ANNONSE

HELSE & LIVSSTIL

kolibri medical med nyttig hjelp til kvinner og menn


En ny mage, en ny hverdag

Tekst: Helene Stenhaug

Foto: Susan Jane McLinden og Colourbox


Publisert: 01.02.2014

Plastisk kirurg dr. Vanja Busic ved Kolibri Medical i Sandnes gir 
god faglig vurdering og finner en løsning for ditt behov. 


Fakta:

Kolibri 
Medical
Hva: 

Topp moderne medisinsk senter med spesialister og eget røntgensenter. 


Aktuell med: 

Oppstramming av magen ved hjelp av bukplastikk. 


HVOR: 

I andreetasje i Trim Towers på Forus. Samme bygg som Elixia. 


Kontakt: 

52 69 69 69

post@kolibrimedical.no


Web: 

www.kolibrimedical.no

Sliter du med løshud etter vekt­nedgang eller graviditet? Bukplastikk har hjulpet mennesker med ny mage og selvtillitt helt siden 1960-årene. Dr. Vanja Busic fra Kolibri Medical svarer på spørsmål om den populære operasjonen.

Skjemmes du i bar overkropp ­eller i bikini? Gjemmer du deg bak et lag med klær? Løshud, strekkmerker og arr kan være sjenernede for mange, og er ­nærmest håpløst å bli kvitt på egenhånd.

Kanskje du endelig klarte å miste de overflødige kiloene, men den irriterende magedeigen ville ikke bort? Eller du er ferdig med å få barn og uansett hvor mye du trener, så er ikke magen den samme. Det er ingen skam å irritere seg over dette, og heldigvis er det hjelp å få. Bukplastikk, også kjent som mageplastikk, er en av de eldste utførte plastikk­operasjonene og en metode hvor overfladisk hud og fettvev ­fjernes.

Kolibri Medical hjelper ukentlig både menn og kvinner til ­magen de lengter etter. Et stort pluss er at du slipper unna sykehus­køene.

Er det noe for meg?

– Du trener mye, men får ikke resultatet du ønsker uansett hvor mange timer du spanderer på senteret, forteller spesialist i plastikk-kirurgi og håndkirurgi, Dr. Vanja Busic. Han har stadig nye pasienter med komplekser for magen. Han påpeker at ­operasjonen er for normal­vektige og trente mennesker som har det han omtaler som et hudforkle.

Han forklarer at det er tre ­grupper mennesker som ­opera­sjonen kan være aktuell for. Den ene gruppen er etter ­slanking. Enten ved kosthold eller slankeoperasjon. Det dramatiske vekttapet etterlater huden uelastisk, spesielt ved nedre mageregion. Dette kan ikke trenes bort, men buk­plastikk vil gi en ny og flott mage. Den andre gruppen er kvinner etter graviditet. De har gjerne arr, strekkmerker og ­utvidede muskler, som kun kan strammes inn ved operasjon. Den tredje gruppen er de som har utført operasjon ved nedre del av ­magen og har arr på grunn av dette. Det henger ­gjerne løs hud over arrdannelsen og begge deler kan være sjenerende. Buk­plastikk flytter arret og fjerner den overfladiske huden.

Får jeg synlig arr?

– Det positive med denne opera­sjonen er at magen sys igjen neden­for truselinjen. Dette ­betyr da at arret ditt ikke vil vise i ­bikini eller bar overkropp. Det blir et smalt og jevnt arr, som gradvis falmer med tiden.

Hvordan foregår operasjonen?

– Man skiller mellom full- og mini-bukplastikk. Med full-­plastikk menes at all hud løsnes fra like over kjønnshårene, helt opp til kanten av ribbbeina. For å få strammet all denne huden nedover, løsnes navlen og nytt hull lages til den. Ved overvekt eller graviditet utvides ofte ­navlen til å bli stor, og ved operasjon får du en ny liten, pen navle. Med mini-mageplastikk menes at huden løsnes bare opp til navlen. Du får en grundig konsultasjon før operasjonen og du tar en vurdering sammen med Dr. Vanja Busic om hvilken operasjon som passer deg best. Det er vanlig å kombinere operasjonen med fettsuging for best mulig ­resultat, og dette tas samtidig. En bonus med operasjonen er at da magen sys under truse­linjen, vil også huden nedentil få en oppstramming.

– Dette betyr ofte mye, spesielt for kvinner, for­klarer Dr. ­Vanja Busic. Opera­sjonen ut­føres i full ­narkose med lokalbedøvelse i tillegg, og du for­later ­klinikken samme dag.

Gjør det vondt?

Bukplastikk er en forholdsvis stor operasjon, og det er normalt å ha smerter i såret etterpå. For å lette på smertene får du lokal­bedøvelse som gjør at du un­slipper de verste smertene, som er det første døgnet. Det vil bli bedre for hver dag, og ­etter en ukes tid er smertene svært ­moderate til de gradvis forsvinner. Du får smertestillende etter avtale med legen.

– Jeg har pasienter som går herfra uten problem, og starter i jobb dagen etterpå, forteller Dr. Vanja Busic. Han understreker at det er forskjell på mini- og full-bukplastikk, og hvert enkelt tilfelle vil variere. Det er uansett viktig at du planlegger opera­sjonen slik at du får mest mulig ro og hvile de første dagene.

Trenger jeg sykemelding?

Ved kosmetisk inngrep får du ikke sykemelding, men ved ­legens anbefaling til operasjon etter fødsel eller fedme, vil du få sykemelding opp til to uker. Har du en fysisk jobb, kan syke­meldingen vare lengre, men denne beslutningen tar legen først etter et par uker.

Tiden etter operasjonen

På grunn av mulige blød­ninger er det noen som får innlagt dren i magen. Dette fjernes ­etter ­avtale med legen noen dager ­etter ­operasjonen. Det er greit å planlegge uken etter opera­sjonen, slik at du har folk som kan hjelpe med innkjøp og ­diverse, og at du har minst ­mulig avtaler.

Din første kontroll er etter 7–10 dager. Den neste er etter tre måneder. For å hindre hevelse og beskytte det opererte ­området, får du et kompresjonstøy du skal bruke den første tiden etter ­operasjonen.

Få ny mage til sommeren

Desto lengre tid før sommeren du gjør inngrepet, er du ­bedre sikret til bikinisesongen. Ved full-buk­plastikk bør du starte innen mai, og ønsker du bare mini-­inngrepet, kan det tas inntill seks uker før sommeren. Har du flere spørsmål vedrørende opera­sjonen, kan du kontakte Dr. ­Vanja Busic ved Kolibri Medical for en uforpliktende konsultasjon.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no