ANNONSE

MAT & DRIKKE

Smaken av Sangiovese

Få druer er så sagnomsuste som Toscanas Sangiovese. Men også naboregionen Umbria lager saftige rødviner av denne smakfulle druen.

Ukens rett er enkel, smaksrik og vinvennlig. Både røde og hvite viner passer til denne gryta med kraft, karakteristisk paprika, mørt oksekjøtt, bacon og chorizo.

Jeg ville gjerne anbefalt en ­ungarsk vin denne gangen. ­Ungarn er et vinland med lang historie og stolte tradisjoner, som nå er i ferd med å få et flott comeback. I Ungarn lages det faktisk bedre og bedre viner hvert år. Men beklageligvis er ikke kvalitetsvin fra Ungarn det Vinmonopolet har mest av i skrivende stund – så det får vi komme tilbake til en annen gang.

Jeg har landet på en rødvin dominert av den berømte og meget gode druen Sangiovese. Druen dyrkes de fleste steder i det sentrale Italia, og er nok mest kjent som hoveddruen i Chianti-vinene. ­Sangiovese har meget gode egenskaper som matvin. Den kjennetegnes av en aroma preget av kirsebær, moreller og et snev av grønne urter. Vinen har som regel høy syre og fast tanninstruktur, noe som gir den et saftig og sursøtt preg i munnen.

Også i Toscanas nabodistrikt Umbria er ­Sangiovese-druen viktig. Ukens vin er en blanding dominert av Sangiovese (70 %), sammen med den særpregede og litt voldsomme druen Sagrantino og den bløte, innsmigrende, franske druen Merlot.

Antonelli Montefalco Rosso 2010 (varenr. 9072301, kr 169, bestillingsutvalg) er modnet ni måneder i store brukte eikefat før flasketapping, og fremstår som drikkeklar nå. På lukt og smak finner jeg rikelig med søte kirsebær, plommer og et ­diskré preg av urter – i perfekt harmoni med ­rettens ­tydelige preg av paprikapulver. Vinens rike frukt og faste struktur gir kombinasjonen akkurat den deilige friskheten som gjør at du kommer til å spise akkurat en halv skål for mye med gulasj – så godt er det!

Knut-Espen Misje underviser vinkelnere 
ved Kulinarisk Akademi, og holder også vinkurs for folk flest. Han er medforfatter på flere koke­bøker. Viner importert gjennom 
Terroir Wines, som han er medeier i, 
vil ikke bli omtalt i denne spalten.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no