ANNONSE

Min mening

Min mening

Min mening

Er juletiden 
viktig?

Publisert: 06.12.2017

Så er vi plutselig i desember igjen. Livet går sin gang. På mange måter føles det som om livet går fortere og fortere, selv om jeg utmerket godt vet at sekundene, minuttene og timene går 
i samme tempo som alltid. Uttrykket ”det kom som julekvelden på kjerringa” indikerer noe som kommer overraskende. Plutselig. Man kan mene hva man vil om julen, men at den kommer overraskende er vel egentlig litt vanskelig å forstå? Selve julefeiringen må vel kunne sies å være en kristen høytid, men 
i dagens samfunn er julefeiringen en høytid for nesten alle. Ifølge kirkens historiske tradisjon var det mange regler for hvordan man skulle markere den. Det var viktig å skulle gå i kirken, og du var nødt til å holde deg i ro. Du skulle heller ikke ha besøk og det var forbud mot lek og moro. Men på 1800-tallet kom tradisjoner som juletre og gaver. Etter hvert ble juletiden og selve julekvelden en svært viktig dag for hele samfunnet, og ikke bare for de velstående og de kristne. Slik bør det være fremdeles.

Les mer...

Min mening

Mens vi klager oss gjennom livet

Publisert: 22.11.2017

Tidligere i år ble rapporten World Happiness Report lagt fram, og utrolig nok 
ble Norge vinneren. Det dreier seg om måling av lykkenivå hos innbyggerne 
i mange land. Rapporten er utarbeidet i samarbeid med FN. Den foregår ved at flere tusen mennesker i 150 land blir spurt om hvordan de har det i dagliglivet. De skal rangere ulike spørsmål og forhold på en skala fra null til ti. Rapportens konklusjoner baserer seg også på økonomiske forhold, og helsesituasjonen til innbyggerne. I fjor lå Norge på 4. plass, men i år ble vi kåret til den lykkeligste befolkningen i hele verden. Det går jo an å lure på hvem de har spurt i Norge? Fordi mitt inntrykk er at det er veldig mange som er misfornøyd med så mye.

Les mer...

Min mening

Galskap å kjøpe Viking stadion

Publisert: 08.11.2017

Livet har lært meg at mye er avhengig av ”timing”, det å gjøre de rette tingene til rett tid. Selv om jeg aldri var spesielt god da jeg spilte fotball for Ålgård, forstod jeg at det var viktig å posisjonere meg. Da jeg var aktiv som fotballdommer, erfarte jeg at det å stå bare en meter eller to feil når du skulle vurdere offside eller frispark, var som natt og dag. Som tidligere trener i Viking jenter 2000 lærte jeg 
at hvis jeg gjorde de rette tingene til rett tid, var det lett å skape gode situasjoner og gode resultater. Og god stemning i laget.

Les mer...

Min mening

Husker du 
oktober 1987?

Publisert: 25.10.2017

Det er nå 30 år siden det virkelig smalt på verdens børser. Mandag 19. oktober 1987 er en sjeldent dramatisk dag i aksjemarkedenes historie. Uttrykket «Black Monday» vil for alltid være skrevet inn i historiebøkene. Det begynte i Asia. Kvelden før opplevde New York-børsen det som stadig er historiens største fall 
på en dag, 22,6 prosent. 500 milliarder dollar ble vasket vekk. Så våknet Europa og Black Monday ble til den svarte tirsdagen i Europa og i Norge. Jeg glemmer 
det aldri.

Les mer...

Min mening

Bompengene vil endre livet for mange

Publisert: 08.10.2017

Nå er det ca ett år før den nye hverdagen braker løs. Til sammen 38 nye bomstasjoner er nå under bygging i Stavanger, Sola, Sandnes og Randaberg. Bomstasjonene blir satt opp som 5 tette ringer rundt viktige reisemål: Stavanger sentrum, Forus, Sandnes sentrum, Risavika og Sola flyplass. I tillegg kommer det bomstasjoner på grensen mellom Stavanger og Randaberg. Målet er nullvekst i personbiltrafikken og god framkommelighet for alle trafikantgrupper. Prislappen blir totalt på minimum 31 milliarder, og det meste må betales av oss brukere.

Les mer...

Min mening

Jeg har oppskriften for regjeringen

Publisert: 27.09.2017

I månedsvis har vi nå hørt politikerne ”gnåle” om hvilke grupper de skal 
prioritere. Oppsummert vil alle prioritere nesten alle, i alle fall rett foran valget. 
Nå er valget over, og arbeidet kan begynne.

Les mer...

Min mening

Er det mulig å forstå Nord-Korea?

Publisert: 13.09.2017

Hver eneste dag ser vi alvorlige tegn på at verdens konflikt med Nord-Korea trappes opp. Det er skremmende og det er all grunn til å være urolig. Det verst tenkelige er ikke lenger en utenkelig scenario, men det kan faktisk skje. Det ulmer kraftig, men full brann er heldigvis ikke brutt ut. Når verdens ledende land styres av Trump, er det enda større grunn til bekymring. Jeg må innrømme at jeg i perioder før han tiltrådte av og til hadde tanker som gikk på at han kanskje kunne tilføre noe nytt. Men det kommer aldri til å skje, og dessverre er det Trump som nå stadig kaster mer ved på bålet.

Les mer...

Min mening

Et godt skattegrep for reduserte forskjeller

Publisert: 30.08.2017

Nå er det bare snaut to uker til stortingsvalget, og de fleste av oss er for lengst trøtte og leie av å høre på politikerne. De benytter enhver anledning til å komme med sine slagord. Av og til lurer jeg på om de tar seg tid til å puste, når de lirer av seg de vanlige replikkene. Det er heseblesende retorisk akrobatikk de driver med. Jeg har aldri brukt mindre tid på å se på debatter enn i år. Munnhoggeri og jakten på den beste replikken blir for uinteressant. Politikerne greier ikke 
å skape entusiasme. De lirer av seg stort sett de samme satsingsområdene, 
uansett hvilket parti de kommer fra. Men noe er litt annerledes i år. Temaet 
er skatt.

