ANNONSE

HUS & HAGE

Urtehage – en sanseopplevelse

Tekst: Åsbjørg Susort

Publisert: 29.03.2014

Du trenger ikke mye plass for en urtehage.

En krydderhage med dekorative og duftende urter appellerer til alle sanser. Krydderurter er lettstelte, har vakre blomster og krever ikke store plassen. En blomsterkasse eller kanskje en urne eller flere på balkongen er alt som skal til. Har du hage er smakfulle og duftende urter nesten obligatorisk.

Krydderurter er blant de mest lettstelte plantene du kan dyrke i hagen. Både blomster og blader fyller lufta med velduft. Trekk hånden gjennom planten og nyt aromaen. En urtehage er den perfekte løsningen for en varm og solrik plass. Jorda bør være lett, porøs og ikke for næringsrik. Plantene lokker også sommer­fugler bier og humler til hagen.

Begynn i det små

Plasser gjerne urtehagen lett tilgjengelig fra kjøkkenet inne og grillplassen i hagen. Da er det lettere å huske at mange retter får en ekstra spiss på smaken med tilsetting av litt friske urter. Begynn med de vanligste krydderurtene og utvid etter hvert. Gressløk og persille finnes kanskje allerede i hagen og det kan være starten. Oregano til pizzaen, rosmarin og timian til lammet, basilikum og cherry- eller busktomater til salaten og kanskje litt salvie til svine­kjøttet eller kyllingen. Så var vi i gang.

Temahager

Det finnes en mengde planter å velge blandt og mange forskjellige bruksområder. Hvilke krydder­urter du velger er en smakssak. Velg en tradisjonell blanding av forskjellige urter ­eller plant etter tema. Sett for ­eksempel plantene i grupper etter bruksområde, slik at du har en avdeling for te-, ­eddik- og brennevinskrydder, en avdeling for urter til matlaging og en ­avdeling for potpurri. Når interessen har tatt helt av, så lag gjerne også en avdeling for planter som tradisjonellt ble brukt medisinsk.

Urter året rundt

Å forsøke å plante ferdige urtepotter du har kjøpt i daglivare­butikken er ingen god ide. Kjøp frø og så selv, eller kjøp plantene på gartneriet. Selvsådde krydder­urter i kjøkkenvinduet eller på kjøkkenbenken gir deg tilgang året rundt. Krydderurtene kan brukes friske, tørkes eller fryses. Vær oppmerksom på at tørkede urter er mer smakssterke enn friske, så tilsett mindre tørkede urter i retten. Bruker du ferske urter f. eks i gryteretter eller sauser, bør du legge dem i mot slutten av koketiden. Ellers mister de smak.

Et godt råd er å gå til an­skaffelse av urtelitteratur. Det finnes mange gode bøker på ­markedet, og biblioteker har også et godt utvalg. I bøkene kan du lese om hva slags jord de forskjellige urtene trives i, hva slags pleie de trenger og hva de kan brukes til.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no