ANNONSE

Du store verden

Domen i Milano

Tekst: Rolf Schreiner

Foto: Colourbox


Publisert: 15.02.2014

Dom (av latin domus som betyr hus, underforstått Guds eller Herrens hus) brukes vesentlig om hovedkirken (biskopskirken) i et bispedømme – sjeldnere også om andre større kirkebygninger. Det mest berømte landemerket i Milano er utvilsomt den gigantiske domen som ruver som et midtpunkt i byen, og som det tok seks århundrer å bygge ferdig.

Duomo di Milano er en katedral som ble påbegynt i 1386 av den herskende familien Visconti, og innviet i 1418. Fasaden ble ferdiggjort i 1813 i gotisk stil, men faktisk ble ikke domen fullført før i 1965.

Il duomo har fem langskip og tre tverrskip, og er 148 meter lang. Katedralen er dekorert med rundt 3500 skulpturer og statuer på vegger og tak. Disse forestiller helgener, dyr og monstre.

Den største statuen befinner seg på toppen av det høyeste spiret, og er en 4 meter høy, gullbelagt statue av jomfru Maria, kalt La Madonnina. Hun ruver 108 meter over bakken.

Milanos absolutte sentrum

Domen ligger i den indre, trange bydelen av Milano med den storslåtte Piazza del Duomo foran seg. Her vrimler det av turister, gateselgere og moteløver i en salig mix – og plassen er tilholdssted for nesten like mange duer som på Markusplassen i Venezia.

Dette er den største og flotteste av alle Italias gotiske katedraler. Italienske, tyske, franske og flamske arkitekter og skulptører har alle bidratt til å få bygget fullført. Med sine 12.000 kvadratmeter i grunnflate var domen i Milano verdens største kirke til St. Peterskirken i Roma ble bygget. Arkitekturen går fra gotisk til neo-gotisk og neo-klassisk. Det finnes knapt noen mennesker som ikke lar seg bevege av denne storslåtte kirkebygningen.

Neste gang: Den forbudte by i Beijing

Verdens vakreste kjøpesenter?

I tilknytning til Piazza del Duomo finner du inngangen til det eksklusive kjøpesenteret Galleria Vittorio Emanuele. Her er det bygget et fantastisk glasstak over handlegatene, og bygningene er vakre og detaljerte. Gulvet er dekket av mosaikk og flere steder er det fresker (malerier på mur) på veggene. 

Arkitekten er den samme som sto bak oppgraderingen av katedralen midt på 1800-tallet. Den fasjonable arkaden rommer en rekke butikker og serveringssteder og er ikke minst imponerende med sin bruk av glass og jern i taket. 

Denne innendørs turistgaten for “shopping & resting” går fra domen helt bort til den verdensberømte operaen La Scala.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no