ANNONSE

Du store verden

Table Mountain

Tekst: Rolf Schreiner

Foto: Colourbox


Publisert: 26.04.2014

Table Mountain eller Taffelberg er et platåfjell (mesa) syd for Cape Town i Sør-Afrika. Fjellets høyeste punkt er Maclear’s Beacon 1086 meter over havet. Toppen av fjellet danner et 3,2 km langt platå.

Der fjellet rager opp over den travle byen Cape Town, er Table Mountain ofte innhyllet i hvite skyer. Når skyene blir borte, eller flytter seg, slik at bordduken av tåke ligger bare over den ene enden, fremstår et strålende bilde. Sett fra bukten nedenfor ser Table Mountain ut til å ha en perfekt flat topp, og klippe­sidene reiser seg rett opp.

Kjent landemerke

Fra bukten utenfor Cape Town er fjellet en stor, blågrønn monolitt som skjelver svakt i varmen, og den må uten tvil ha vært et kjærkomment syn for mange sjøfolk som har trosset Atlanterhavets bølger og rundet Kapp det gode håp.

Table Mountain danner den nordlige enden i en åsrekke som ligger mellom Cape Town og Kapp det gode håp. Åsene består av sandsten og kvartsitt som hviler på skifer og eldre granitt­berggrunn. Den brutte profilen til skråningen er kjent som De tolv apostlene.

Taubane og stier

Cape Towns årlige nedbørsmengde er 650 millimeter, mens nedbøren på ­toppen av Table Mountain gjennom­snittlig er på 1830 millimeter i året. Den store nedbørsmengden har erodert en rekke dype renner som går ned­over klippe­siden. Den dypeste av disse, Gorge, utgjør også den korteste veien til toppen.

I dag har de besøkende flere mulig­heter til å komme til topps på Table Mountain. Den letteste veien opp er taubanen fre fjellets vestre side, men det finnes også hundrevis av stier – av forskjellig vanskelighetsgrad – som fører til toppen.

Flora & fauna

Table Mountain er kjent for sin rike ­flora, og er fredet som en del av Cape Peninsula National Park, som igjen inngår i verdensarvområdet Cape floraregion. Det skal finnes 1470 ulike plantevekster på berget, hvorav mange er endemiske (finnes kun på dette ­området). Blant annet finnes det 250 ulike ­arter av tusenfryd. På fjellet finnes også mange ulike dyrearter, blant annet den ­besynderlige klippegrevlingen.

Stjernebildet Taffelberg har fått sitt navn fra fjellet.

Stormfullt hav

På klare dager kan utsikten fra Table Mountain ta pusten fra de fleste. Tre store hav møtes ved enden av det sørlige Afrika – Atlanterhavet, Det indiske hav og Sørishavet. Kalde strømmer fra sør møter varmere vann fra Det indiske hav, og dette skaper noen av de voldsomme stormene som hjemsøker områdene omkring Kapp det gode håp.

Neste gang: Kølnerdomen


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no