ANNONSE

KULTUR

Den gule linje

Tekst: Siri Marte KværnesPublisert: 12.04.2014

PÅSKEFARGE: Gult går aldri helt av moten, mener Mette L'orange. Og så er den påskefargen over alle. (FOTO: Per Magnus Persson / NTB scanpix) 


Gult er lyset og solas farge, og i påsken skinner den sterkere enn ellers. Hvilken rolle har gulfargen spilt gjennom historien?

Ordet «gult» skal være utledet fra «gelwa», som betyr strålende, skimrende. Det er det ikke ­vanskelig forstå, for gult er den mest lyssterke fargen som finnes.

– Gult er solas farge. Det er også en farge som forbindes med og brukes for å illudere gull. Men hva gult symboliserer, er ­kulturelt betinget, sier professor Mette L'orange ved Kunst- og designhøgskolen i Bergen og Kunsthøgskolen i Oslo.

Stort spenn

Når man tenker på hvor viktig sola er, er det ikke rart at gul­fargen forbindes med fruktbarhet og liv, slik den spesielt gjør i Østen. I det gamle Kina var det bare keiseren som fikk lov til å bruke fargen – solas symbol, forteller L'orange. I antikken var gult et tegn på høy rang og makt, ifølge Store norske leksikon.

I disse påsketider kan det være verdt å nevne at gult og hvitt er Vatikanets farger, og da som stedfortredere for gull og sølv. I våpenskjold er gult og gull et symbol for ære og lojalitet.

Det store spennet i gulfargens betydning blir enda tydeligere hvis vi tar med at fargen i Vesten også knyttes til negative ting som svik, falskhet og vanære. Disippelen Judas Iskariot, forræderen i det store påskedramaet, blir i kunsten ofte framstilt med gul kappe.

– I vår del av verden kan gult dessuten assosieres med noe billig. Fargen brukes mye på salgsplakater og lignende, sier L'orange, som også er arkitekt MNAL og billedkunstner.

Angst og glede

Som andre farger kommer gult i mange nyanser. I farge­psykologien knyttes gult gjerne til glede, varme, kreativitet og ­optimisme. Men også til frykt, depresjon og angst. Tvetydig­heten skyldes at gultonene går varm og rødgul til kald og grønngul.

Hvis gult glir over i grønn­toner, får fargen en sykelig karakter, mente den kjente kunstneren og kunstteoretikeren Vasilij ­Kandinskij (1866-1944). Vincent van Gogh (1853-1890), som hadde et plaget sinn, brukte mye gult i sine malerier.

I dyreverdenen signaliserer gult det farlige og giftige. Når vepsen og tigeren har gule og svarte ­striper, kan det regnes som en ­advarsel. Denne effekten har menneskene tatt med seg inn i sin verden, påpeker L'orange. Når gulsvarte skilt dukker opp før en sving langs veien, vet vi at vi må være oppmerksomme. Fareskilt for veiarbeid har gul bunnfarge, og gule er også skiltene som varsler om livsfarlig høyspenning.

Gult til huset

Gule hus er vanlig i både Norge og andre deler av verden. Det er okerfargen som dominerer, noe som henger sammen med at ­fargen har vært rimelig å framstille.

– Gult går egentlig aldri av moten. I interiør minner gult oss om sol og varme, og det gir trivsel – hvis det ikke skjærer for mye mot grønt. Mennesker som omgir seg med gult, signaliserer en viss forsiktighet, men sam­tidig er det dristigere enn hvitt og grått, de nøytrale fargene, hevder L'orange.

En stor, tysk analyse av folks fargepreferanser konkluderte i 1941 med at gul plasserer seg bak blå, rød, grønn og fiolett på popularitets­skalaen. Hvorvidt gult er kult eller «fult», avhenger nok likevel av øyet som ser.

Toleransen for gult ser uansett ut til å stige hver påske, da gule lys, pyntegjenstander og duker dras fram etter et år i glemsel. Hvorfor gult har blitt en påskefarge, er det ingen som er helt sikre på. Fargen har for eksempel ingen spesiell betydning i kristen liturgi. En vanlig tolkning er at farge­bruken henger sammen med sola. Det blir lysere, og vi går inn i en årstid der naturen våkner til liv igjen.

Gule fakta

• Språkhistorisk er ordet «gult» avledet av den germanske ord­stammen «gelwa», som betyr ­strålende, skimrende.

• Gult er selve påskefargen. Vi finner den på påskeliljer og kyllinger, i egg og på påskepynt. 

• I våpenskjold kan gulfarge normalt forstås som en gjengivelse av metallet gull. 

• Solguden Apollon er en av grekernes viktigste guder. Fargen hans er gul.

• Gult har blitt brukt for å stigmatisere enkelte sosiale grupper. Kjettere måtte bære gule kjennetegn.

• På grunn av sine gule hus er Izamal i Mexico kjent som den gylne by.


(Kilde: Store norske leksikon, Wikipedia, Mette L'orange)


Gule fargestoff

For å oppnå rent gult er en maler avhengig av naturlige eller teknisk frambrakte fargestoffer.

• Gul oker er en vanlig farge (jernoksid) som har blitt brukt fra de eldste tider, også i hulemalerier. Nyansene varierer fra kraftig brungult til lysende sitrongult (kyprosgult) avhengig av opprinnelsessted og behandling.

• Neapelgult er en forbindelse av bly og antimon som gir lysende gule farger. Fargen skal være påvist på 2.500 år gamle babylonske murvegger. 

• De store malere på 1200- og 1700-tallet skal ha brukt et fargestoff av bly og tinn («de store ­mesteres gult»). 

• Blant de klassiske yngre gule fargestoffene er kromgult (blykromat, giftig) og kadmiumgult (kadmiumsulfid). 

• Ryktene skal ha det til at indisk gul ble laget av urinen til indiske kyr. ­Pigmentet er i dag ­erstattet av syntetiske alternativer.

• Siennagul ble opprinnelig laget av leire fra Siena i Italia.

• Kromgult ble laget av mineralet krokoitt. Denne fargen går også under ­navnene parisergult, kølnergult og kongegult.

• Det perlemorglinsende mineralet auripigment har også blitt brukt som fargepigment i maling. Romerne brukte det fordi det minnet om gull.

(Kilde: Store norske leksikon, Wikipedia, Mette L'orange)Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no