ANNONSE

VITENSKAP

Gir lavere innetemperatur vekttap?

Kilde: Norsk Helseinformatikk

Foto: Colourbox


Publisert: 15.02.2014

Lavere innetemperatur kan ha flere positive effekter.

Kanskje kan det å tenke nytt om innetemperatur ha en gunstig effekt på både helse, miljø og lommebok.

Nederlandske forskere mener at det å ha det litt kaldere hjemme og på jobb, kan være nyttige bidrag i kampen mot fedme.

Ikke så kaldt at vi skjelver

At vi skjelver når det er kaldt, er velkjent. Når vi skjelver, kan varme­produksjonen øke til et nivå som er fem ganger høyere enn hvileforbrenningen.

Skjelving er derfor viktig korttids­beskyttelse mot ned­kjøling. Dog er det å være så kald at vi skjelver, ubehagelig, og det gjør det vanskelig å koordinere ­bevegelser.

Studier av gnagere har vist at såkalt ikke-skjelvende varmeproduksjon (NST) kan erstatte vanlig skjelving ved å aktivere brunt fett.

Hos de fleste yngre og middelaldrende voksne øker slik ­skjelving forbrenningen med alt fra noen få prosent til hele 30 prosent (en betydelig variasjon mellom individer) ved milde, lave temperaturer.

Slik kan dette potensielt innvirke på forbrenningen. For­fatterne viser til en japansk studie, som fant at mennesker får redusert kroppsfett etter å ha tilbragt to timer om dagen i seks uker, ved temperaturer på 17.2 grader.

Foreslår innetemperatur 
på 18-19 grader

Forfatterne av artikkelen har observert at skjelving og termisk ubehag ble redusert i en 10-­dagers kuldeakklimatisjons-protokoll.

Det er åpenbart at 15 grader er for kaldt til at det praktisk lar seg gjennomføre, men det forventes at temperaturer på 18-19 grader også kan øke NST og slik øke hvileforbrenningen.

Samtidig er dette et rimelig komfortabelt temperaturnivå. For å oppnå samme effekt som ved lavere temperaturer, må vi derfor oppholde oss i lengre tid ved 18-19 grader, skriver for­fatterne.

Bør trene på å tåle temperaturvariasjon

I dag eksponeres vi for så lite variasjon i temperatur, at vi er veldig sårbare for temperaturforandringer. Derfor bør vi trene oss opp til å tåle dette bedre, ­mener forfatterne.

Begrensede data viser at lavere innetemperatur ikke svekker immunforsvaret, men man bør være oppmerksom på at det kan være en slik sammenheng.

Forbrenningen øker ved lavere temperatur

Forfatterne konkluderer med at det å hele tiden ha en inne­temperatur på det mest komfort­able nivået, kan øke til­bøyeligheten til fedme og lignende sykdommer. I tillegg krever det et høyt energiforbruk (strøm).

Mild «kulde»-eksponering øker forbrenningen uten at vi skjelver, og uten å redusere ­komforten vesentlig.

Å senke romtemperaturen vil nok ikke redde verden, men det er en faktor som vi bør overveie seriøst, med tanke på å utvikle et bærekraftig miljø, sammen med en sunn livsstil, hevder for­fatterne.

Om målet er å gå ned i vekt, er det å trene og spise sunt fortsatt de sentrale grepene du bør gjøre, men kanskje kan kjøligere innetemperatur være et ekstra lite puff i riktig retning.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no