ANNONSE

HUS & HAGE

Hage for allergikeren

Kilde: www.naaf.no


Publisert: 12.04.2014

Det går mot pollensesong. De usynlige pollenkornene kommer lett inn i våre luftveier når vi puster. Disse bitte små partiklene fører til allergiske reaksjoner hos mange som ikke helt klarer å glede seg over våren.

På våren kan luften være smekkfull av milliarder av pollenkorn. Er det pent vær og litt vind svever små pollenkorn av gårde med et mål for øye; å befrukte en hunnplante. Det er mest pollen i luften i bjørkeblomstringen om våren, midt på dagen, med fint vær og litt vind.

Velg hunntreet

Har du hage og er allergisk er det noen grep som kan gjøres for å redusere plagene. Det er verdt å merke seg at det er hannplantene som avgir pollen. Plant hunntrær dersom noen i familien plages av allergi. Bruk av insekts­bestøvende planter er et annet godt råd. Er det allergikere i familien kan det være lurt å legge en hageplan som om alle var det. Allergi er arvelig og hva som medvirker til at det slår ut hos den enkelte er ikke alltid lett å vite.

Det finnes også flere bøker om hvilke planter man bør velge til hagen. En god og grundig oversikt finnes i boken «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø» av Sven-Olov Strandhede omarbeidet til norsk av Hallvard Ramfjord.

Gode planteforslag

Akeleier, anemoner og asters medfører ingen kjente allergiproblemer utendørs. Begonia er ganske greie. Likeså bladliljer, blåklokkearter, brennende kjærlig­het, bronseblad, kanna, dagliljer og georginer.

Rhododendron og asalea kan plantes vilt og vakkert, blott til lyst. Variasjonene er uendelige, og for alle sortene gjelder følgende: Fylte blomster er å foretrekke fremfor enkle, og mange sorter men få eksemplarer av hver.

Bortsett fra at barlind er giftig så har den ingen kjente allergiske bivirkninger. Bambusen er også trygg. Einer gir normalt ­heller ikke de store plagene og alle lyngarter er kjempesnille. Det er ikke for ingenting at lyngplanten er avbildet på Norges Astma- og Allergiforbunds emblem.

Trøst for allergikere

Husk at er du allergisk har du den aller beste unnskyldningen for å slippe å klippe plenen. Det kan kanskje virke tøft for resten av familien erstatte hele plenen med heller, betongstein eller ­annet materiale.

Ved sjøen og på høyfjellet er det mindre pollen. Det er flott å være ved sjøen på varme sommer­dager. Allergi er også en god unnskyldning for å samle på solbriller. Beskyttelse av øynene er viktig.

Flere sommerblomster og ­stauder:

Ballblom, bergfrue, blomkarse, bregner, fiol, tagetes, ­forglemmegei, fredløs, fuksia, iris, lavendel, lobelis, lupin, nattlys, nellik, petunia, ringblomst, ridderspore, soleier, tulipaner, valmue, valmuesøster, veronika.


Flere busker og trær:

Buksbom, bøk, epletre, pæretre, plommetre, furu, gran, gullregn, gullbusk, gyvel, hagtorn, ­kastanje, klematis, klokkebusk, kornell, kristtorn, lerk, liljekonvall­busk, laurbærhegg, magnolia, osp, parykkbusk, rogn, roser, sommerfuglbusk, sumak, surbær, trollhassel, tuja.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no