ANNONSE

HUS & HAGE

Pallekarmens gleder

Tekst: Sandra Holmes

Foto: Görgen Persson


Publisert: 26.04.2014

GJENNOMFØRT: Eva Robild har malt pallekarmene i kjøkkenhagen sin i samme farge som husmuren.


Den er firkantet, men ytterst mangfoldig i bruk. Pallekarmen er blitt en hagefavoritt for alle som vil dyrke uten å grave i jorda.

 

 

Det er på denne tiden start­skuddet går for hagen. Har du lyst til å gjøre det enkelt, men allikevel får det flott og frodig? Da kan én eller flere pallekarmer være tingen.

Den svenske hageskribenten Eva Robild har laget en hel bok om temaet («Odla i pall­krage»). Hun mener at pallekarm-­dyrking ikke minst er praktisk for ny­begynnere i hagen.

– Man kommer i gang umiddel­bart, uten å behøve å grave eller luke først. Det er bare å sette pallekarmen rett på marken med noen aviser i bunnen, og så fylle på med jord, sier hun.

Før måtte man kjøpe palle­karmer hos egne pallekarm­firmaer, men i dag nyproduseres de for salg i hagesentere – riktignok til høyere pris

Fordeler og ulemper

Det er både fordeler og ulemper med pallekarmen. Fordi bedet blir opphøyet, varmes jorden lettere opp – og man kan komme i gang tidligere på året. Men det innebærer også at jorden tørker ut raskere, slik at man må vanne oftere.

Det er enklere å holde jorden fri for ugress, men det er samtidig en mer intensiv dyrkingsform som krever mer nærings­tilførsel.

– I første omgang kan man bare fylle på med ny jord fra sekker. Men har man hagejord fra komposten man kan blande inn, er det bra. Og de kommende årene er det helt nødvendig å drive jordforbedring med kompost og naturgjødsel, sier Robild.

 

Bra i byen

Eva tipser om at man kan lage en hagekompost i pallekarmer, samtidig som man bruker andre palle­karmer til dyrking. Det er ofte best å sette to pallekarmer i høyden, da for man en jorddybde som passer til flere planter. Man må huske på at jorden synker litt sammen etter hvert.

– Vil man ha plantene ekstra høyt opp, med mange palle­karmer oppå hverandre, kan man fylle for eksempel grus i bunnen. Hvis ikke går det med veldig mye jord, sier Robild.

Pallekarmen er praktisk for dem som ikke orker å bøye seg så langt ned, for eksempel eldre. Men det er også veldig fint for barna å kunne dyrke på sitt eget avgrensede område. Andre som har nytte av pallkarmene, er byfolk uten hage.

– Pallekarmer er genialt når man vil dyrke i bymessige miljøer. Man kan sette dem på ­dårlig jord eller på asfalt, og de krever ikke noe verktøy for å settes opp. De er også lette å fjerne igjen hvis man går lei av prosjektet, sier ­Robild.

Fantasifullt

Til den som bare assosierer pallekarmer med grønnsaksdyrking, har Robild en klar beskjed:

– Det er for fantasiløst! Jeg har blant annet både stauder, bær­busker og en kvadratmeter eng i pallekarmer. I én satte jeg ned masse tulipanløser jeg hadde til overs, der har jeg nå et eget felt for snittblomster.

Selv om hun er et hagemenneske med mye erfaring, har hun hele kjøkkenhagen sin i pallekarmer. For å gjøre det så estetisk som ­mulig, har hun malt karmene i den samme gråfargen som huset. Men favorittpallekarmen hennes er en som er dekket av graffiti – spraymalt av en ung bekjent.

– Kunstnerisk utfoldelse og matauk i samme karm, sier Robild.

Mange ­muligheter
• Vanlige pallekarmer finnes i standardstørrelsene 120x80 centimeter (helpall) og 80x60 centimeter (halvpall). Ved å blande halv- og helpaller kan man bygge i flere nivåer.

• Det går åpne festene i hjørnene og sette palle­karmene sammen i nye former. I et hjørne kan for eksempel en trekant være fint.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no