ANNONSE

MAT & DRIKKE

Kjempegod kjendisvin

Skal man kjøpe en vin bare fordi en kjent person har satt navnet sitt på den? I utgangspunktet ikke.

Denne uken disker Øyvind opp med saftig, grillet svinenakke sammen med artisjokk, løk og parmesan­kremet gresskargnocchi. Retten trenger først og fremst friskhet i form av god syre, men også saftig frukt som kan møte gresskarets innsmigrende sødme. Videre må vinen ha nok fylde til ikke å bli overkjørt av retten, og en lett tanninstruktur som renser opp etter den deilige parmesanen.

Jeg må innrømme at jeg har et litt anstrengt forhold til «kjendisvin» – jeg har rett og slett lite behov for å kjøpe vin som en eller annen kjent person, som ikke har peiling på vin, har lånt bort trynet og navnet sitt til. Men når den profilerte kokken og meget habile vinkelneren Ole Martin Alfsen pryder en vinflaske med sine initialer, blir det en annen sak. Da blir jeg nysgjerrig! Jeg kjenner herr Alfsen som en utrolig kvalitetsbevisst kar, som helt sikkert har vært delaktig i prosessen fra A til Å før han har sluppet et signert produkt på markedet.

OMA-vinen er fra området Piemonte, som er blant nordmenns favoritter. Herfra finnes det i skrivende stund 787 rødviner i Vinmonopolets nettbutikk. Mer enn 300 av disse er Barberaer, som koster fra rett over hundrelappen til godt over fire hundre kroner flasken. Ikke bare prisen, men også stilen på Barbera-viner varierer betydelig – fra syrlige og saftige viner uten for mye tid i eikefat, til moderne, konsentrerte smaksbomber som har oppholdt lenge i små, nye eiketønner.

OMA Barbera d’Alba 2012 (varenr. 878701, kr 150, basiskategori 6) er moderat priset og leverer i massevis. Den er frisk og fruktig med god syre og behagelige tanniner som balanseres av deilig frukt i munnen. Det skal bli spennende å følge med på hva Alfsen følger opp med på vinfronten i årene som kommer – denne vinen satt i hvert fall som et skudd til ukens saftige svinenakke.

Knut-Espen Misje underviser vinkelnere 
ved Kulinarisk Akademi, og holder også vinkurs for folk flest. Han er medforfatter på flere koke­bøker. Viner importert gjennom 
Terroir Wines, som han er medeier i, 
vil ikke bli omtalt i denne spalten.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no