ANNONSE

REISE

Spis i Paris!

Tekst & foto: Anders Pihl


Publisert: 15.02.2014

LOKAL PERLE: Le Coude Fou er et godt eksempel på en intim fransk nabolagskro.


Maten er en av de mange gode grunnene til å besøke Paris. Vi har besøkt sju minneverdige spisesteder – fra budsjett til luksus.

I matens hovedstad, Paris, har du utallige variasjonsmuligheter når du skal ut å spise. Du finner moderne bistroer med overraskende, innovative menyer på annethvert gatehjørne. Samtidig finnes de klassiske brasseriene og restaurantene fortsatt. Spenn­vidden kan være forvirrende stor.

Å ta til seg næring i Paris er ­definitivt ikke alltid billig, men nesten alltid bra. Det kan forklares med parisernes kresne og sterke matinteresse. En ­restaurant som ikke lykkes helt med maten, har snart en «ledig lokale»-lapp i vinduet.

Her presenterer vi sju ­ekstra bra spisesteder i sju ulike ­sjangere.

1. Le Coude Fou

Langt ifra alle finner fram til denne uanselige, men strålende nabolagskroa i Marais. Lokalet har en gammeldags sjarm, og bare navnet – Den gale albu – gir stilpoeng. Servicen er used­vanlig ydmyk og hjertelig til ­Paris å være. Her kjenner man seg ­hjemme allerede ved første ­besøk. Spesielt lunsjmenyen, som stadig endrer seg, er prisgunstig. På kvelds­menyen finner man ­suverene fiskeretter som «Marmite de ­rougets sauce ­bouillabaisse» og mye ­annet godt.

Adresse: 12 rue du Bourg ­Tibourg

2. Boco

En hurtigmatkjede for gourmeter kan være en passende beskrivelse av Boco. Ideen er enkel, men djerv: Å selge mat komponert av stjernekokker til McDonalds-priser. De fem kokkene som står bak kjedekonseptet, har alle tidligere fått Michelin-stjerner. Du plukker selv maten som ligger i elegante, lukkede glasskrukker på hyller. Rettene varmes deretter omsorgsfullt opp. I norske kroner ligger prisene på bare noen tiere, og sammenlignet med annen hurtigmat er smaksopplevelsen uslåelig.

Adresser: 3 rue Danielle ­Casanova (Operá), 5 rue du Rocher (Saint Lazare), 45 Cour Saint-Emilion (Bercy Village). www.boco.fr

3. Café Etamine

Café Etamine er enda et funn i bydelen Marais. Tross navnet er stedet mer bistro enn kafé. Det lille lokalet minner om en stue med hjemmekoselig atmos­fære. Det sympatiske vertskapet, ­Phillippe og Sylvain, serverer hver dag friske og lette retter med vegetariske alternativer. Hovedrettene, for eksempel avokadofylt sverdfisk eller sautert kalvefilet med madagaskarvanilje, er overraskende og herlige.

Adresse: 13 rue des Ecouffes, www.etamine-cafe.com

4. Coq Rico

Antoine Westermann står bak de to tidligere suksessene Drouant og Mon Viel Ami. Oppe i det stadig mer vitale Montmartre ligger det nye stedet hans. Coq Rico fokuserer på stekt kylling, og gjør det som ingen annen. De morsomme siderettene, som ­karamellisert sauerkraut, uttrykker stedets doble image. Coq Rico flørter nemlig med fore­stillingen om det enkle rotisseriet med rask og billig grillkylling, men er egentlig et trendy og dyrt sted med skyhøy kvalitet.

Adresse: 98 rue Lepic, 
www.lecoqrico.com

5. Restaurant Le Meurice

Før eller senere reiser mange av oss til Paris for å feire noe ­riktig stort, kanskje en 50-årsdag, og ønsker den mest formidable rammen som tenkes kan om ­feiringen. Da kan Le Meurice være riktig sted. Superkokken Alain Ducasse styrer restauranten i det femstjernes luksus­hotellet ved samme navn. Den overdådige matsalen ser ut til å være tatt fra et kostymedrama fra Ludvig 14s hoff, og maten er blant det absolutt beste man får i den franske hovedstaden – og har da også fått full pott med Michelin-stjerner. Hit kommer man kledd i finstasen og med mye penger på kortet.

