ANNONSE

HUS & HAGE

folkvord planter utvider i høyden: 


Store trær er blitt et spesialfelt

Tekst: Rolf Schreiner

Foto: Susan Jane McLinden


Publisert: 26.04.2014

Fagkunnskapen er på plass, her ved Jahn Hermansen, og utvalget blomster, planter og trær er helt på topp akkurat nå.


Fakta:

Folkvord Planter AS

HVA:

Plantesenter med fokus på kunnskap, kvalitet og utvalg. Den milde, fuktige vinteren her lokalt har gitt en flying start til hagevirksomhet – nå er det bare å komme i gang etter en tur hos Folkvord som har alt du trenger av små og store vekster.


AKTUELL MED:

Nå satser Folkvord spesielt på store trær. Som en av Norges største engros-planteskoler tilbyr Folkvord planter og trær til anleggsgartnere, kommuner, entreprenører, hagesentre og andre planteskoler. Kunder over hele landet – pakking og logistikk er godt ivaretatt.


HVOR:

Heigreveien 115, 4312 Sandnes –

like ved Rv 44 mellom Stangeland og Ganddal


ÅPNINGSTIDER HAGESENTER

Mandag – fredag kl 09.00 –19.00

Lørdag kl 09.00 – 15.00

Søndag kl 12.00 –16.00


KONTAKT:

Telefon: 474 73 199

E-post: epost@folkvord.no

Daglig leder Thor Jan Hermansen

E-post: thorjan@folkvord.no

Eier Olav Folkvord

E-post: olav@folkvord.no


WEB:

www.folkvord.no

Som totalleverandør av planter leverer Folkvord alt som skal blomstre og spire i hager og større anlegg – fra blomsterløk til store trær. Som en av Norges største engros-planteskoler tilbyr Folkvord planter, og ikke minst store trær, til anleggsgartnere, kommuner, entreprenører, hagesentre og andre planteskoler. Et godt system for pakking og transport beskytter de store trærne godt og gjør dem enkle å håndtere for mottaker. Med en effektiv logistikk betjenes kunder over hele landet.

Tradisjon og kvalitet

Fra Folkvord Planter AS startet opp i 1937 har planteskolen blitt gradvis utbygd til det den er i dag. Planteskolen i Sandnes har hele 130 dekar til produksjon, 3500 m² veksthus og 5000 m³ lagerrom hvorav 2000 m³ kjølerom.

Andre generasjon eier – og leder­ gjennom 40 år inntil 2012 – er Olav Folkvord. Han forteller:

– Vi har alltid vært opptatt av å levere kvalitetsplanter som er tilpasset norsk klima. Vårt ­klare mål er å gi våre kunder best total­økonomi med hensyn til plantekvalitet, leveringsevne og punktlighet. Akkurat nå satser vi spesielt på å tilby store trær i et omfang vi er alene om her til lands, og vår egen planteskole gir oss det beste grunnlaget for ­suksess på dette området.

Over 10.000 trær i kar

Som første planteskole i ­landet har Folkvord Planter tegnet leverandør­avtale med NAML – norske anleggsgartnere, miljø- og landskapsentreprenører. Målet er å levere alle typer planteskole­varer over hele landet gjennom det meste av året. Nå er mer enn 10.000 trær under produksjon på eget område – plassert i en ny type plantekar som gir fine, ­forgreinede røtter. Olav Folkvord har stor tro på dette nye satsingsområdet for planteskolen.

Lokale, private hageeiere er 
fortsatt en viktig kunde­gruppe

Hagesenteret på Folkvord har vært bortleid i mange år – mens Folkvord-familien konsentrerte seg om planteskolen. Nå er også hagesenteret en del av Folkvord Planter, og utvalget vekster ­preges av at man har hele plante­skolen å plukke det beste fra.

Her finner du alt, fra de mer vanlige plantene til spesielle ting som Bonsai av forskjellige sorter, store vintergrønne planter, særdeles godt utvalg av trær fra små trær på stamme til trær som er 6–8 m høye – og ca 300 sorter vakre roser.

Stort område – stort utvalg

En sightseeing på Folkvord ­Planter er et imponerende skue. Her er alt du forventer å finne hvis du vil gi hagen nytt liv. For eksempel prydbusker som azalea, rhodo­dendron, røsslyng, kryp­einer og japansk blodlønn. Frukttrær – eple, plomme, pære, kirse­bær og moreller. Vintergrønne nåletrær som sypress, furu, gran og einer. Flere flotte hekkplanter i tillegg til tuja og kristtorn. Farge­rike blomster som magnolia og syriner i tillegg til et stort utvalg stauder. Rips-, solbær og stikkelsbærbusker. Flere sorter klematis – alltid en fryd for øyet. Grasiøse planter som kan løfte en hage – som hengebjørk og hengende nutkasypress. Her er også en ny type vrihassel med røde blader, og ikke minst bonsaiklipt einer – som ­betyr at eineren har fått en kinesisk/japansk dyrkingsform for miniatyrtrær.

Alle besøkende forsikres herved om at dette er en meget spen­nende plantejungel. God for­nøyelse!

Kunnskap og kvalitet

De ansatte på Folkvord Hage­senter står klar med mer enn bare fine vekster. Olav Folkvord forteller:

– Kunnskap er viktig når du skal handle til hagen. Våre ansatte er glødende opptatt av hage, og vi har fagkunnskapen som trengs for å få hagen slik man vil ha den. Vi vet hvilke planter som passer hvor, og hva som kreves for å få dem til å trives. Vi drar selv ned til produsentene – f.eks. i Holland – og ser på vekstene før vi bestemmer hvilke vi vil ha. Det er viktig å se at plantene blir tatt godt hånd om, fra produsent til transportør. Vi er tidlig ute og velger kun de beste plantene.

Kunnskap og erfaring er også viktig når vi skal gi kunden gode råd om gjødsling. Hvor viktig er salpeter? Er fullgjødsel det ­sikreste? Når bør man bruke mineral­gjødsel og biologisk ­gjødsel? Spørsmålene er mange, og vi har alle svarene, forsikrer Olav ­Folkvord.

Planter som lidenskap 
i generasjoner

Det var Olav Folkvords far Ingebret som startet Folkvord Planter i 1937. Selv gjorde Olav ferdig sin utdannelse i 1969, og han overtok som daglig leder i bedriften tre år senere. Etter dette har han hatt en styrende hånd over virksomheten i rundt 40 år, men det ble ikke neste generasjon Folkvord som skal drive plantesenteret videre.

For to år siden ansatte Olav ny daglig leder – han heter Thor Jan Hermansen, og han har gjort en strålende jobb så langt.

– Jeg er meget godt fornøyd med hvordan senteret styres i dag, sier Olav Folkvord.

– Jeg har overlatt roret til en entusiastisk og flink person som deler min lidenskap for plantenes ve og vel. Og selv om ikke noen av mine barn ønsket å overta familie­bedriften, så kan jeg glede meg over at Thor Jan har brakt sønner inn i bedriften som kan være gode lederemner på sikt. For slikt ser en gammel rev i ­bransjen. Å lede et plantesenter som vårt, er en livsstil – ikke bare en jobb. Vi må være lidenskapelige planteelskere, og det preger ­livet vårt døgnet rundt. Men vi har valgt det selv, og vi trives med det. Enhver arbeids­dag er ny og spennende når du vet at det spirer og gror på hver eneste flekk, ­humrer den nesten pensjonerte «grand old man» ved Folkvord Planter.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no