ANNONSE

MAT & DRIKKE

Et lettere påskeegg

Tekst: Inga Ragnhild Holst

Foto: Thomas Winje Øijord / NTB scanpix


Publisert: 12.04.2014

EN HUND ETTER GODTERI: Både Caroline og moren ­hennes, ernæringsfysiolog Cathrine Borchsenius liker godteri. Hunden Milla synes også påskeeggene ser fryktelig gode ut.


Barna forventer velfylte påskeegg også i år. Det bør de få, men man kan gjerne lure dem til å spise litt mindre, tipser ernæringsfysiolog Cathrine Borchsenius.

– Jeg ønsker meg et påskeegg som stort, minst like stort som bordet her, sier Caroline ­Borchsenius (10) fra Eiksmarka i Akershus.

Selv når hun strekker ut begge armene, rekker hun ikke til ­endene på familiebordet på kjøkkenet. Og godteri skal hun få. Men det blir nok ikke like stort som det Caroline ønsker seg. Mor Cathrine Borchsenius er klinisk ernæringsfysiolog og har litt andre planer.

Godt for øyet

Ernæringsfysiologen har pakket et litt mindre egg spekket med godsaker. Det vil si, det ser ut som det er mye. For godteriet er pakket inn i poser og esker, og det er også en liten leke i det. Det ser glorete og antakelig innbydende ut for dem som ennå har melketennene i behold. Selv om mor er ernæringsfysiolog, er ikke godteri forbudt.

– Men man kan godt redusere størrelsen litt. I dag finnes det mange store pakninger, sier hun og viser fram et av årets ferdigpakkede påskeegg som selges i kiosker over hele Norge.

Det er nesten dobbelt så stort som egget hun har pakket til sitt barn.

– I egget jeg har fylt, ser det ut som det er mer godteri enn det egentlig er, men mye er bare små, søte lekesaker. Det er også et Kinderegg her, det er topp for det er bare litt sjokolade og mye hulrom.

Hun sier at mange tenker at et sunt påskeegg bør inneholde tørket frukt, nøtter og mørk sjoko­lade.

– Da blir barna skuffet. Det er ikke mange barn som synes det er et spennende påskeegg.

Kanskje mamma blir skuffet også? Caroline slipper katta ut av sekken:

– Mamma er veldig glad i smågodt.

Summen av sukker

– Det handler ikke om det ene påskeegget, men om det vi spiser resten av året, sier Cathrine Borchsenius. Barnefedmen er blitt et problem i mange land, også i Norge.

Ifølge Folkehelseinstituttet har til sammen 17 prosent av guttene og 22 prosent av jentene i tredje klasse overvekt ­eller fedme. Dermed er vi på nivå med USA. Ifølge amerikanske myndigheter har 18 prosent av barna alvorlig fedme. Vi må spise mindre sukker og fett, men godterinekt har Borchsenius ­likevel ikke tro på.

– Det kommer ikke alltid noe godt ut av å nekte barna å spise godteri eller å betale dem dersom de ikke spiser sukker. Da begynner de å spinne rundt hva de kan spise, som kaker og boller, som også inneholder ­sukker.

Ernæringsfysiolog Gunn ­Helene Arsky har samme ­holdning.

– Det er mye mer fornuftig å lære barna måtehold enn totalavhold, sier hun til magasinet Foreldre & Barn.

– De trenger gode red­skaper ­senere i livet, og vi vet av ­erfaring at totalavholderne gjerne sprekker eller smugspiser.

– Porsjoner godteriet ut i ­stedet, sier Borchsenius.

– Ifølge tradisjonen får barna påske­egget første påskedag. Men gi dem det i stedet som lørdagsgodteri på påskeaften. Man kan godt la dem spise litt og så gi dem resten neste lørdag.

Men det er ikke Caroline enig i:

– Æsj, det er kjedelig, sier hun.

– Det er kanskje enklest å gjøre med mindre barn, sier mor og humrer litt.

Farger

I Carolines egg er det fargerikt godteri som kan matche farge­blyantene i pennalet. Er det ikke bedre å gi barna godteri med mindre farger og tilsetningsstoffer?

– Mange foreldre er opptatte av såkalte e-stoffer. Det er mer bekymrings­fylt at mange barn spiser for mye sukker og fett, sier hun.

– E-stoffer i mat blir testet veldig godt før de godkjennes som tilsetningsstoff. De er ikke giftige i de mengdene som brukes i maten, sier Trine Husøy, senior­forsker ved Avdeling for mat, vann og kosmetikk og ernæring ved Folkehelseinstituttet.

– Det ideelle er jo gi barna hjemmelaget marsipan med masse nøtter og lite sukker, som også kan være litt sunt. Men ikke så mange liker det, sier Borchsenius.

Sjokolade inneholder for eksempel mye fett, slik som pakken med fire fylte påskeegg fra Freia, som til sammen gir tusen kalorier. Til sammenligning inneholder en hundregrams biff 150 kalorier, du kan altså spise nærmere sju biffer for å få i deg like mye kalorier som de kremfylte godsakene. Men for ­Caroline er utvalget viktigst:

– Jeg ønsker meg et egg med masse forskjellig godteri som jeg kan kose meg med.

Mer volum, ­mindre sukker

• Velg mindre størrelse på egget

• Velg godteri med mer innpakning, slik at det ser ut til være mer enn det faktisk er.

• Det er lov å porsjonere godteriet over flere dager.

• Det er lov til å kose seg med litt godteri.

(Kilde: Cathrine Borchsenius, ernæringsfysiolog) Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no