ANNONSE

HUS & HAGE

Viktig med kraftvask på nordveggen

Tekst: Chera Westman/ifi.no
Foto: Frode Larsen/ifi.no og Jordan

Publisert: 29.03.2014

Vask veggen med kraftvask før du maler om huset. Da sikrer du at vaskemidlet matter ned overflaten slik at malingen får god vedheft. 


Skal du male om huset er en grundig vask det første å ta fatt i. Vaskingen skal rengjøre og matte ned underlaget, slik at malingen får feste.

– Spesielt på nord- og østfasaden er det viktig at kraftvasken brukes riktig, sier Dag Frogner Hansen i Jotun.

At det er viktig med et rent underlag ved maling, er enkelt for de fleste å forstå. Nypåført maling som sitter i skitt, sverte­sopp og smuss på fasaden, vil flasse av ­etter kort tid.

Men kraftvasken gjør mer enn bare å fjerne skitten! Riktig brukt matter den også ned overflaten slik at malingen ­hefter godt på tidligere malte eller ­beisede flater.

Solen sliter ned

I motsetning til hva mange tror, er det ­faktisk ikke regnet som er fasade­malingens verste fiende. Det er solen!

UV-strålingen i solen bryter ned både malingfilmen og underlaget den sitter på, godt hjulpet av forurensinger i ­luften, grønske, svertesopp, vær og vind. ­Resultatet blir at fargene falmer, at malingen kritter, og at den beskyttende malingfilmen forvitrer eller flasser av.

Verst utsatt for solen er vegger som ­vender mot sør og vest. Disse slites mye raskere enn vegger som er orientert mot nord ­eller øst, der UV-påvirkningen er lavere.

– Hvis du ikke skal bytte fasadefarge, vil det kanskje holde med å male de mest ­utsatte veggene denne gang. Å male et helt hus er en stor jobb, og det kan gjøres mer overkommelig hvis du deler opp jobben, sier Bjørg Owren, administrerende direktør i ifi.no, Informasjonskontoret for farge og interiør.

Skal du derimot skifte farge på fasaden, er det penest å ta hele huset i den samme slengen.

Start med rengjøring

Uansett om fasaden er behandlet fra før, eller om kledningen males for første gang, må arbeidet starte med en grundig rengjøring. Til det brukes midler som er spesielt laget for bruk før maling, slik som Kraftvask, Forvask, Fasadevask eller ­Facade Clean. Disse skiller seg fra vedlikeholds­vaskemidlene som brukes ved årlig rengjøring av fasaden, ved at de også matter ned underlaget.

– Solen gjør mye av jobben med å matte ned malingen, men på nord- og til en viss grad østfasaden er det av­gjørende at kraftvasken brukes på riktig måte. Uten tilstrekkelig nedmatting fester ikke den nye malingen, sier Dag Frogner Hansen, teknisk service ingeniør i Jotun.

– En oljemaling kan bli hardere med åren. En skyggevegg, der UV-strålene ikke matter ned malingen, vil fremstå med forholdsvis høy glans etter vask, ­dersom man vasker med en for mild såpe, sier han.

Bruk børste

Kraftvasken brukes ved at den dusjes på den tørre veggen, og får virke noen ­minutter før midlet skylles vekk.

– Er fasaden meget skitten, eller om malingen ser blank ut, bør du også ­børste fasaden før skylling, slik at flaten mattes ned. Til det brukes Jordan Vaskekost. Deretter anbefaler jeg at du maler med en hybridmaling, for eksempel vår nye Drygolin Ultimat, avslutter Dag Frogner Hansen.sier han.

Disse maling­typer er ­vanligst:

Akrylmaling: hefter ved at den kleber seg til underlaget, miljøvennlig, fin glans- og fargebestandighet.

Alkydmaling: hefter ved at den trekker inn og klorer seg fast til underlaget, bevarer glansen lenge, god beskyttelse til treverket.

Hybridmaling: består av både akryl- og alkydbindemidler, og hefter derfor ved at den både klorer og kleber seg fast, lang farge- og glansbestandighet, god ­beskyttelse og miljøvennlig.Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no