ANNONSE

HUS & HAGE

Slik virker fargene utendørs

Tekst/foto: ifi.no

Publisert: 29.03.2014

Et rødt hus er trivelig. En dyp rødfarge med mye sorthet harmonerer godt med skogsterreng. Rødt og grønt med omtrent like mye sort i seg, slik som her, gir et helt inntrykk, selv om kulørtonekontrasten er stor.


Farger til bruk utendørs bør være dempet - de inneholder ofte mye sorthet. Hvis ikke blir de mer markerte enn ønskelig i eksteriørsammenheng.

Dagslys, og ikke minst sollys, fremhever de fleste fargers intens­itet. Her er noen fakta om hvordan fargene oppfører seg utendørs.

Gul er en lys farge som i eksteriør­sammenheng alltid står i kontrast til terrenget rundt. Det er lett å godta en sterk gulfarge på en liten fargestrips, nettopp fordi fargen er så lys, men forestill deg hvordan den blir når den kler hele huset ditt utvendig! Jo større flate fargen dekker, jo mer intens blir den. En ren gulfarge kan i dagslys få et grønnlig skjær - nesten sitrongult. Gult egner seg best på ytterveggen hvis den er tonet varm, ellers har den lett for å bli skrikende.

Hvis du velger grønn hovedfarge på huset, er det ofte fint med en annen grønntone på detaljene – mørkere eller lysere enn hovedfargen. Grønn er nøytral, men til utendørs bruk kan den være en ubehagelig konkurrent til vegetasjonen rundt huset, ­spesielt når det er mye grønne vekster omkring.

Velger du blått som eksteriør­farge skal du være oppmerksom på at den - i likhet med gul - blir veldig forsterket når den brer seg utover større flater. Velg blått med lite kulørthet i. Blått endrer seg mye med lys og skygge, og påvirkes mye av andre farger i om­givelsene. En gråfarge skal ikke ha så mye innslag av blått før den faktisk ser blå ut, og i overskyet vær kan en blå-grå farge bli mer intens blå enn i sollys.

Et rødt hus er trivelig. En dyp rødfarge med mye sorthet harmonerer godt med skogs­terreng. Den skiller seg ut fra om­givelsene, men er på ingen måte noen konkurrent til dem. Rødt og grønt med omtrent like mye sort i seg gir et helt inntrykk, selv om kulørtonekontrasten er stor. Røde hus blir ofte kombinert med hvite vinduskarmer og -sprosser. Rødt og hvitt i kombinasjon fremhever rødfargen.

Hvit er en avslørende farge. Vil man fortelle om husets form og detaljer, er hvit den tydeligste fargen. Hvitt er fargen hvor lys og skygge blir mest tydelig. Gamle trehus med flotte utskjæringer er gjerne hvite - da synes detaljene best. Mot mørk fasadefarge skiller detaljene seg kraftig ut. Mot lys hovedfarge gir hvitt mykere overganger. Har huset uheldige former som ikke bør synes så godt, bør mørkere farger velges - eventuelt to farger som er nyanselike, for eksempel rødt og grønt med samme mengde sorthet.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no