ANNONSE

KULTUR

Kriminelt løye på Stavangeren!

Tekst: Randi Sørensen

Foto:Stavangeren


Publisert: 15.02.2014

«Hvorfor står vi og spionerer ved en lyktespolte der alle kan se oss?»


Kriminalkomedien «39 trinn» har fått fantastiske kritikker etter premieren på Stavangeren i januar. Både Dagbladet, NRK, Aftenbladet og Rogalands Avis delte ut terningkast 5 til forestillingen som fortsatt spilles på tradisjonsrike Stavangeren.

«39 trinn» er basert på en film av Alfred Hitchcock fra 1935, men teaterversjonen er en ren komedie der en leker med alle klassiske krim-klisjeer kjent fra tv, film og radio. Tilhører du radioteater-generasjonen er dette definitivt noe du bør få med deg. En har til og med sørget for å ha Nils Nordbergs velkjente røst som fortellerstemme!

Hva handler det om?

Strengt tatt er det ikke handlingen som er det viktigste i 39 trinn, det er leken. Her spiller fire skuespillere over 130 roller i løpet av 100 minutter med sprøe påfunn.

Skal vi likevel si noe om handlingen, så er det Richard Hannays skjebnesvangre møte med den mystiske Annabella ­Schmidt. Det ender med at Richard Hannay sitter med en død kvinne i fanget, og han får både politi og hemmelige agenter etter seg. Snart er han på flukt i det skotske høylandet.

Hvem er med?

I Stavangeren-utgaven av 39 trinn spiller Pål Mangor ­Kvammen, Pål Hjelm, Marianne Holter og Ole Alexander Mæland.

Pål Kvammen er selve revykongen i Stavanger. Han har spilt i utallige revyer og komedier. I 2013 mottok han Stavanger kommunes kulturpris.

Pål Hjelm er kjent for sitt samarbeid med Pål Kvammen. Pål og Pål er nærmest et begrep i distriktet etter en lang rekke forestillinger med Stavanger ­Revyteater. Disse to herrene går sammen som hånd i hanske!

I «39 trinn» er det Pål og Pål som spiller de aller fleste rollene. De er hemmelige agenter, politi­folk, pensjonatvertinner, hengemyr og mye annet som nesten ikke går an.

Marianne Holter er ansatt ved Rogaland Teater, og er kjent fra en rekke store roller der. I «39 trinn» spiller Marianne den mystiske Annabella Schmidt, Margareth, Pamela, nifs mann under lyktestolpe og drillpike.

Ole Alexander Mæland er oppvokst på Barneteatret, men er nok mest kjent som popmusiker. Han står bak radio­favoritten «Adle verdens finaste ting» og han er vokalist i bandet ElleMelle.

I «39 trinn» spiller han rollen som gentlemannshelten Richard Hannay.

Regien på stykket er ved ­Torfinn Nag. Den kjente skuespilleren har hatt en lang rekke ­regioppdrag på scener over hele landet, og trives veldig godt i miljøet på Stavangeren.

Hva sa pressen?

Anmelderne var sjeldent enige denne gang. «39 trinn» fikk terningkast 5 av samtlige aviser, og det var mye skryt å høste.

Stavanger Aftenblad skrev blant annet: «Høydepunktene, målt ut fra lattervolumet i salen, er det likevel radarparet Pål og Pål som står for. I utallige nasale biroller (som ganske så ofte blir variasjoner over Sally Nilsson) storkoser de seg gjennom historien. Eller enda rettere: Historien blir underordnet når de står på scenen, det hele framstår som en lang rekke av sketsjer. Dermed er de på hjemmebane, godt plantet i revyen og dens virkemidler.»

Dagbladet skrev: «Det hele er nøye planlagt og presist timet, men entusiastisk framførelse gjør at det likevel virker lekent og spontant. «39 trinn» er uten annet formål enn å underholde. Det er et mål som oppfylles til fulle.»

Snart slutt!

Skal du få med deg dette elleville stykket, må du skynde deg. Det er bare noe få forestillinger igjen før «39 trinn» tas av plakaten for godt. Neste forestillinger er ­fredag 7. mars og lørdag 8. mars.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no