ANNONSE

HELSE & LIVSSTIL

ortopedi ved kolibri medical


Hopp over ventetiden!

Tekst: Helene Stenhaug

Illustrasjonsfoto: Colourbox


Publisert: 26.04.2014

Fakta:

Kolibri 
 Medical

HVA:

Offentlig godkjent privat sykehus med et bredt spekter av medisinske og kirurgiske tjenester for privatpersoner og bedrifter.


AKTUELL MED:

Inngått avtale med Helse Vest om kirurgiske inngrep. Avtalen gjelder generell kirurgi, kar-kirurgi, plastikk-kirurgi og urologisk kirurgi.


HVOR:

Trim Towers, Larsamyrå 18 
(ved Kvadrat), Sandnes


ÅPNINGSTIDER

Mandag – fredag: kl. 08.00 – 16.00


KONTAKT:

For timebestilling og andre ­forespørsler:

Telefon 52 69 69 69 

E-post: post@kolibrimedical.no


WEB:

www.kolibrimedical.no

Ortopedisk behandling har lange ventelister i det offentlige systemet. Hos Kolibri Medical hopper du over køen, og ortoped dr. Frank Gabriel gir seg ikke før du har fått riktig behandling.

Å gå rundt med smerter i muskler eller skjelett kan være både ubehagelig og ødeleggende. Livskvaliteten nedsettes, man kan bli sykemeldt fra jobb og depresjonen lurer rundt hjørnet. Kanskje ikke så rart, da det ligger i vår natur å bevege oss. Å vente i ukesvis er irriterende når du går rundt med smerter. For deg personlig er problemet av stor viktighet. Hos Kolibri Medical får ditt problem førsteprioritet, og du kan få time på dagen.

– Vi er opptatt av å finne årsaken til smerten din, og undersøker nøye for å finne riktig behandling, sier dr. Frank Gabriel. Han forklarer hvordan en føstegangskonsultasjon hos ham kan være.

– Pasientene som kommer til førstegangskonsultasjon for en rygg- eller nakkeproblematikk, vil starte med en omfattende samtale og en grundig kroppslig undersøkelse. Deretter vil det gjøres en vurdering av bildematerialet og til slutt opprettes en behandlingsplan for tiden fremover. Hvor lang tid behandlingen varer er individuelt og helt avhengig av diagnose og de nødvendige terapeutiske tiltak.

En helhetlig behandling

Behandlingen hos ortoped handler i første omgang om å kart­legge problemet. I denne prosessen benyttes det som oftest røntgen og MR i tillegg til andre under­søkelser. Fordelen med behandling hos Kolibri Medical er at sykehuset har egen røntgen­avdelig som gjør det mulig for deg å få kartleggingen gjort på dagen. Noen ganger kan problemet ligge utenfor ortopedens område, og da er det kort vei til andre spesialister.

– Det er ikke alltid man finner en organisk årsak til problemet med én gang, og da har vi mulighet til å gjøre grundige undersøkelser uten ventetid, slik at vi hurtigst mulig kan finne beste behandlingsform. Dr. Frank Gabriel henviser også til fysioterapeut, og råd om bevegelse og mosjon er innenfor den helhetlige behandlingen i tillegg til medisin og eventuell kirurgi.

Hva gjør en ortoped?

Ortopeden jobber hovedsakelig med kirurgi og ikke kirurgisk behandling innen muskler og skjelett. Det kan gjelde bruddskader, slitasje­skader, muskelsykdommer eller svulster. Dr. Frank Gabriel har lang erfaring innen både offentlig og privat praksis. Han er svært fornøyd med nivået og arbeidsprosessene hos Kolibri.

– Det er fint at folk får hjelp fort, slik at de kan få hverdagen sin tilbake. Mange som søker hjelp, vil bli helt friske etter endt behandling, men det er desverre ikke alle diagnoser som kan leges hundre prosent. Behandling hos ortoped vil da gi deg det du trenger av hjelpemidler, medisiner og øvelser for å tilrettelegge hverdagen og øke livskvaliteten.

Enorm økning i ryggsmerter

I løpet av et år får omtrent 50 prosent av befolkningen ryggproblemer i større eller mindre grad. Hvis smertene ikke gir seg innen tre til fire uker, bør en søke videre utredning hos ortoped. En av årsakene til den økende forekomsten er eldrebølgen. En markant økning av antall eldre har skjedd over de siste fem til ti årene. Benskjørhet hos eldre kan være en av årsakene og rammer vel de fleste med tid, men alvorlighetsgraden varierer stort.

Det finnes mange behandlingsformer mot benskjørhet, og alvorlighetsgraden spiller inn her. Det kan strekke seg fra anbefaling om mosjon og endring i kosthold, helt til en omfattende og langvarig medikamentell behandling.

Dersom det gjelder virvel­søylen, fører benskjørheten til at kjernen til ryggvirvelen blir myk og gradvis forsvinner. Så lenge skallet til virvelen er intakt, holder stabiliteten seg rimelig greit, men det minste brudd vil derimot få hele virvelen til å synke – akkurat som en rift i eggeskallet. Du kan også belaste et intakt eggskall ganske mye, men med den første sprekken raser hele egget sammen fordi det har ingen indre motstandskraft.

I denne sammenheng finnes også stadig nye operative behandlingsformer. Blant annet har det kommet en ny behandling som baserer seg på å erstatte den reduserte «indre» stabiliteten til virvelen med å sprøyte inn «bensement» (et plastmateriale), slik at virvelen klarer å bevare formen gjennom indre styrke istedenfor skallens stabilitet.

Denne behandlingsformen er meget effektivt både som smertebehandling og for å forhindre at folk blir mer og mer krokete.

MR er er helt avgjørende for å oppdage denne type brudd som skyldes benskjørhet. Da er det fint at du kan få MR på Kolibri med det samme.

Injeksjon hjelper prolaps-pasienter

Å få prolaps er for de fleste ekstremt smertefullt. Heldigvis er behandlingsformene blitt bedre og mer varierte også her.

– De fleste trenger ikke kirurgi. Vi kommer langt med medisin, fysioterapi/kiropraksi og sprøyter, forklarer dr. Frank Gabriel.

– En prolaps gjør at det er mindre plass i nerveroten, som da skaper både trykk på nerven og en slags betennelsesresksjon i omgivelsene. Denne betennelsen fører igjen til at vevet rundt nerveroten hovner ekstra opp med enda mindre plassforhold som konsekvens. En sprøyte, eller såkalt injeksjon, kan hjelpe på dette. En periradikulær injeksjon eller epidural injeksjon har den effekt at den roer ned området rundt nervene, dermed blir det mindre hevelse, trykket på nerveroten minker og smertene blir bedre. Med det samme jobber kroppen aktivt selv for å få prolapset brutt ned, og vi klarer da «å kjøpe tid» slik at kroppen klarer det uten at vi må komme til med kirurgi. Dette opplever mange pasienter som svært vellykket, bekrefter ortopeden.

Veien mot bedring

Ortopedi-pasienter går ofte i behandling over lengre tid. Kroppen trenger tid for å hjelpe seg selv og iblant tåle en helhetlig behandling med en blanding av riktig trening, fysioterapi/­kiropraksi, medikamenter og eventuell kirurgi.

Det kan nevnes at Kolibri Medical også har en egen smerteterapeut, om en sliter med langvarige smerter som påvirker livskvaliteten sterkt. Hos Kolibri Medical får du hjelpen du ­fortjener uten den lange ventetiden. Du behøver ikke henvisning fra legen din for å bestille time hos ortopeden.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no