ANNONSE

REISE

Kobler av i ferien

Tekst: Liv Jorunn Denstadli Sagmo 

Foto: Carl Martin Nordby


Publisert: 26.04.2014

TIDLØS LEK: 1300 Oslo-barn ­besøker Camp Hudøy hver ­sommer. Her kobler de av med lek og moro. Langt unna karakterer og likes. 


Når 1300 barn drar til Hudøy på feriekoloni, må mobilen være igjen hjemme. I sommerferien kobler de av, bokstavelig talt.

– Du tenker kanskje på det den første dagen og kanskje litt når du kjeder deg. Men vi har så mye å gjøre. Vi går tur, fisker krabber, bader, spiller volleyball. Det er egentlig like greit at det ikke er lov med mobiler. Hvis vi vil snakke med foreldrene våre, kan vi bare ringe fra telefonen her.

Max Heffermehl har klatret opp i et tre. Han og de nye ­kameratene fra Bukta-leiren ferierer uten filter. Ingen iPad eller iPhone. Ingen Android. Ingen Facebook, Snapchat eller ­Instagram.

– Elektroniske duppeditter og sosiale medier tar deg bort fra det som skjer her og nå. De tar deg bort fra møter med andre mennesker, ansikt til ansikt. Bare se deg rundt ellers i samfunnet. Når familier drar ut for å spise på restaurant, sitter de alle og ser ned i en skjerm i stedet for å møte hverandre.

Daglig leder Finn Edvin ­Brøndal på Camp Hudøy har tenkt mye på dette. Men selv om han har mange meninger om mobilbruk, er det ingen pedagogiske årsaker til mobilforbudet på feriekolonien.

Ingen «likes»

«Vi spiller volleyball og bader, og vi har det så fett. Møter gutta i ­finalen og vi knuser dem lett.»

Jentene fra Norda-leiren synger leirsangen sin ut over gressletta. I dag møtes alle leirene til aktivitetsmarked på den ene av øyas elleve fotballbaner. Vestkant og østkant betyr ingenting her. Det som betyr noe er hvilken av leirene du bor på. Her er ­identiteten knyttet til for eksempel Norda, Østerås, Lia eller ­Frydenlund.

– Høgda er den beste leiren selvfølgelig, sier Kaja Stenberg.

Hun har sjokolade rundt munnen og tygger fortsatt på sine to gjendekjeks.

– Vi har vært hos anti­tannlegen. Da stapper de kjeks, sjokoladepålegg, sukker og ublandet saft i munnen din. Det var forferdelig. Men det smakte litt godt, innrømmer Kaja og børster sukker fra kinnbeinet.

Hun og venninna Selma løper videre til neste aktivitetspost.

De ser opp og fram. Ingen tar bilder. Ingen tagger. Ingen trykker «like».

Fete opplevelser

1916 var det første året Oslo-barn reiste på feriekoloni på Hudøy. I mange år ble oppholdet regnet som suksess hvis barna la på seg og kom hjem med bollekinn.

– Hudøy var en av koloniene men minst vektoppgang. Derfor var det i en periode tvungen hvile etter middag, humrer leder Finn Edvin Brøndal.

I dag er feriekolonien et fint sted å bruke 12 dager, mens mamma og pappa er på jobb. En aktiv sommer med skrubbsår på knærne. Bort fra bygårder og ­asfaltkanter.

– Vi skal gi barna lov til å være barn. Lov til å leke. Lov til å klare seg på egen hånd. Vi skal være et sted der ikke alt handler om prestasjoner og karakterer. Her skal barna få lov til å koble av, sier Brøndal.

De aller fleste barna tildeles plass gjennom loddtrekning. Noen få prosent får plass basert på sosial bakgrunn. 1300 barn besøker leiren i løpet av sommeren, fordelt på tre perioder.

Hjemlengsel

– Foreldrene mine får ikke lov til å ringe meg. Da begynner jeg bare å tenke på hvor mye jeg savner dem. Man kan bli litt trist når man tenker på de hjemme, forteller Anniken Gjone.

Jentene fra Roa-leiren tar en pust i bakken fra støvlespark, speeddating og sekkeløp. Noen kjenner hverandre fra tidligere opphold, mens andre kom hit helt alene.

– Det går helt greit å dra hit alene. Man blir alltids kjent med noen og får nye venner. Minst fem, mener Ifoma Jørgensen.

Daglig leder Brøndal tror at mye av årsaken til Hudøys suksess handler om det lange oppholdet på øya.

– Da knytter barna flere relasjoner og de blir kjent med andre. De aller fleste ungene har det helt fint, de. Men hvis noen får uhelbredelig hjemlengsel, får de mulighet til å reise hjem, sier Brøndal.

Sentralbordkrasj

– Ja, det er Finn Edvin. Ja, vi er klar over det. Det er mange som forsøker å ringe oss nå.

