ANNONSE

HUS & HAGE

Mørkt panel kan lysnes

Tekst: Åshild Nyhus Tyssen/ifi.no 
Foto: Brynsløkken, Jotun, Nordsjö og IBG

Publisert: 29.03.2014

Forvandlingen er betydelig!


Gremmes du over mørk og gulnet furu? Gjør noe med det! Det er både enkelt og rimelig å lysne panelet.

Da «alle» satte opp vegger, gulv og tak i furu på 80-tallet var det lyst, pent og moderne. Men det var den gang. Som kjent gulner treverk, og disse overflatene har nå istedenfor blitt et irritasjonsmoment for mange.

- Alt treverk som utsettes for lys gulner. Dette er fordi bindemiddelet i treverket i utgangspunktet har en vannklar «harpiks» som gulner fordi det ikke har solfilter i seg, forteller overflate­behandlingsekspert Finn Wang.

Tilbake til lyst treverk

Men alt håp er ikke ute selv om furupanelet har gulnet og rommet virker trangt og mørkt. Ved hjelp av lysningsprodukter kan du få tilbake en lys og lekker flate, samtidig som treverkets struktur og livlige utseende bevares.

Det finnes mange produkter på markedet som gjør jobben. ­Hvilket produkt du bør velge avhenger av hva slags resultat du ønsker deg. Et bleke-/lute­produkt vil reversere gulningen og gi deg tilbake treverkets naturlige farge, men bør overflatebehandles for å forsegle treverket.

Ellers finnes det en del lakker og beiser som legger seg som et mer hvitskurt sjikt på toppen av panelet. Jo flere strøk, jo hvitere blir fargen. En del produsenter har egne fargekart, men fordi den fargen treverket har i utgangs­punktet vil virke inn på det endelige resultatet, er oppstrøks­prøver på et lite synlig sted viktig. Følg alltid produsentens anvisninger om påføring og eventuell bruk av verneutstyr.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no