ANNONSE

HELSE & LIVSSTIL

Tilbud til pasienter og pårørende 
hos Kreftforeningen i Rogaland

Tekst: Pål Larsen

Foto: Kreftforeningen i RogalandPublisert: 26.04.2014

Mange kreftpasienter og pårørende setter pris på å komme sammen med andre i samme situasjon. Bor du i Stavanger eller omegn, er du velkommen til Kveldsåpent hos Kreftforeningen i Laugmannsgata 7 i sentrum av byen.

– Kveldsåpent er et uformelt møte­sted for både kreft­pasienter, pårørende og etterlatte, sier rådgiver ved Kreftforeningens distrikts­kontor, Margaret Telfer og utdyper:

– Her kan du møte noen å dele tanker, følelser og erfaringer med, eller bare være sammen med andre som er eller har vært i en lignende situasjon. Mange tror at vi på Kveldsåpent bare snakker om sykdom, men slik er det ikke. Her er rom for både alvor og skjemt, og vi har det veldig hyggelig. Vi snakker like gjerne om vær og vind og hverdagslige ting som om kreft og hva det innebærer å være pasient eller pårørende. Og er man ikke i det snakkesalige hjørnet, men bare ønsker å være sammen med andre i en trivelig og avslappet atmosfære, er det også helt ok. På Kveldsåpent kreves ingenting ­annet enn å være seg selv.

 

Fotoutstilling om sinnsstemninger

Noen mandager er det miniforedrag eller faglig program på Kveldsåpent. Førstkommende mandag, 28. april, blir det åpning av fotoutstillingen «Dysfori/Eufori» ved Per Roger Bekken, og fotografen er selvsagt til stede på åpningen og vil holde en halv­times innlegg.

Per Roger Bekken har selv hatt kreft. Da han fikk diagnosen Hodgkins Lymfom, en form for lymfekreft,  i 2012, startet han fotoprosjektet som fikk navnet «Dysfori/Eufori». Gjennom kamera­linsen har han ønsket å vise mentale sinnsstemninger man har som kreftpasient, og Kreftforeningen ser fram til å kunne vise utstillingen i sine lokaler.

– Vi ønsker velkommen til offisiell åpning mandag 28. april kl. 18-20. Her vil Per Roger Bekken være til stede og fortelle litt om seg selv, sykdommen, hvordan bildene ble til og historien rundt. Undertonen vil være at det er både mørke og lyse dager, men at vi må tørre å møte det som er vanskelig og samtidig holde fast ved det som er godt, sier Margaret Telfer.

Utstillingen kan etter åpningen ses i Kreftforeningens lokaler på hverdager kl. 09-15, og Telfer ­håper mange stikker innom for å ta en titt eller slå av en prat med en av rådgiverne.

 

Få støtte fra en likeperson

På Kveldsåpent kan man også møte likepersoner fra de ulike pasientforeningene som er tilknyttet Kreftforeningen. En like­person har selv hatt kreft, og har bearbeidet sine erfaringer og bruker dette til å hjelpe, støtte og veilede andre pasienter. Kvelds­åpent drives av Kreftforeningens frivillige medhjelpere som sørger for enkel servering og hyggelig atmosfære.

– Det er ingen påmelding til Kveldsåpent. Her er det bare å stikke innom, og vi ønsker alle velkommen. Tilbudet er åpent fra kl. 18 til 20, og er selvsagt ­gratis, understreker Telfer.

 

Programmet for resten av vår­sesongen ser slik ut:

• 5. mai: Kveldsåpent med tema: Er hverdagsmat ­nøkkelen til god helse? v/ Ellen ­Kristine Frøyland Alne, klinisk ­ernæringsfysiolog, Frisklivssentralen

• 12. mai: Kveldsåpent uten ­spesielt tema

• 19. mai: Kveldsåpent uten ­spesielt tema

• Sommeravslutning, med musikk av Kjell Reianes og Camilla Maria Myrås.

Aktiv samfunnsaktør

Kreftforeningen er en landsdekkende, frivillig organisasjon innen kreftarbeidet i Norge og har over 111 000 medlemmer. Kreftforeningen jobber for at færre skal få kreft, at flere skal overleve kreft, og for at kreftrammede og pårørende skal ha best mulig livskvalitet. Arbeidet er basert på innsamlede midler og gaver.

– Vi er en aktiv samfunnsaktør som bidrar til målrettet innsats innen forskning, omsorg, forebygging, informasjon, internasjonalt arbeid og politisk påvirkningsarbeid. Kreftforeningen finansierer over 25 prosent av all kreftforskning i Norge og er den største ikke-offentlige finansieringskilden til kreftforskning, uttaler Margaret Telfer.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no