ANNONSE

HUS & HAGE

Vi sier JA til luksus!

Tekst: Bjørg Owren/ifi.no


Publisert: 01.02.2014

Frekk eleganse med klare referanser til samtidskunst og design, slik beskrives interiøret på Stordalens hotell The Thief i Oslo. Her fra restauranten Fru K. Interiøret er designet av Anemone Wille Våge, en av Norges mest anerkjente interiørdesignere.


En sky av gull, bronse og kobber seiler nå inn over det norske interiørmarkedet. Boliger, hoteller og restauranter gis en anelse ekstravaganse. Etter flere tiår med hvite og kjølige interiører med innslag av rustfritt stål, går vi en ny gullalder i møte.

– Etter lang tid med nøytrale farger, hvitt og grått er det behov for noe nytt, og vi ser en lengsel etter ny luksus, sier Jacob Søndergaard fra den danske pej-gruppen.

Han mener godt håndverk, gode ­materialer, god kvalitet og de gylne metallene er uttrykk for noe av det samme.

Nordmenn har begynt å bruke mer farger i interiørene. Det startet med beige, greige og taupe, og et hyppigere innslag av grått. Nå er det er lov å være litt barokk og maksimalistisk i stilen. De gylne metallene er et naturlig følge til de mørke fargene, mener Trond Ramsøskar, interiørarkitekt MNIL, som også knytter stilskiftet til et ønske om mer luksus.

– Det var det vanskelig å få til med alt det hvite. Sort og gull er et klassisk grep for å vise luksus, minner han om.

– Jeg tror det er i ferd med å feste seg at det skal være mørkere toner på veggene nå, for mange ønsker å bryte den hvite stilen. Vi kommer til å se mer av det utover i 2014, sier Ramsøskar.

Jacob Søndergaard tror ikke det har gått opp for nordmenn ennå hvor trendy gylne metaller og skimmer er og blir.

– Dette blir en fantastisk kontrast til de nye vinrøde fargene som kommer: grått, bourdeaux og brent sammen med gylne metaller og skimmer er meget flott, sier Søndergaard.

– De gamle messingstakene skal fram igjen, sett dem sammen i grupper som et stilleben mot en mørk vegg, ikke to lysestaker på en løper som på 80-tallet, sier Ramsøskar. Husk at det må være litt humor og nostalgi for å bli vellykket!

Tips! 

• Ta gjerne fram det gamle furu­bordet med kulebein og gi det et par strøk med kobber- eller gullmaling. 

• Gull passer best med organiske former, siden det gir fint spill i lyset og ikke blir flatt. Mal en gammel lampe med trefot med gull eller kobber.

• Kombiner loppisfunn og det litt ekstravagante: plasser gull-lampen i tre med sort skjerm med frynser sammen med en gruppe messingslysestaker.


Gyllent med maling

Den som ønsker å bruke gull og kobber i interiøret, finner flere ulike malingprodukter i handelen. 

Jotun LADY Design en transparent effektmaling som kan brukes til å skape skimmereffekter i gull og ­kobber. Den som vil ha kun en anelse «glam» bruker den som en lasur utenpå en helt matt maling. For å få en heldekkende flate med gull eller kobber, males flaten først med matt understrøksmaling i fargen gull og kobber, for deretter å påføre effektmalingen.

Flügger Trend Edition Copper kan brukes både ute og inne på tre, ­metall og vegger. Skal den anvendes på veldig lyst underlag, anbefales det å grunne først med for eksempel ­Flügger farge 4346. For penest overflate anbefaler de påføring i tre strøk med pensel og viltstrykingsteknikk. 

Modern Masters effektmalinger er såkalte reaktive malinger som inneholder ekte jern, bronse og kobber. Den malte flaten påføres en aktivatorspray som starter en ­oksideringsprosess i malingen, noe som igjen medfører at jern ruster, kobber irrer og bronse anløper i løpet av få minutter. Kan brukes på alle typer overflater.

Nordsjö Inova Metallic er en metallic-maling for bruk innendørs, til dører, møbler og vegger. Den kan brekkes i mange farger i tillegg til gull og sølv, og kan påføres med rull eller pensel. 

Beckers Decor Metall en halvblank, vanntynnet maling som gir en metallisk overflate. Den kan brekkes i 18 farger, blant annet gull og kobber og brukes på vegger, tak, søyler, dekor og møbler. Treverk må males med minst to strøk for å få god dekk. 

Liberon Bloom Perlemorlasur finnes i fargen bronse og kan brukes på ­vegger og møbler og mindre gjen­stander der den gir et fint «gull­skimmer». Flaten males først i ønsket farge, deretter legges et tynt lag med lasur over. 

Quick Bengalakk finnes både som gull og sølv på sprayboks. Den gir en blank og slitesterk flate og kan brukes på alle typer gjenstander: hardplast, tre, metall og porselen. Gullfargen er nylig justert litt slik at den er den mindre rød. 

Plasticote Metallic er en annen kjent maling på sprayboks. Den finnes i mange ulike gylne varianter som gull, kopper og bronse. Den kan brukes på tre, metall, keramikk, glass, korg, sten, porselen, terrakotta.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no