ANNONSE

Min mening

Min mening
 av Svein Kåre Edland


OL med bismak

En uke er gått, og alle medier preges av det gigantiske arrangementet som pågår i Russland. Utøverne gjør sitt aller beste i kampen om gull-, sølv- eller bronsemedaljer. TV 2 gjør en svært god jobb, synes jeg. Mange står frem og «savner» NRK, men det har de ingen grunn til. Prestasjonene på ­sendinger, i studio og hos kommentatorene er gjennomgående gode. Helt på høyde med NRK. At en skattefinansiert (lisens) statskanal skal bruke hundrevis av millioner på et arrangement som kommersielle kanaler like godt kan gjøre, er å sløse med ­felleskapets midler. Så får vi heller leve med 12 minutters ­reklame per time. NRK som mediehus har viktigere roller å ­fylle. I medaljejakten kommer Norge helt sikkert til å gjøre det bra totalt sett, selv om stjerner som Petter Northug jr har sviktet så langt.

Makten rår

IOC, eller Den Internasjonale olympiske komite, har fått utrolig mye makt. De olympiske ringer er en av verdens sterkeste merkevarer, og styres med jernhånd. Uten tvil er dette blitt en gigantisk pengemaskin og et spill hvor det er mange vinnere, men også mange tapere. De offisielle tallene for arrangementet er at kostnaden nå er på ca 300 milliarder. Sannsynligvis er tallet mye høyere.

Russland styres også med jernhånd av Vladimir Putin, og OL er en super anledning til å vise seg fram og demonstrere at Russland er en stormakt. At menneskerettigheter krenkes, folk blir fengslet for sine meninger, og at alle disse pengene heller burde vært brukt på et undertrykket folk, får svært liten oppmerksomhet.

IOC er business, og på mange måter har Putin kjøpt seg et OL hvor det ikke mangler noe. Vi har til og med fått en jernring rundt regionen fordi tilstanden i Russland er så dårlig at Putin er livredd for terroraksjoner. Sikkert med rette. IOC har makt, Putin har makt, og begge er med på festen denne korte tiden. Et fattig og trengende folk tar regningen. Selv om alle statistikker viser god vekst i Russland, er det mange som ikke får ta del i den veksten.

Gerhard Heiberg representerer IOC og viser med sine uttalelser en maktarroganse som vi ikke kan akseptere. 
Å nærmest true med disking og tap av gullmedalje for Marit Bjørgen på grunn av sørgebånd blir håpløst og latterlig. 
Fri oss fra dette, vær så snill.

Oslo i 2022

Mange i Norge kjemper for at OL skal skje i Oslo om 8 år. Entusiastene hevder i fullt alvor at kostnaden bare blir på 
21 milliarder, og at staten og Oslo kommune må ta ­regningen. All forskning viser at et hvert OL sprekker med nærmere 200 % i forhold til opprinnelige budsjett. Munchen har sagt nei. Stockholm har sagt nei. I en undersøkelse utført for NRK sa 55 % av de spurte nei. Mye tyder på at Norge også burde si nei.

Vi har pengene, men det finnes alternative måter å ­bruke de pengene på, som har langt høyere verdi for nasjonen ­Norge. Kanskje det er mye bedre å heller bruke 20-50 milliarder på breddeidrett og få folk flest i bevegelse. I stedet for å ­satse så store ressurser på eliten og pampeveldet i IOC. Men ­situasjonen er vel faktisk at IOC nå trenger et nøkternt og annerledes OL enn det vi opplever nå fra Russland. IOC må endre på mange ting, og kanskje Oslo kan være veien. Vi får det dersom vi søker, men det er all grunn til å stille spørs­målet om det er rett prioritering.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no