ANNONSE

HUS & HAGE

Epler på liten plass

Tekst: Kjersti Busterud

Publisert: 29.03.2014

BÆRBART: Et søyleepletre trenger ikke mer enn en stor krukke å vokse i. Er du sterk, kan du til og med ta treet med deg, slik som gartner ved BoGrønt Myrvold Planteskole og Hagesenter, Marit Jacobsen. 
(FOTO: Anne Elisabeth Næss)


Selv balkongeiere kan høste egendyrkede epler. Såfremt de har plass i høyden. Selv om det bare er februar, har mange begynt å planlegge hva de skal gjøre når våren kommer. Mulighetene er mange.

Mange drømmer om å sitte under et frodig epletre som strekker sine lange grener og kaster svalende skygge på myk grønn gressplen. Men om hagen bare er på noen få kvadrat, eller ikke består av gress i det hele tatt, men tvert imot betong, er lange grener det siste man ønsker seg.

– Et søyleepletre vokser bare i høyden, og er dermed veldig praktisk i småhager eller på en balkong, sier gartner ved BoGrønt Myrvold Planteskole og Hagesenter, Marit Jacobsen, og viser fram de to variantene hage­senterkjeden BoGrønt tilbyr: Bolero­ og Flamenco.

– Men sørg for at du har nok plass i høyden. Trærne blir 3-5 meter høye, advarer hun.

Lettstelt

Med et tre uten greiner slipper du arbeidet med beskjæring. Et søyleepletre trenger ikke mer enn god jord, gjødsling og vanning. Skal du plante den i en potte på balkongen, bør du sørge for stor nok krukke. Minstemål er 20 liter, men skal treet trives, anbefaler produsenten 50 liter. Og til å være et lite tre, er fruktutbyttet slett ikke verst.

– Jeg har sett trær hvor det er helt tett i tett med epler, sier Jacobsen. Søyleepletrærne kommer både i sorter med spiselige epler, og epler som er mest til pynt. Av de spiselige sortene kan du både få varianter med røde eller gule epler.

Dekorative er de uansett.

– Nå er det in med espaliertre. Det kan være fint å bruke søyleepletrær som dette, og sette dem som en vegg for eksempel langs uteplassen, tipser Jacobsen.

Som mange andre epletrær må søyleepletrær pollineres for å få frukt, så sørg for at du ikke er den eneste med epletre i mange mils omkrets.

Norgesvenn

De første søyleepletrærne ble krysset fram i England for rundt to tiår siden. Det var ikke en ubetinget suksess.

– Nyheten ble stort lansert, og man regnet med å selge mye, sier eier av Onsøy Planteskole, Magne Dvergsdal.

– Så viste det seg at klimaet i England var for fuktig. Man fikk problemer med sopp og råte. Klimaet her hjemme passer trærne mye bedre, fortsetter han. Et søyleepletre som plantes i Norge er ikke spesielt utsatt for verken sopp eller sykdom, og trenger ikke sprøytes. Både Dvergsdal og Jacobsen tror mange ikke har fått med seg muligheten for å plante denne typen epletrær.

– Det er ingen stor etterspørsel. Mange kjenner nok ikke til trærne, sier Jacobsen. Prisen burde i hvert fall ikke være avskrekkende. Et tre klart til å gi frukt samme år koster i underkant av tre hundrelapper.

Slik planter du et søyleepletre

• Finn et passende sted å plante treet. Det trenger godt med sollys og nok plass i høyden til å nå sine rundt fire meter. Treet kan gjerne plantes i en potte på balkongen, såfremt potten er stor nok. 

• Lag et hull som er dobbelt så stort som rotballen til treet. Fjern treet fra plastpotten, og løs rotballen lett opp med fing­rene.

• Plant treet i samme dybde som den var plantet i plastpotten. Dekk resten av hullet med jord.

• Vann treet for å pakke sammen jorda. Vann deretter treet 1-2 ganger i uka. Trær plantet i potte vil trenge mer vann enn de plantet i bakken. 

• Om vinteren kan det være at røttene fryser hvis treet er plantet i potte, men det kan løses ved å trekke potta inntil hus­veggen, og pakke den inn i Glava eller annet isolerende materiale. 


(Kilde: www.bogront.no, www.ehow.com)
 />


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no