Adresse: 228 rue de Rivoli, www.lemeurice.com

6. Ze Kitchen Galerie

Ze Kitchen ble en umiddelbar suksess for kokken William ­Leduil, som forklarer at hans kreative fransk-asiatiske kjøkken springer ut av mange reiser i – og stor kjærlighet til – Sødøst-Asia. PÅ menyen finner man elegante lekkerbiskner som grønn mango med krabbefyll. Restauranten fungerer samtidig som et kunstgalleri. Suksessen har ført til knoppskyting i form av Kitchen Galerie Bis, der lærlingen Yariv Berrebi får mye ros for mat som er i Leduils stil.

Adresser: Ze Kitchen ­Galerie, 4 rue des Grand Augustins, www.zekitchengalerie.fr og Kitchen Galerie Bis, 25 rue des Grand Augustins, www.kitchen­galeriebis.com

7. Septime

Septime i Bastille-området har på bare ett par år blitt et mekka for matinteresserte i Paris. Her improviserer det unge geniet Bertrand Gerbaut med dagens beste råvarer. Septime kom ­nylig med på listen over verdens 50 beste restauranter, den berømte www.theworlds50best.com. For å møte den store etterspørselen, og samtidig skape et mer allment tilgjengelig alternativ, ble vin­baren Septime Cave åpnet rett ved siden av restauranten. Som i en tapasbar kan man bestille vin og småretter, som inntas stående.

Adresser: Septime, 80 rue Charonne, og Septime Cave, 
3 rue Basfroi. ­www.septime-charonne.fr

Reisefakta 
Paris

• Generelt: ca. 2,2 millioner innbyggere i byen, ca. 16 millioner inkludert for­stedene. Byen er delt inn i 20 arrondissementer og ligger ved elven Seine.

• Reise rundt: Vel­fungerende T-banenett («metro») med enkelt­billetter for ca. kr 13 og endagsbilletten «Mobilis» (gjelder i indre by) ca. kr 50. Et femdagers Paris Visite-kort (for hele Paris) koster ca. 240 kroner og gir også rabatt på noen severdigheter.

• Valuta: Euro. 1 euro = 
ca. 8,20 kroner.

• Reise dit: Priseksempel Oslo-Paris én vei fra ca. kr 500 i november. Flere flyselskaper.


Fem tips i Paris

• Montmartre: Har gjort et comeback de siste årene. Mye ­­turister på toppen av høyden, mer spennende som skjer i områdene like nedenfor. Dit kommer pariserne selv for å spise og drikke. Også mange nye morsomme butikker og kulturscener.

• Village Saint Paul: Paris' svar på Berlins Hackescher Höfe. En hel rekke bakgårder fylt av butikker som selger håndverk og antikviteter. Adresse: I kvarteret mellom rue Charlemagne, rue des Jardins og rue Saint Paul. Metro: Saint Paul.

• Galeries Lafayette: Paris' mest praktfulle shoppinggalleri er verdt et besøk selv om du ikke skal kjøpe noe. Den enorme glasskuppelen og utsikten fra taket er en opplevelse. Adresse: 40 boulevard Hausmann. Metro: Chassee d'Antin La Fayette.

• St Martin-kanalen: Den idylliske kanalen har vakre broer og omgis av hippe kafeer. Spesielt hyggelig på søndager, når bilkjøring er forbudt i strøket. Adresse: Metro-stasjonene Jaurés, Louis Blanc, Chateau Landon, Jacques Bonsergent, ­République.

• Champagne: Det naturskjønne området mellom Reims og ­Epernay er perfekt for en dagsutflukt fra Paris. I Champagne framstiller man den edle drikken med samme navn. Besøk gjerne produsentene Mercier og Moét & Chandon, begge i Epernay. Tog fra Gare l'Est tar cirka 45 minutter til Reims og Epernay.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no