Daglig leder svarer på nok en henvendelse på mobilen fra en bekymret forelder. Sentralbordet og fasttelefonen har ikke tålt den store pågangen av engstelige foreldre som vil snakke med poden. Og nå har hele systemet brutt sammen. Bortsett fra lederens mobiltelefon.

– I år er første gang sentralbordet opplever en totalkollaps, forteller Brøndal. Foreldrene er ikke vant til å være avskåret fra sine små.

– Det er faktisk foreldrene som presser på for at ungene skal ha med mobiltelefon, og mange får sjokk når vi oppgir årsaken til forbudet. Mange tror at det er grunnet i pedagogikk, men det handler rett og slett om at vi ikke har kapasitet til å ta vare på alle de kostbare duppedittene.

– Men det har sine fordeler å være avkoblet. Kommer ­mobilen til øya, forsvinner også mye av sjarmen. Her kan vi stenge ­verden ute, sier Brøndal.

Flere kolonier


ARENA 2013

Arrangør: Kristen idrettskontakt (KRIK) 

Sted: Dvergsnestangen, Kristiansand 

Tid: 6.– 11. august

Alder: 16 år +

Holdes hver sommer i Kristiansand. For ungdommer over 16 år, varer i en uke. Ungdommene velger én aktivitet som de driver med hele uka, for eksempel akrobatikk, brettseiling, dykking, freerunning eller dansing. Hver kveld er det hagekro fram til midnatt og Radio Arena-sending.


Action 2013

Arrangør: Kristen idrettskontakt (KRIK)

Sted: Bø i Telemark

Tid: 24. juni – 28. juni

Alder: 14– 17 år 

1000 ungdommer kommer hit hver sommer for å møte nye venner med bibelen på baklomma. Siden alle bor på Bø camping 500 meter unna Sommarland, blir det flere turer dit. Slik som med Arena er det meningen at de unge velger seg en idrett som de vil drive med i løpet av uka.


Sommerferie på Filtvet

Arrangør: Trefoldighet menighet 

Sted: Filtvet på Hurumlandet

Tid: 29. juni – 8. august

Alder: 5– 12 år

Landets eldste feriekoloni. Ønsker de å gi barn en morsom og innholdsrik ferie med varierte ­aktiviteter, blant annet fotball, innebandy, ­aerobic, disko, kino, strandliv og båt. Hvert opphold er på 11 dager. Feriekolonien har mye klær i alle ­størrelser som ungene kan låne.


Camp Killingen

Arrangør: Kirkens Bymisjon Drammen, Oppland Turistforening og Buskerud Idrettskrets

Sted: Øya Killingen i Oslofjorden

Tid: 8. juli – 2. august

Alder: 8– 12 år

Femdagerscampen på øya Killingen er for alle skolebarn i Drammen. Her kan barna fiske, fange krabber, dra ut i båt, padle kajakk. Killingen har et eget saltvannsakvarium og et bryggeanlegg med strand og vannsklie.


Friluftsleir på Rangøya

Arrangør: Friluftsrådet i Møre og Romsdal 

Sted: Averøy, Møre og Romsdal 

Tid: 12.– 16. august. Første gang i år

Alder: 11– 13 år

Rangøya ligger like ved Atlanterhavsveien og er et statlig sikret friluftsområde. Øya er ca. 200 x 600 meter stor og har tidligere har vært fiskevær med et lite småbruk. Med havet som nærmeste nabo får barna lære om og praktisere sikkerhet ved sjø.


Tomm Murstad sjøleir

Arrangør: Tomm Murstad jr og datteren 
Anniken Murstad

Sted: Høyerholmen 

Tid: 24. juni– 18. august 

Alder: 10– 15 år 

Hver sommer siden 1960 har barn tatt sjøvetts­diplomet på Tomm Murstad sjøleir. Én ukes opphold gjør barna tryggere på sjøen og lærer dem å mestre ulike typer vannsport.

Aktive Camps

Arrangør: Henrik Torper og Martin Kjeve 

Sted: Strandheim leirsted på Nærsnestangen i Røyken kommune 

Tid: 15.– 21. juli

Alder: 9– 16 år 

På Sjøcamp i Oslofjorden får barna velge sine egne aktiviteter. Dette kan for eksempel være seiling med stor og liten båt, fotball, skating i miniramp, beachvolleyball, lage smykker, fridykking. ­Instruktørene er selv aktive utøvere innenfor både sommer- og vintersport.


Blås i ferien 2013

Arrangør: Norges musikkorpsforbund 

Sted: Over hele landet. 

Tid: 24. juni – 10. august 

Alder: 9 år og oppover

Hver sommer blåser unge korpsmusikanter i ferien. På ulike steder over hele landet møtes unge for noen dager eller en uke med spilling og læring. Hver kursperiode avsluttes med minikonsert for foreldre. Ellers arrangeres det ofte dirigentkurs, instruktørkurs og drillkurs på samme sted. (©NTB)


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no