ANNONSE

HUS & HAGE

Grått nytt år!

Tekst: Helena E. Källgren


Publisert: 01.02.2014

MØRK GRÅ: Trendspaner Stefan Nilsson synes trendfargen grå er perfekt på både kjøkken og bad. 
På sitt eget kjøkken har han valgt mørk grå innredning. (Foto: Vilhelm Stokstad)


Klassisk, elegant og tøft. Grått er det nye hvite, perfekt både som basisfarge og som kontrast.

– Grått er det nye hvite, fastslår trendspaneren Stefan Nilsson.

Grått er ikke bare trendy, det er også en av de fargene det er ­enklest å lykkes med i hjemmeinnredningen. Grått binder sammen andre farger og gjør hjemmet til en rolig, harmonisk enhet.

– Grått er en super basisfarge i stedet for hvitt. Stadig flere har kjøpt seg fargesterke interiørgjenstander, og da passer det bra med en litt mørkere farge som binder alt sammen, sier Nilsson.

Et beroligende middel

Stefan Nilsson poengterer at grått er en beroligende farge. Hvis man vil innrede et harmonisk, stilrent rom, er grått et godt valg. Men det er også en fin farge for dem som ønsker å roe ned et ellers livlig værelse.

– Tidligere ville mange ha hvitt fordi det var lett å se hvor man måte gjøre rent. Grått er fint av motsatt grunn: det skjuler støv og skitt. På et grått gulv blir hybel­kaninene usynlige. Det samme gjelder hvis man har en grå kaffe­kopp. Mens en hvit kopp fort ser skitten ut, kan man holde seg med en grå kopp i timevis uten at den ser ufresh ut, sier Nilsson.

Mange stiler

Grått er en farge som passer til flere ulike stiler. I industri­trenden er den selvsagt, i alt fra betonggrå nyanser til antrasittgrått. I historiske miljøer – som slottsinspirert 1700-tallsstil – er perlegrått ofte fargevalg nummer én. Og i baderom tror Stefan Nilsson at grått alltid vil være moderne. Det er en bra farge på både flisene og baderomsmøblene. Ettersom det er kostbart å pusse opp badet, kan det dessuten være ekstra smart å satse på en tidløs farge der.

– Grått er også vakkert i rustikke interiører. Med grått blir det rustikke fremhevet, sier Nilsson.

Hans egen favoritt er kombi­nasjonen av grått og messing.

– Kontrastene mellom varmt og kaldt gjør at begge nyansene fremheves, sier han.

Ikke bli trist!

Men selv med grått, som er en enkel farge å lykkes med, kan man gå i baret. Interiøret kan rett og slett bli litt trist, og i verste fall direkte kommunegrått.

– Det blir lett kjedelig hvis man ikke tilfører aksentfarger. Men det er ikke vanskelig å pigge opp stemningen hvis man kjenner at noe mangler. Det kan holde å sette inn en krakk av naturfarget tre for at rommet skal bli mer levende, tipser trendspaneren.

Hjemme hos Stefan Nilsson er det mye farger og mønstre. Men grått fyller likevel en viktig ­funksjon.

– Vi liker å ha det fargerikt. Men vi har ett rom der jeg tror vi alltid vil holde oss til det grå, nemlig kjøkkenet. Der vil jeg ha det varmt og koselig, og da skaper grått den rette basen. ­Dessuten skal jeg kjøpe grått senge­tøy. Det er jo fint å ha en beroligende ­farge på soverommet.

Smart med grått

Her er grått en gunstig farge:

• På soverommet, fordi det er beroligende.

• På gulvet, fordi støv og skitt ikke synes så lett.

• På veggene, fordi fargen kan matches med nesten alt.

• På malte tremøbler og andre tredetaljer, som et alternativ til hvitt, fordi det er elegant og fordi det ikke blir seende skittent ut så fort.

• På badet, fordi man ikke blir så fort lei av fargen og dermed kan pusse opp sjeldnere.

• På tekstiler i rom som trenger å tones ned på grunn av for mange farger, stiler og mønstre.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no