Les mer...

Min mening

Vår fine hverdag i Norge

Publisert: 16.08.2017

For 20 år siden kjøpte jeg sammen med storfamilien min, en gårdseiendom 
i Italia, ca 3 timer øst for Roma. Det har vært vårt sommerparadis hvert eneste år siden. Selve eiendommen grenser til nasjonalparken Monte Sibilini og ligger 
i et fjellområde med panoramautsikt på 8 fjell som varierer i høyde fra 1500-3000 meter. Her får vi sol og flotte temperaturer, nydelig natur, spennende lokalsamfunn med mat og store kulturopplevelser rett i nærheten.

Les mer...

Min mening

Pilene peker ­oppover, og snart er det sommer.

Publisert: 14.06.2017

Det er fremdeles ganske mange som er arbeidsledige, men ledigheten synker. Dette er positive nyheter for hele regionen. De siste årene har boligprisene falt betydelig i vårt område, men bunnen ser ut til å være nådd for noen måneder siden. Det går raskere å selge, selv om de fleste må selge før de kjøper. Nå kan alle få kjøpt en bolig til en fornuftig pris. Nå er timingen god for å kjøpe i vårt område. Alle har skjønt at treet ikke kan vokse inn i himmelen. Noen har lært det på den harde måten. Bedrifter i oljebransjen ansetter igjen. Kostnads­nivåene er gått ned. Pilene peker oppover, selv om alle har vært nødt til å foreta store endringer. Vi lever i en tid hvor tempoet i utviklingen nesten går så raskt at det er vanskelig å forstå. Og enda mer vrient er det å følge med. Hva skal vi satse på? Hva skal dagens ungdom satse på? Hvilke råd skal vi gi som foreldre når det gjelder yrkesvalg og karriere? Hva skjer med den fysiske butikken? Blir det bare nettbutikk i fremtiden? I mange år har jeg jobbet som finansiell rådgiver og investor i eiendom. For første gang på 33 år er jeg usikker på hva det er lurt å satse på. Skulle ønske jeg hadde en glasskule, men tempoet og endringene i næringslivet går utrolig fort. Det er nesten som vi trenger å holde oss fast. Men hva skal være våre knagger, og hva skal vi holde oss fast i?

Les mer...

Min mening

Finnes det håp for verden?

Publisert: 31.05.2017

Svulstig overskrift, men vi lever i en tid hvor det av og til er umulig å ikke tenke tanken. Det smalt i Manchester med mange døde og hardt skadde. Det er ikke første gang, og det blir heller ikke siste gang. Terror har eksistert i ulike inn­pakninger i årevis, og både 70- og 80-tallet har mange eksempler på ulike terror­angrep. Men nå er det annerledes. Terrorgruppene i dag har en helt annen ­kompleksitet enn tidligere grupperinger som lekte katt og mus med ­myndighetene. Da var målet ofte å ramme politikere, næringsliv og offentlig myndighet. Slik er det ikke nå.

Les mer...

Min mening

Ja til forbud mot tigging

Publisert: 16.05.2017

I perioden 1907 til 2005 hadde vi løsgjengerloven i Norge som blant annet innebar at tigging var ulovlig. 21 desember 2005 ble loven fjernet. Brennpunkt-dokumentaren «Lykkelandet» avslørte nylig at bakmenn håver inn millioner på prostitusjon, narkotika og organisert vinningskriminalitet i Bergen. NRK har fulgt «tiggermiljøet» i byen i over to år, og har funnet et stort rumensk nettverk som henger tett sammen. NRK mener at mer enn 140 personer er med i nettverket. Politiet bekrefter også at mange av tiggerne er vinningskriminelle, at det er sammenheng mellom tigging og organisert kriminalitet og menneske­smugling. I tillegg kan  tigging representere et stort ordens-, miljø- og helse­problem.

Les mer...

Min mening

Viking-styrets gambling

Publisert: 03.05.2017

Livet har lært meg at det er liten forskjell mellom følelsen av å være i «­himmelen» eller i «helvete». Det kan være i jobbsituasjon eller i privatlivet. Eller på fotballbanen. Det er stor forskjell på resultatet når det går stang inn, sammenlignet med stang ut. Seier eller tap. Vinn eller forsvinn? Null poeng eller tre poeng? Vikings styre sitter med ansvaret for klubben, og kjenner det nok på kroppen hver eneste dag.

Les mer...

Min mening

Gi blaffen i menneske­rettigheter nå

Publisert: 19.04.2017

Gode relasjoner er alltid viktig uansett sammenheng. Det gjelder i privat­livet, næringslivet og selvfølgelig også mellom stater. Etter seks års isfront med ­Beijing i kjølvannet av utdelingen av Nobels fredspris til den kinesiske menneske­rettighetsforsvareren Liu Xiaobo, er det nå heldigvis mye på gang. 
Det har vært fullstendig mørkt i perioden etter tildelingen, men nå er det grunn til optimisme i mange perspektiver.

Les mer...

Min mening

Lykkekåring og ­lysere tider

Publisert: 05.04.2017

Kjenn godt etter. Tenk over det som er viktig. Hvordan har du det i dag? Joda, det er alltid noe som ikke er helt slik det burde være og som kan forbedres, men hvor lykkelig er du egentlig med livet ditt? For to uker siden ble ­rapporten World Happiness Report lagt fram, og utrolig nok ble Norge ­vinneren. ­Rapporten er utarbeidet i samarbeid med FN. Den foregår ved at flere ­tusen mennesker i 150 land blir spurt om hvordan de har det i dagliglivet. De skal rangere ulike spørsmål og forhold på en skala fra null til ti. Rapportens ­konklusjoner baserer seg også på økonomiske forhold, og helsesituasjonen til innbyggerne. I fjor lå Norge på 4. plass, men i år ble vi kåret til den lykkeligste befolkningen i hele verden. Tenk litt på det.

