ANNONSE

HANDEL & SERVICE

Ikke lenger blakk av Blakken

Tekst: Hege Høpfner

Illustrasjonsfoto: Colourbox


Publisert: 26.04.2014

Vil spare: En del hesteeiere er unge jenter med begrenset lommebok som ikke vil blakke seg på forbruksvarer.

Nordmenn kjøper hesteutstyr for rundt 300 millioner kroner i året, anslår fagfolk. Interessen for hest har økt i takt med at vi får bedre råd og utstyret blir billigere.

Omtrent 70 prosent av de 
125 000 hestene i Norge brukes til hobby eller rekreasjon, viser en rapport om hestehold. Ridning er på vei til å bli en folkesport, mener kommunikasjons­sjef Sissel Finstad i Norges Rytter­forbund.

– Før var det å ha hest eller ri nesten litt snobbete, en rikmanns­sport. Nå ser vi en stor bredde blant rytterne våre. Vi har fremdeles overvekt av jenter, men signaler fra andre hesteland i Europa viser at interessen blant guttene øker, sier Finstad.

Rytterforbundet er det ­tiende største idrettsforbundet i landet, med 37 000 medlemmer. ­Antallet doblet seg i tiårs­perioden frem til 2007, samtidig som utstyrs­bransjen opplevde sterk omsetnings­vekst.

– Billig produksjon i Asia og flere leverandører av hesteutstyr har bidratt til stadig lavere priser, sier daglig leder Åge Hveem i Heimer, som har jobbet med salg av hesteutstyr i over 30 år.

Vender tilbake

En del voksne kvinner som var hestejenter i ungdomsårene, vender tilbake til sporten når de får barn som begynner å ri.

– De blir forbauset når de ser at vanlig rideutstyr som hjelm, ridehansker eller en grime til hesten, koster mindre enn da de selv var aktive for 20-30 år siden, sier Hveem.

En av de nye leverandørene av hesteutstyr er Biltema.

– Vi er overrasket over den store interessen for rimelig utstyr til hest og stall. Mange har hørt om utstyret via andre hesteinteresserte som deler tips og råd på blogger, Twitter eller Facebook, sier daglig leder Tommy Fredriksen i Biltema.

Til høsten kommer Biltema til å utvide sortimentet av forbruksvarer til hestehold. Men moteriktige rideklær eller håndlaget saltøy fra Sveits, tar de ikke inn.

– En god del av hesteeierne er unge jenter med begrenset lommebok, og vår erfaring er at de vil bruke minst mulig på daglige forbruksvarer som spader, bøtter og stelleutstyr. Da legger de heller litt ekstra kroner i trendy ridetøy fra leverandører som har siste mote, sier Biltema-sjefen.

Alternativ hobby

– Hest er fremdeles en dyr hobby hvis du skal konkurrere mye eller eie hesten selv, spesielt hvis du skal ha stallplass nær en by. Men det er fullt mulig å ri uten å eie hest, enten ved å ha hest på fôr eller gå på rideskole, sier Sissel Finstad fra Norges Rytter­forbund.

Dermed er ridning et attraktivt alternativ for ungdom som ikke vil sparke fotball eller spille i band, mener Finstad. Som turrytter rir hun selv med en hjelm til 300 kroner og støvler til 400 kroner, så dyrt utstyr er ikke nødvendig.

– Skal du begynne å ri, trenger du i første omgang en hjelm, ridestøvler og bukser uten sømmer. Hvis du vurderer å få deg hest, bør du ta et ridekurs og se om dette er noe for deg. Å eie hest er et stort ansvar som krever like mye som det gir, sier Finstad.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no