ANNONSE

MAT & DRIKKE

Himmelsk dessertopplevelsePublisert: 26.04.2014

FRELST PÅ DESSERT: Nystekte munker kan lokke hvem som helst i kloster.


Visste du at smaken av boller og pannekaker kan forenes i en nystekt munk?

 

Du har kanskje sett den før, uten å ane hva du skulle bruke den til: En merkelig «hullete» stekepanne i støpejern, hengende på veggen i hytta. Eller liggende oppi i en glemt kasse med kjøkkenutstyr du fikk av bestemor når du flyttet på hybel for første gang.

Stekepanna du aldri helt forsto deg på, var sannsynligvis en munkepanne. Dette er panna du må ha for å få stekt deg noen dugelige munker, eller «æbleskiver» som de kaller det i Danmark. Begge navnene er for meg like uforståelige, men smaken skjønner jeg meg veldig godt på – den er nydelig.

Munkene kan minne om en blanding av nystekte boller og pannekaker stekt i smør. Røren ligner også på en løs, søt bolledeig med kardemomme og gjær. Etter en time på benken er røren lett og luftig og klar for å stekes.

Munker smaker fortreffelig naturell, men som en liten twist kan du legge en sjokoladebit i kjernen rett før du vipper munken rundt for steking på den andre siden.

Hva passer best til varme bakelser? ­Etter et raskt søk i hjernen fant jeg ut at en klassisk vaniljesaus laget med ekte ­vaniljestang ville gjøre susen sammen med moste bringebær. Vaniljesaus er langt enklere å lage enn man skulle tro. Kok opp alle ingrediensen under om­røring, så er den klar for du vet ordet av det.

Bringebær en aromatiske og søte, og de inneholder også en del syre som ­desserten friskere. Har du noen vill­bringebær fra forrige sommer i fryseren, kommer de virkelig til sin rett her. Ellers er bringebær fra butikken – fryste eller friske, begge deler er helårsvarer – ­utmerket. Mos bærene med litt sukker, så er de klare for munkene.

Munker
Ingredienser 
(6-8 personer)
2 dl melk

100 g smør

1 egg

150 g sukker

¼ ts kardemomme

300 g mel

40 g fersk gjær

½ ts salt


Til stekingen:
50 g smeltet smør

50 g sukker


Vaniljesaus:
2 dl melk

2 dl fløte

5 eggeplommer

4 ts maisenna

80 g sukker


Bringebærmos:
1 kurv bringebær (100 g)

2 ss sukker

Framgangsmåte
Smelt smøret med sukker, salt, kardemomme og melk. Når blandingen er lun – ca 37 grader – rører du inn fersk gjær, egg og mel. La røren stå på benken og boble ca. 1 time før du steker munkene. Ønsker du å forberede deigen på forhånd, kan den heve 10 minutter på benken før du dekker den til og setter den kaldt – gjerne over natten – men da må den tempereres/vekkes litt igjen før den stekes. Dette er viktig for å få luftige og saftig munker. 


Varm panna og ha 2 ts smeltet smør i hvert hull. Legg deretter en solid spiseskje røre i hvert hull. Mens munkene steker seg gylne på én side, putter du en bit sjokolade ned i de rennende kjernene før du vipper munkene rundt med en strikkepinne eller et grillspidd. Etterfyll hvert hull med ca. 2 ts smør til. Dryss også over noen ts sukker som vil smelte og legge seg nedi hullet og glasere munkene. Når munkene er gylne og karamelliserte rundt hele, vipper du dem over på papir og fortsetter å steke flere munker i pannen. Ikke vask pannen mellom hver gang. Hvis det blir litt mørk karamell i pannen, tørker du det vekk med papir underveis.


Vaniljesaus: Bland eggeplommer, sukker, maisenna og en splittet vaniljestang i en kjele. Hell på melken og fløten, og kok opp under konstant omrøring. Ikke pisk sausen luftig, bare rør rundt. Når sauen har kokt opp, er den klar. Plukk ut vaniljestangen, og hvis du er ekstra fin på det, siler du sausen.


Moste bringebær:
Mos bringebær og sukker grovt med en gaffel.

Øyvind Hjelle er matfaglig 
konsulent ved Kulinarisk Akademi. Han har vært kokk i 22 år, og har utgitt kokeboka «Gourmet for begynnere». (FOTO: Carl Martin Nordby)


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no