Les mer...

Min mening

Er lykkeformularet 
mer penger til forsvar?

Publisert: 08.03.2017

I Norge er vi stolte av landet vårt. Demokrati, folkestyre, fordelingspolitikk, fredsarbeid og oljefondet er alle faktorer som vi i mange sammenhenger liker å skryte av. Vi liker å se på oss selv som en fredselskende nasjon, hvor enkelt­mennesket er viktig, og at alle er likeverdige. Det er imidlertid lenge siden ­Trygve Lie ble FNs første generalsekretær i 1946, og ei god stund siden Oslo-avtalene på 1990-tallet, der Norge nesten lyktes med å få til en fredsavtale om ­Palestina. Nå sitter Jens Stoltenberg som generalsekretær for et aggressivt NATO, der Norge har deltatt i mange kriger de siste 20 åra. Norge tjener store penger på å produsere dødelige våpen som brukes i militære konflikter over hele verden. Vi fremstår mer og mer som en krigsnasjon, som ukritisk slutter opp om USAs aggressive rolle som verdenspoliti.

Les mer...

Min mening

Uber og Airbnb

Publisert: 22.02.2017

Verden endrer seg, og det skjer i stadig høyere tempo. Dagens ungdommer har en del utfordringer i forhold til valg av utdannelse og jobbmuligheter. Mange tradisjonelle yrker blir utfordret, og politikerne strir fælt med å tilpasse lovverk til den nye hverdagen. Nylig la delingsøkonomiutvalget fram sin rapport, og konkluderer med at delingsøkonomien gir sterkere konkurranse, større valg­muligheter for forbrukerne og nye inntektsmuligheter for husholdningene.

Les mer...

Min mening

Kan det gå godt med Trump?

Publisert: 08.02.2017

I Norge er vi veldig skikkelige i de fleste sammenhenger. Vi skal hjelpe alle i hele verden. Alle skal tas vare på, og uansett forbrytelse er du god på bunnen. Daværende Ap-topp i Oslo, Rune Gerhardsen, var opphavsmann til snillismebegrepet. De siste årene har ord som godhetstyranniet og naving blitt stadig oftere brukt. Politiske debatter er dannede forestillinger, hvor det svært sjelden blir heftige diskusjoner. Sosialdemokratiet står sterkt i Norge. De fleste av oss er stolte over hvordan samfunnet i Norge er organisert og hvordan det fungerer.

Les mer...

Min mening

Når Oslo vet best

Publisert: 25.01.2017

Donald Trump er utrolig nok blitt president i USA. Mot alle odds. ­Stor­britannias folkeavstemning ga flertall for utmeldelse av EU. Brexit vil sannsynligvis skje raskere enn mange hadde sett for seg. I land som Nederland, Østerrike, ­Frankrike, Italia og Tyskland murres det i gangene. Populister fra høyre og ­venstre fosser fram. Politikerne i hovedstedene fjerner seg i stor grad fra folket. Det samme skjer til stadighet i vårt eget land.

Les mer...

Min mening

Nye lodd og nye gevinster

Publisert: 11.01.2017

Svært mange av oss går inn i det nye året med intensjoner om personlige ­forbedringer. Røyken skal stumpes, vonde vaner skal vendes, fettet skal av og musklene på. Det er januar, og nyttårsforsettene er på plass. Du er ­giret, ­motivert og klar til å ta handling mot de målene du har satt deg for det ­kommende året. Endelig skal du gjøre den store forandringen som du så lenge har ønsket deg. Du er målbevisst til tusen, men for hvor lenge? Fungerer det egentlig med nyttårsforsetter?

Les mer...

Min mening

Stress ned – det er tid for jul

Publisert: 21.12.2016

Gjennom hele året har vi fått uendelig mange nyheter som gir plenty ­grunner til å bli både deprimert, oppgitt og fortvilet. Krig, elendighet, terrorisme, flyktninge­strøm, stormaktskonflikter, miljøkriser og amerikansk presidentvalg, er bare noen stikkord som gjør at du enkelte ganger ikke forstår ­hvordan det kan ende godt. På hjemmefronten er det mange i Norge som har hatt et ­vanskelig år med arbeidsledighet, samlivsbrudd, sykdom og ulykker.

Les mer...

Min mening

Lave renter – vidunderlig, men øker forskjellene

Publisert: 07.12.2016

I 1980 kjøpte jeg min første bolig. Det var en flermanns bolig i Emmausveien på Storhaug. Jeg betalte 550.000. Finansiering var ikke enkelt for en tyve­åring uten spesielt mye egenkapital. Takket være kausjon fra foreldre greide jeg å få til en finansiering. Rentenivået var rett under 17 % pr år. Dagens unge tror jeg forteller eventyr når jeg sier hva vi måtte betale i renter den gang. Eldste­datteren kjøpte hus på Våland for noen få år siden. De betaler en rente på 2 % tallet. Slik er det for mange med boliglån i norske banker. Det interessante er at den boligen jeg kjøpte i 1980 i dag er verdt ca 4.5 million. Men den månedlige rente­kostnaden i 1980 sammenlignet med i dag er omtrent den samme. Lave renter medfører store konsekvenser for mange, og det er ikke bare positivt.

Les mer...

Min mening

Er Trump virkelig problemet?

Publisert: 23.11.2016

I Norge skal vi alltid være så forbasket politisk korrekte. Det fører til at stadig færre tørr å si hva de mener og tenker. Det gjelder i mange sammenhenger. Med overskriften jeg har valgt på denne meningsartikkelen, tror jeg det er best å presisere med én gang, at jeg hadde aldri gitt min stemme til Trump. Men jeg kan forstå hvorfor han vant.

Les mer...

