ANNONSE

MAT & DRIKKE

Potent olding

Portvin er en av vinverdenens klassikere, med en historie som går mange århundrer tilbake i tid.

 

 

Til denne ukens rett har jeg valgt ut en tawny portvin fra de terrasserte vinmarkene som omkranser den majestetiske elven Douro i Portugal.

Markene i Douro-dalen ble etablert som vindistrikt med et ­beskyttet varemerke allerede i 1756. Dette gjør området til en av verdens eldste eksisterende vinregioner, sammen med italienske Chianti og ungarske Tokaji. Bakgrunnen for opprettelsen av et vindistrikt var på den tiden å beskytte viner med spesielle kvaliteter mot kopier fra konkurrerende distrikter.

Portvin, som vinene fra Douro-dalen kalles, utgjør sammen med sherry, madeira og marsala de klassiske sterkvinene. Disse vinene ble forsterket med druesprit for å forlenge holdbarheten, og var veldig populære i det mektige britiske imperiet.

Fordi det viktigste markedet for portvin alltid har vært England, er Douro-dalen sterkt influert av britiske familier og firmaer. I dag er den britiske familien Symington en av de viktigste aktørene i Douro-dalen, med kontroll over kjente firmaer som Dow’s, Warre’s, Cockburn’s, Smith Wood­house og Graham’s.

Graham’s 20 Years Old Tawny (varenr. 5666101, kr 420, bestillingsutvalg) tilhører, som navnet sier, typen tawny. Betegnelsen tawny refererer til vinens lett oksiderte brunfarge. Disse vinene lages ved at man tilsetter druesprit under gjæringen. Vinene ­lagres i mange år på store eikefat, der gradvis ­kontakt med oksygen gir dem en karakteristisk farge og en aroma av tørket frukt og nøtter. De blandes så av kjellermesteren til komplekse, søt portviner som selges enten som 10, 20, 30 eller 40 år gamle.

Ukens utvalgte har kompleks aroma av røde bær, tørket frukt, vanilje og karamell. Den er fyldig, med balansert sødme og godt integrert alkohol. Vinens aroma harmonerer godt med den friske bringebærsausen, og i munnen samspiller vinens vanilje- og karamelltoner perfekt med de nystekte munkenes sukkerkaramell og biter av sjokolade.

Vær oppmerksom på at portvin med sine potente 20 % alkohol lett kan få deg på en skikkelig snurr, så du bør helst ikke overdrive mengdene. Det er derfor en fordel at denne typen vin holder seg ­veldig godt på åpnet flaske. Du kan trygt nyte portvinen litt og litt i de neste par ukene etter åpningen.

Knut-Espen Misje underviser vinkelnere 
ved Kulinarisk Akademi, og holder også vinkurs for folk flest. Han er medforfatter på flere koke­bøker. Viner importert gjennom 
Terroir Wines, som han er medeier i, 
vil ikke bli omtalt i denne spalten.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no