ANNONSE

KULTUR

Black Sabbath

Tekst: Kunnskaps­forlagets Store 
Rock- og Pop-leksikon, 
ved hovedredaktør Jon Vidar Bergan


Publisert: 29.03.2014

Black Sabbath skapte sin egen hardrockstil på begynnelsen av 1970-tallet med seige, mørke, onde gitarriff og tungt bass- og trommespill, og de ble feilaktig beskyldt for å være satanister på grunn av sin lefling med okkulte symboler. Etter at Ozzy Osbourne fikk sparken i 1979, har de hatt lite kommersiell suksess. Tony Iommi regnes som en gitargud, til tross for at han mistet to fingertupper i en sveiseulykke som syttenåring.

De fire medlemmene vokste alle opp i arbeiderbydelen Aston i Birmingham, der de i august 1968 dannet The Polka Tulk Blues Band. De skiftet måneden etter navn til Earth og turnerte i Europa med sin blanding av jazz og blues. Manageren Jim Simpson overtalte dem i slutten av august 1969 til å kalle seg Black Sabbath, som både var navnet på en skrekkfilm fra 1963 og på en Polka Tulk-sang av Osbourne og Ward.

Paranoid – den mest kjente

I januar 1970 kom debutsinglen «Evil Woman (Don’t Play Your Games With Me)», som hadde vært en USA-hit i 1969 med gruppen Crow. Black Sabbaths coverversjon ble ingen hit, men det selvtitulerte debutalbumet nådde 8. plass i UK. Samme år kom også Paranoid, som gikk til topps i UK og bl.a. inneholder klassikerne «War Pigs», «Iron Man» og tittelkuttet, som fortsatt er Black Sabbaths eneste store hit. «Paranoid» nådde 4. plass i UK og 6. plass i Norge, hvor albumet også havnet på Topp 10. Iommi var for øvrig vikar­gitarist i Jethro Tull i desember 1968 og kan sees på DVD-en The Rolling Stones Rock And Roll Circus.

Ut og inn med Ozzy

Gruppen perfeksjonerte sin type hardrock på den enda tyngre og mer kompakte Master Of Reality. Den mer progrock­aktige Vol 4 ga oss den populære balladen «Changes». Sabbath, Bloody Sabbath regnes som deres best produserte album og har en del key­boards ved Rick Wakeman. Sabotage er av flere blitt kalt gruppens siste klassiker. På Technical Ecstasy prøvde de å være «poppete» og lot til og med trommeslageren Ward synge. Den nådde i motsetning til forgjengerne ikke Topp 10 –verken i UK, USA eller Norge. I november 1977 sluttet Ozzy og ble erstattet av Dave Walker (f. 25. januar 1945, Walsall; eks Fleetwood Mac og Savoy Brown), men Ozzy vendte tilbake i januar 1978. Tittelkuttet på skuffelsen Never Say Die! ga gruppa en Topp 30-hit i UK. Ozzys alkohol- og narkotikamisbruk førte til at han fikk sparken i januar 1979 og ble erstattet av Ronnie James Dio fra Rainbow.

Neste gang: The Rolling Stones

Black Sabbath

Gruppen ble dannet i 1968, 
i Birmingham, England.


Ozzy Osbourne (f. John ­Michael Osbourne, 3. des. 1948, Birmingham), vokal; 

Terry «Geezer» Butler 
(f. ­Terence Michael Joseph Butler, 17. juli 1949, ­Birmingham); bass; 

Tony Iommi (f. Anthony Frank Iommi, 19. feb. 1948, ­Birmingham), gitar, ­keyboards; 

Bill Ward (f. William ­Thomas Ward, 5. mai 1948, ­Birmingham), trommer


Album

1970: Black Sabbath; Paranoid; 

1971: Master Of Reality; 

1972: Vol 4; 

1973: Sabbath, Bloody Sabbath; 

1975: Sabotage; 

1976: Technical Ecstasy; 

1978: Never Say Die!


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no