Min mening

Jeg liker ikke det jeg ser

Publisert: 09.11.2016

De fleste av oss vil helst at verden skal være god for alle. At flest mulig kommer overens med sine naboer uavhengig av religion, hudfarge, kjønn og opprinnelse. Og at verdens ressurser fordeles så jevnt som mulig, og at stadig flere flyttes ut av fattigdom og nød. Jeg trodde at vi etter hvert som verden ble mindre og ­samhandelen økte, ville jakten på fredeligere løsninger prege oss i økende grad. Det er ikke den retningen vi går nå. Det ulmer.

Les mer...

Min mening

Hvem skal Lokalavisen være for?

Publisert: 26.10.2016

I et mediebilde som endres hver eneste dag, er det av og til nødvendig å stoppe litt opp. Hvorfor lager vi Lokalavisen, og hvem skal den være til nytte for? Mange har spådd papiravisenes død lenge, og for de fleste abonnement­s­avisene går det dramatisk ned på antall personer som er villige til å betale for å få selve papiravisen levert på døren. Alt for få er også villige til å betale for nett­utgaven. Journalistikken er definitivt truet i Norge, og i resten av verden. Nå legger Schibsted ned trykkeriet på Forus, og Aftenbladet skal dermed trykkes i Bergen eller Oslo. Med deadline for journalistene på ettermiddagen. Det betyr at dersom ­Viking eller Oilers spiller en kamp kl 18.00, får sannsynligvis ikke papirutgaven av Aftenbladet med noe som helst av kampen dagen etterpå. Hvor lenge ­kommer papirutgaven til å komme ut hver dag? Hvem hadde sett for seg at spørsmålet i det hele tatt kunne stilles?

Les mer...

Min mening

Ikke la høstmørket 
ta deg

Publisert: 28.09.2016

Jeg var på klassefest på lørdag. 40 år siden vi gikk ut av ungdomsskolen på Ålgård. Totalt var vi litt over 60 elever den gang, men det var bare 30 som kom på festen. Det var en fin fest på alle måter, men jeg undrer meg litt over hvor de andre var den kvelden? Noen var kanskje opptatt med ting som var viktigere, andre bor utenfor distriktet, men det var sikkert en del som gjerne ikke var helt fornøyd med seg selv. Og dermed ikke hadde lyst til å delta på en arena hvor det er naturlig at en forteller om hva en har utrettet i livet. Til daglig er det mange som hele tiden snakker om det presset som de unge har, men presset ligger også på oss godt voksne. Jakten på lykke og suksess finnes for de fleste i større eller mindre grad. I tillegg viser det seg at de fleste har en elendig evne til å se det store bildet. Vi graver oss ofte ned i relativt uviktige saker, og glemmer det som virkelig er av betydning.

Les mer...

Min mening

Bunnen er nådd – ­Finanstilsynet roter det til

Publisert: 14.09.2016

De siste to årene har vi på nytt blitt minnet om at intet tre vokser rett inn i himmelen. Vår region har fått kjenne oljeprisens dramatiske fall. Mange har mistet jobben. Noen har gått kraftig ned i lønn. For første gang på lenge har vi hatt en situasjon i regionen hvor husselgere har opplevd å selge med tap. Det svir å selge med tap. Det svir å ikke få solgt. Det svir å miste jobben. Når krybben er tom bites hestene, er et gammelt ordtak som fremdeles gjelder. Mange familier har fungert greit når ting går litt på skinner. Men når lønnen reduseres eller uteblir, blir hverdagen annerledes. Da kommer andre konflikter frem, og alt blir bare verre. Men snart blir det litt bedre. I alle fall blir det ikke mye verre. Alt tyder på at det er på vei til å snu.

Les mer...

Min mening

På tide å selge 
Viking Stadion?

Publisert: 27.08.2016

Kjell Jonevret & Co. har det ikke lett for tiden. Vikings økonomiske situasjon gjør at det å være trener for klubben vår, må fremstå som nærmest en umulig ­oppgave. I alle fall så lenge målet fremdeles er å være en etablert klubb blant topp tre i Norge. Når alle spillere til enhver tid er til salgs, vet du faktisk ikke hvilke spillere du kan bygge laget rundt, og hvem som fremdeles er med deg til neste kamp. Du trenger ikke være rakettforsker for å forstå at dette gjør noe med alle som er involvert. Også spillerne.

Les mer...

Min mening

Økte forskjeller i Norge er umulig å stoppe

Publisert: 13.08.2016

Det er nå to måneder før regjeringen skal legge frem nytt statsbudsjett. Vi vet som regel hva som kommer, avhengig av hvilken side regjeringen står på. Den perioden Norge er inne i nå, krever at regjeringen legger til rette for økt bruk av oljepenger. Vi trenger omstilling, aktivitet, nye investeringer og nye arbeidsplasser. Samtidig kan du være ganske trygg på at regjeringen også vil foreslå skattelettelser. Like trygg kan du være på at opposisjonen fra AP og Sv vil gå til frontalangrep på enhver skattelettelse som foreslås. Tvert om så vil de mene at vi må ha økte skatter for alle, og spesielt de som har mest. Vi er garantert å få debatter som vi har hørt hundre ganger før.

Les mer...

Min mening

Er du lykkelig?

Publisert: 11.06.2016

Det går mot sommer, og det er på tide å ta på seg filosofihatten. Vi lever i en tid hvor tempoet i utviklingen nesten går så raskt at det er vanskelig å forstå. Og enda mer vrient er det å følge med. Jeg leser stadig om prosjekter hvor det bare er tidsspørsmål når folk fraktes til månen eller til mars, og at førerløse biler er rett rundt hjørnet. Avanserte roboter har for lengst overtatt mange jobber, også i Norge. For noen dager siden fløy jeg fra Amsterdam til Stavanger, og kom i snakk med en tysk ingeniør som sa at det ikke vil være utenkelig i fremtiden at fly ikke har piloter. Går det an å forestille seg det? Han fortalte videre at han kjente til bedrifter som nå seriøst ønsket å drive boring og letevirksomhet på månen. Men hvem eier månen? Hvem kan gi tillatelse til det? Det er nesten som vi trenger å holde oss fast. Men hva skal være våre knagger, og hva skal vi holde oss fast i?

