret.

• Blant trendsetterne å merke seg en den dansk-italienske designduoen Gamfratesi.Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no