ANNONSE

MAT & DRIKKE

Portugisisk glede

Det portugisiske merket Periquita har vært å finne i Vinmonopolets sortiment i en mannsalder. Vårt valg leverer flott kvalitet til en beskjeden penge.

Viltkaker i fløtesaus får meg instinktivt til å ­tenke tilbake til starten på min restaurantkarriere på 1990-tallet. På den tiden var sushi ikke engang påtenkt her i landet, og saus inneholdt gjerne en skvett fløte for ekstra god smak. En av landets mest populære viner den gangen, var Periquita.

Bak denne vinen står en av Portugals viktigste vinprodusenter, J.M. Fonseca som har ­røtter tilbake til 1850. Vinen Periquita finnes i flere ­utgaver, og denne ukens anbefaling er – til tross for ­navnet Reserva – en god, rimelig hverdagsvin. Den ­kommer fra vinmarker på Setubal-halvøya like sør for Lisboa. Markene her er dominert av sandholdig jordsmonn.

Periquita Reserva 2010 (varenr. 5578701, kr 131,90, basiskategori 5) er fremstilt av den lokale druetypen Castelao som på folkemunne gjerne kalles Periquita. Årgang 2010 inneholder i tillegg til Castelao to av landets aller beste rødvinsdruer: Touriga Nacional (34 %) og Touriga Francesa 
(28 %). Vinen har modnet i åtte måneder på små franske eikefat.

Kombinasjonen av de tre druene gir oss en vin som passer Øyvinds viltkaker perfekt. Vinen har sødmefull frukt med tydelige kryddertoner, ­middels fylde og bløte tanniner som vitner om godt solmodne druer. Likevel er det nok fylde og tannin til å harmonere med fløtesausen. Sausen bokstavelig talt smører kombinasjonen og tilfører retten litt fett. Den lille touchen av bringebær harmonerer utrolig godt med vinens solmodne fruktighet. En ekstra dimensjon i kombinasjonen er harmonien mellom vinens aromaprofil og duften av einerbær og allehånde.

Da er det bevist: En vin må ikke nødvendigvis være kostbar for å fungere godt sammen med smaksrikt norsk viltkjøtt.

Knut-Espen Misje underviser vinkelnere 
ved Kulinarisk Akademi, og holder også vinkurs for folk flest. Han er medforfatter på flere koke­bøker. Viner importert gjennom 
Terroir Wines, som han er medeier i, 
vil ikke bli omtalt i denne spalten.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no