Les mer...

Min mening

Mandag skal du stemme

Publisert: 28.05.2016

Historisk har jeg personlig stemt både til høyre og venstre i norsk politikk. Som hovedregel har jeg vært mer opptatt av å prioritere saker, fremfor hele parti­program. I 1994 var jeg veldig engasjert og motivert under EU-debatten, og gikk i 1. mai tog under parolen Nei til EU. I 1972 var jeg for ung til å ha sterke meninger om saken. Begge folkeavstemningene ga nei-flertall. Med unntak av områdene rundt Oslo var det klart nei i alle andre fylker på kryss og tvers i landet. En historiker vil helt sikkert kunne finne spor og årsaker langt bak i tid. Etter hundrevis av år underlagt danske- og svenskekongen ligger det i genene våre. Vi liker ikke å bli styrt av andre. Kommunesammenslåingen dreier seg litt om det.

Les mer...

Min mening

På tide med jobbgaranti for alle?

Publisert: 30.04.2016

Mange bedrifter sitter akkurat nå og vurderer hvor mange ansatte som skal ­permitteres og hvor mange som må sies opp. Det er ikke bare i olje­bransjen dette er virkeligheten. Oljenedturen får ringvirkninger til alle bransjer. ­Konkurstallene øker hver dag. Arbeidsledigheten stiger og er på høyder vi ikke har sett i Norge på mange år. Stadig flere får «lønn» av staten i en eller annen form. I dagens Norge er det totalt ca 800.000 i arbeidsaktiv alder som mottar en eller annen form for stønad. Det er for noen midlertidig, for andre varig. I tillegg kommer alle som mottar alderspensjon, og det er i dag i underkant av 900.000 personer. Er dette grunn til bekymring?

Les mer...

Min mening

Reiseregninger, dugnad og frivillighet

Publisert: 16.04.2016

Vår nyvalgte Idrettspresident fra Randaberg har fått mye kjør i media den siste tiden. I en serie av artikler har VG satt fokus på pengebruk og mangel på åpenhet i de mange særforbundene som er under paraplyen til Norges Idretts­forbund. VG har møtt en kraftig betongmur i forsøket på å få detaljer fra enkelte særforbund når det gjelder millionlønninger og reiseregninger. Slik blir det trøbbel av.

Les mer...

Min mening

Hurra for kineserne på Prekestolen

Publisert: 02.04.2016

Den siste uken har det fra lederplass både i Stavanger Aftenblad og ­Rogalands Avis blitt advart mot kinesernes inntog i vår region. Bakgrunnen er at en ­kinesisk investor som eier flere hoteller, har kjøpt Verkshotellet på Jørpeland, og nå vil ­investere inntil 200 millioner i infrastruktur som kan dra rike kinesere til ­Rogaland.

Les mer...

Min mening

Det begynner å krible

Publisert: 19.03.2016

Vinteren er for mange en tøff tid, med korte dager og mye mørke. Det gjør noe med deg, og for min del så merker jeg at det blir verre for hvert år som går. ­Gjennom de verste vintermånedene er det mørkt når du står opp, mørkt når du går på jobb, og bekmørkt når du ­kommer hjem igjen.

Les mer...

Min mening

Boligutvikling i Stavanger sentrum – vanskelig å forstå

Publisert: 05.03.2016

Uansett hvem du møter, så snakker alle som er opptatt av byutvikling om å styrke sentrum. Flere mindre boliger, nær kollektivaksen. Flere arbeidsplasser i gå- ­eller sykkelavstand. 10 minutters-byen er et begrep og satsingsområde også for ­Stavanger. Alt skal kunne nås i løpet av 10 minutter. Målsetting er én ting, 
men blir det slik?

Les mer...

Min mening

Å så lykkelige vi blir med storkommune

Publisert: 05.02.2016

Det er et velkjent uttrykk i Norge som går på at hvorfor skal man være stor når man kan være lykkelig som liten? Opprinnelig kommer uttrykket fra den ­danske sangen Gresshoppen og Valmuen, men inngår i dagens Norge som et ordtak som blir brukt i mange sammenhenger. Historien har vist en rekke ­ganger at det stemmer, og lite tyder på at det vil være annerledes i fremtiden.

Les mer...

Min mening

Tidene blir aldri de samme

Publisert: 23.01.2016

Vi merker det nå i vår region. Arbeidsledigheten stiger. Mange boliger er til salgs og til leie. Prisene synker. Lite folk på visning. Bankene strammer til. De fleste kan ikke kjøpe bolig før de har fått solgt eksisterende bolig. Det forverrer situasjonen. De fleste utbyggere av nye boliger har mye på lager som de gjerne skulle ha solgt. Prisavslagene fra noen aktører når stadig nye høyder. Mange bedrifter går konkurs. Ekspertene sier at flere skal det bli. Mange har gått fra høy lønn i oljesektoren til arbeidsledighetstrygd, med maksimal inntekt litt over 300.000. Denne situasjonen vil medføre store endringer for alle.

Les mer...

Min mening

Nyttårsforsetter er en kjempegod idé

Publisert: 09.01.2016

Nytt år. Nye lodd og nye gevinster. Svært mange av oss går inn i det nye året med intensjoner om personlige forbedringer. Røyken skal stumpes, vonde ­vaner skal vendes, fettet skal av og musklene på. Det er januar, og nyttårs­forsettene er på plass. Du er giret, motivert og klar til å ta handling mot de målene du har satt deg for det kommende året. Endelig skal du gjøre den store forandringen som du så lenge har ønsket deg. Du er målbevisst til tusen, men for hvor lenge? Fungerer det egentlig med nyttårsforsetter?

Les mer...

