ANNONSE

HUS & HAGE

Vann i hagen

Kilde: www.odla.nu
Tekst: Åsbjørg Susort

Publisert: 29.03.2014

Vann skaper liv i hagen uansett om det er et lite fuglebad, en fontene eller en skikkelig hagedam. Vannet lokker til seg fugler, insekter og kanskje til og med amfibier som frosker og padder.

Med vann i hagen er det faktisk større mulighet for at andre ­vekster får stå i fred. Fuglene forsyner seg gjerne av jordbærene pga. væskeinnholdet. Og kanskje kan du lokke noen snegle­spisende skapninger inn i hagen med tilbud om vann.

Fuglebad

Alle har plass til et fuglebad. De er for salg i forskjellige materialer og prisklasser, men med litt fantasi og kreativitet kan man lage det selv.

Et gammelt vaskefat, en keramikk­skål eller et støpt avtrykk av et stort rabarbrablad kan gjøre nytten. Legg gjerne dekorative steiner i bunnen. Fuglebadet trenger ikke være mer enn 4-5 cm. dypt.

Fontene

Også fontener kan kjøpes som byggesett i forskjellige størrelser og utforminger. Eller du kan investere i pumpe og lage karet selv av plastfolie, en plastbalje eller støpt i betong. Plasser gjerne fontenen i rabatten. Plantene trives med luftfuktigheten som fontenen gir.

Hagedam

Det de fleste ønsker seg når det gjelder vann i hagen er en skikke­lig hagedam fylt med spennende vekster og noen gullfisk eller koi.

Størrelse og plassering er viktig ved planlegging av dammen. Den bør gli naturlig inn i omgivelsene og være i nærheten av oppholdsplassen i hagen. Ta også hensyn til balanse mellom sol og skygge av hensyn til vann­plantene. Tenk også over at store løvfellende tre i nærheten av dammen kan gi mye arbeid.

En større dam får etter en stund en naturligere balanse i vannet og er derfor lettere å ­holde. En stor og dyp gir større valg­muligheter både når det ­gjelder planter og fisk.

Ta også hensyn til sikker­heten under planleggingen. Etter bygnings­loven krever hage­dammer og svømmebasseng samme sikkerhetstiltak. Både barn og dyrs sikkerhet kan lett bli redusert, dersom man ikke tenker på dette under planleggings­fasen.

Fisk i dammen?

Fiskene bringer helt klart lek og liv til enhver hagedam, men det er en vurderingssak om man ønsker fisk. Uansett vil det bety ekstraarbeid, og det er også spesielle hensyn som må tas. Større fisker som japanske koi, trenger minimum dybde på 1,5 m. Tenk over hvor fisken skal overvintre.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no