Min mening

Familien nekter meg 
å bli Uber-sjåfør

Publisert: 05.12.2015

Nå kan det jo tenkes at noen som leser dette, tror at jeg ser meg om etter en ny jobb. Så galt er det heldigvis ikke ennå. Men jeg er opptatt av samfunnsutviklingen, og i min glasskule hvor jeg studerer fremtiden, er det virkelig et høyt tempo. Det er nesten som det er vanskelig å følge med. I 2000 var jeg daglig leder for et selskap som drev med økonomisk rådgiving og formidling av lån i valuta. Da erklærte jeg høyt og tydelig at jeg ikke ville ha mobiltelefon, fordi jeg ikke ønsket å være tilgjengelig hele tiden. Og min kone ynder å sitere meg fra en diskusjon i samme periode hvor jeg på spørsmålet om vi skulle ha egen nettside, uttrykte: Hjemmeside, nei det har jeg ikke bruk for. Hvem er det som ser oss der? – Hvor feil går det an å ta?

Les mer...

Min mening

Hvordan skal dette ende?

Publisert: 21.11.2015

Jeg må innrømme at det for tiden ikke er lett å se lyset i den lange mørke ­tunnelen. Det koordinerte angrepet i Paris vekket oss på en brutal måte. Hva er det som skjer? Jeg kjenner frykten. Alle gjør det. Mediene er fulle av omtaler av terror og terrormål. Representanter fra mange land står fram og sier at tiden er inne for å mobilisere og utrydde disse terroristene én gang for alle. Vår egen Børge Brende sier at nå trappes jakten opp. Alle roper på hevn, og president Hollande ­proklamerer at det er full krig. Bare timer etter angrepet sender Frankrike 20 bombefly som bomber bygninger og områder i filler. Målet var såkalte terror­baser. Men er det virkelig så enkelt?

Les mer...

Min mening

Statoils gullpensjoner 
er utrolig provoserende

Publisert: 07.11.2015

Det er ikke for alle likt her i denne verden. Oljebransjens vannvittige vekst de siste 20 årene har skapt et lønnsnivå som ikke er bærekraftig. Statoilansatte har hatt det ekstremt godt, med høye lønninger og store fordeler som arbeidstakere i tradisjonelle yrker bare kan drømme om. Lønnsnivået har vært så høyt at svært mange sannsynligvis ikke hadde vært i stand til å oppnå mer enn halvparten i ­tradisjonelle yrker. Det får nå konsekvenser, og selskapet må redusere antall ansatte. Men på ny får overbetalte ansatte lottogevinst. Mens resultatene i Statoil synker som en stein, får ansatte i selskapet nok en gang gylne millionfallskjermer. Tro det eller ei, men de får millioner for å slutte i selskapet.

Les mer...

Min mening

Vår region kjenner presset nå

Publisert: 24.10.2015

Nå får vi bevist at uttrykket stemmer. Intet tre kan vokse helt inn i himmelen. Når du over lang tid bare opplever oppgang, må det på ett eller annet tidspunkt snu. Det skjer nå. På alle fronter. I Lokalavisen har vi ganske god føling med ­distriktets næringsliv. Vi har mer enn 300 bedrifter som ­annonserer i ­Lokalavisen, og våre markedsrådgivere er i tett kontakt med mange hver eneste uke. ­Bedriftene må kutte kostnader, og samtidig øke inntektene. Slik er ­situasjonen for alle. I gode tider ­mister mange fokuset på kostnadene. Nå er det annerledes.

Les mer...

Min mening

Hva nå?

Publisert: 26.09.2015

Er du trøtt og lei av norsk politikk? Var du en av de mange som ikke gadd å stemme? Faktisk er det slik at over 40 % av de som kunne stemme, valgte å ikke gjøre det. Til tross for de store mulighetene til å forhåndsstemme. Egentlig er det lett å forstå. Jeg har personlig aldri brukt så lite tid som dette valget, på å få med meg politiske debatter på tv og radio. Munnhoggeri og jakten på den beste replikken blir for uinteressant. Politikerne greier ikke å skape entusiasme. I alle fall ikke hos våre ungdommer. Vet ikke helt hva som gjør det? Kanskje det er formen på debattene, kombinert med at det skjer for ofte. Hvis det er ok å ha en handlefridag i uken, kunne det kanskje være greit å ha to dager i uken hvor vi ikke så politikerne i media? En politikerfri dag. Det hadde vært bra for oss forbrukere, og sikkert kjempebra for alle politikerne. Da hadde det i alle fall blitt to dager hvor det var mulig å jobbe for sentrale politikere.

Les mer...

Min mening

Den viktigste saken ved valget

Publisert: 12.09.2015

Mandag er det valgdag, og da er det viktig å si sin mening ved stemmeurnen. På mange måter blir det godt at valget snart er over. Rikspolitikernes hamring på hverandre og småkjekling er vi for lengst trøtte og leie av. Det er ikke mange minutter jeg har orket å høre på de ulike debattene. Sannsynligvis er politikerne selv sjeleglad for at valget nå går mot slutten. Men vi må huske på en ting. Det er lokalvalg, og i vår region er det faktisk viktige saker som vil få stor betydning i fremtiden.

Les mer...

Min mening

Min mening

Går alt ad undas i Stavanger?

Publisert: 15.08.2015

Ferien er over. For oss som har vært sør for Alpene, har været vært strålende. Hvor bekymret skal vi nå være? Det er grunn til å spørre om alt er på vei utfor stupet i vår region? Er festen over? Er det bare å flytte vekk og grave seg ned? En kan jo lett tro det når en hører den ene såkalte eksperten etter den andre uttale seg om at ­blodet flyter, krisen øker, fortvilelsen rår og boligmarkedet raser. Det går ikke en dag uten at en leser store overskrifter over hvor mange jobber som ­forsvinner i olje­bransjen, med smitte effekt til de fleste andre bransjer. Det toppet seg ­selvfølgelig når Aftenbladet kjører et hovedoppslag hvor budskapet er at bolig­prisene vil falle 40 % i Stavanger.

Les mer...

Min mening

Det er bra at blodet flyter i Stavanger

Publisert: 27.06.2015

Petter Stordalen har rett. Blodet flyter virkelig i Stavanger, og han har også rett i at han selv blør kraftig. Og verre vil det bli. Allerede er det over 20.000 direkte oppsigelser i oljebransjen, og vi har bare sett begynnelsen. Det vil smitte til de ­aller fleste bransjer. Hotell, restaurant, byggebransjen, handel og alle ­andre ­bransjer i privat sektor. Jobber vil forsvinne, butikker vil måtte stenge og bolig­prisene vil falle. Du trenger ikke være rakettforsker for å analysere deg fram til den konklusjonen. Selv en enkel sjel som meg fra Ålgård, uten spesiell tung ­utdannelse, greier å se det. Men det er bra. Vi trenger det. At blodet nå flyter, 
gjør at jeg er mer optimistisk med tanke på fremtiden, enn jeg har vært på lenge.

Les mer...

Min mening

Norge bare for etnisk norske?

Publisert: 13.06.2015

Mange i Norge er imot innvandring til Norge. Tallet er sannsynligvis langt ­større enn det som vises I den offentlige debatt. Vi vet jo at de fleste som ­stemmer på Frp er imot økt innvandring, men innvandringsmotstanden går på tvers gjennom de fleste politiske partier. Men det er ikke stuerent å si. Våger du å antyde skepsis til at personer fra fattige land kommer til Norge, blir du ­stemplet som rasist og Frp-tilhenger. Men det er forskjell på innvandrere. Å komme hit for å jobbe er ok for de fleste. Da bidrar du. Betaler skatt og blir en positive ressurs. Er du mørkhudet og på flukt, blir du et problem. Slik er det mange som tenker.

Les mer...

Min mening

Det blir opp mot 20 grader neste uke

Publisert: 30.05.2015

Nyhetsbildet er svært variert for tiden. Spekket med saker som er alvorlige og har stor betydning for mange mennesker. Når du studerer konfliktene i verden med krig og elendighet, er det lett å trekke konklusjonen at jammen er vi heldige som bor i Norge. Det er jo ganske fortvilende å se hvor mange mennesker som er på flukt, og som opplever grusomme lidelser. Hvordan skal det gripes an? Militærmakt er sjelden god løsning, men hva er alternativet? Og hvordan kan vi best hjelpe? Det nytter selvfølgelig ikke å stikke hodet i sanden, problemene forsvinner ikke av seg selv. Utfordringene skjer ofte i land med små ressurser, og hva vi vil kalle udemokratiske styresett. Det dreier seg om makt, fordeling av ressurser, og religion. Og sikkert en hel haug med andre viktige faktorer. Jeg vet bare én ting, og det er at vi i Norge og i vesten ikke kan sitte på vår tue og gi blaffen. Mennesker på flukt er et verdensproblem, og må løses.

Les mer...

Min mening

Hva gjør jeg med livet mitt?

Publisert: 16.05.2015

I sommer blir jeg 55 år. Født og oppvokst på Ålgård. Bodd i Stavanger de siste 35 år. Jeg føler meg ganske bra, selv om jeg tenker at jeg sikkert burde veid litt mindre. Det er ikke noe jeg lurer på forresten. Jeg vet at jeg burde vært lettere. Trener ganske ofte, men har nok 10–15 kilo for mye. So what? Slik har det vært i mange år, og jeg har bare bestemt meg for at det ikke skal plage meg. På de fleste måter har jeg vært heldig i livet. Med familie, venner, interessant arbeid og god materiell levestandard. Gjennom de første 55 årene av mitt liv, har jeg ikke tenkt så mye på fremtiden og alderdommen. Jeg er jo ennå ung? Men etter hvert som tiden går, så går tankene mine stadig oftere på fremtiden.

Les mer...

Min mening

Er fotball viktig?

Publisert: 02.05.2015

Av alle de temaene som preger nyhetsbildet må fotball være det tema som det skrives mest om, men som samtidig er minst viktig. I alle fall for mange. Året rundt kan du se fotballkamper på tv, og avisene er fulle av stoff rundt kampen om lærkula. Hver eneste dag. Jeg er ingen fotballekspert, selv om jeg har spilt fotball. Ble aldri noe god, men holdt på til og med junior på Ålgård på 1970-tallet. Da hadde jeg også noen år som fotballdommer. I mer moderne tid har jeg hatt 3-4 år som trener i Viking for et jentelag, da yngste datteren min var aktiv.

Les mer...

Min mening

Herlig med vår

Publisert: 07.04.2015

Hvis du er negativ i tankegangen, er det for de fleste svært lett å finne gode grunner til at humøret ikke er på topp. Vi har en tendens til å grave oss litt ned 
i enkeltsaker og mister lett det store perspektivet. Det er kanskje ikke så rart. 
Når stresset på jobben eller i familien er på det verste, er det fort gjort å gå i ­kjelleren . Det kan være at du har for lite penger, for mye penger, er for tjukk ­eller for tynn og kanskje kunne du tenkt deg en annen og bedre jobb med nye kolleger og oppgaver. Noen er enslige og vil gjerne ha en partner, men ­statistikken sier at like mange ønsker ut av partnerskapet. Kanskje er ikke helsen på topp? Noe trist har rammet deg? Du har kanskje mistet noen som var deg nær og sørger over det. Grunnene er mange og forskjellige og de preger i stor grad våre liv på en negativ måte. Men heldigvis går det nå mot lysere tider.

Les mer...

Min mening

Finanstilsynet roter det til

Publisert: 21.03.2015

Prognose om svakere norsk økonomi i fremtiden, gjør at regjeringen har bedt finanstilsynet om å komme med forslag til tiltak som kan holde boligprisene nede. Poenget er å dempe husholdningenes lyst til å låne penger. Nå har Finanstilsynet kommet med en rekke forslag til lovendring, som skal redde alle låntakere fra ­fremtidig ulykke. Forslagene går blant annet ut på at låntakere ikke kan låne mer enn 85 % av boligens kjøpesum, og det skal være 2,5 % avdrag hvert år. Jeg sier det med én gang. Her må politikerne holde seg borte. Fordi forslaget vil medføre økte bolig­priser og større klasseskille i Norge.

Les mer...

Min mening

Hva flykonflikten egentlig dreier seg om

Publisert: 07.03.2015

Pilotstreiken i Norwegian går nå på den 7. dagen. Ca 650 piloter streiker. I ­skrivende stund har ledelsen i selskapet satt en frist til kl 1500 torsdag for å få pilotene til forhandlings­bordet. Daglig opplever 35.000 reisende fortvilelse og kaos. Pilotene sier det ikke er en lønnskamp, men en kamp om prinsipper. Gjennomsnittslønnen for de norske pilotene er ca 1.100.000 pr år. Så kommer overtid og gunstige dietter i tillegg.

Les mer...

Min mening

Er det så galt å ta fri?

Publisert: 21.02.2015

Sist uke stod en av topplederne i revisjonsselskapet BDO fram og sa at han blir sjuk av å se nordmenn i kø på vei til hytta torsdag ettermiddag. Den godt voksne skipsreder Herbjørn Hansson uttaler at nordmenn skal jo ha sommerferie, høst­ferie, juleferie, vinterferie, påskeferie, vårferie, pinseferie – og i tillegg komme sent og gå tidlig. Hvordan skal dette ende?

Les mer...

Min mening

Boligprisene er for lave – avblås krisen

Publisert: 07.02.2015

De siste månedene har flere av Norges mest anerkjente sjefsøkonomer for de store bankene vært ute og advart boligkjøpere om at prisene sannsynligvis vil falle med minst 20 %. Kanskje enda mer. Etter oljeprisfallet har Stavanger og vår egen region blitt spesielt utsatt for spekulasjoner om en dramatisk nedgang, og noen har vist til Detroit som et skrekkens eksempel på hvor galt det kan komme til å gå i Stavanger. Glem det. Alle som tror på det scenariet i 2015, kommer til å ta feil. Det motsatte er konklusjonen. Prisene kommer til å stige. Faktum er at boligprisene er for lave.

Les mer...

Min mening

Noen mangler tilgang til egen hjerne

Publisert: 24.01.2015

Januar har vært en måned som har vært preget av attentatet mot det franske satiremagasinet Charlie Hebdo. En uke etterpå kom avisen ut på ny med en ekstrautgave med et opplag på 3 millioner. De ville markere styrke og hevder det er en rett de har under navnet ytringsfrihet. De fleste store aviser i Norge trykket i etterkant varianter av tegningene av profeten Muhammed. Muslimer over hele verden protesterer både mot vestlige avisers behandlingen av tegningene, samtidig som de fleste beklager attentatet. I Nigerias hovedstad ble 45 kirker nedbrent forrige helg, 5 mennesker døde og 128 ble såret. Arnulf Øverland skrev i 1937 et dikt som heter Du må ikke sove, og handler om Hitlers fremtog i Europa. Det avslutter med: Nu er det noget som hender. - Vår tid er forbi - Europa brenner! Det ulmer i hele verden. Jeg vil bare legge til, at nå i 2015 ulmer det også i hele verden. Konflikten mellom kristne og muslimer har lang tradisjon og du kan nok spore den tilbake i minst 1300 år, men de siste årene har Vesten i mange sammenheng bidratt med bensin på bålet. Det eskalerer og frontene øker.

Les mer...

Min mening

Bind renten på lånet i år

Publisert: 10.01.2015

Tidligere har jeg i mange år jobbet innenfor finansnæringen, med rådgiving innen investeringer og lån. Var blant annet ansatt 5 år i SR-Bank. Selv om jeg ikke aktivt jobber med dette nå, følger jeg markedet daglig, og gjennom egne eiendoms­investeringer har renteutviklingen en stor betydning for meg. Vi er nå inne i en tid med unike muligheter, og nivåer vi nesten aldri har sett tidligere.

Les mer...

Min mening

Ja eller nei til søndagsåpent?

Publisert: 20.12.2014

Personlig har jeg alltid tenkt at det var en god idé, at en dag i uken var anner­ledes, hvor det var mulig å gjøre litt andre ting. At butikkene er stengte, ­hjelper deg kanskje til det. Et like godt tiltak kunne være at TV eller internett var stengt en bestemt dag. Eller at alle må gå på tur, eller må besøke minst 2 familie­medlemmer eller venner. Slik går det an å fortsette med tiltak hvor staten ­presser deg som borger til å foreta valg som staten mener du bør gjøre. Og som er avhengig av det til enhver tid politiske flertallet i Stortinget. Men er det slik vi vil ha det?

Les mer...

Min mening

Klar for lønnsnedgang?

Publisert: 08.11.2014

Mens vi nordmenn har vitnet Europas fall og kamp for tilværelsen, har vi kost oss med solide lønnsoppgjør gjennom mange år. I en periode hvor gigantlandet Kina har hatt en fantastisk vekst, og hatt stort behov for råvarer som olje og mineraler, har Norge vært midt i smørøyet. Vi har solgt flere av råvarene som har vært mest etterspurt. Det har gitt oss en vekstperiode som vi sannsynligvis aldri får igjen. 
Olje­rettede arbeidsplasser har vært ledende i en lønnsspiral som har vokst med 
3-6 % hvert år. Vi har vært gjennom en økonomisk «gullalder», og vår region har fått en større dose av utviklingen enn alle andre regioner i Norge. Til glede for mange arbeidstakere i bransjen, og til fortvilelse for mange tradisjonelle landbedrifter, som ikke har hatt økonomisk grunnlag til å betale det samme som oljeindustrien.

Les mer...

Min mening

Klar for lønnsnedgang?

Publisert: 08.11.2014

Mens vi nordmenn har vitnet Europas fall og kamp for tilværelsen, har vi kost oss med solide lønnsoppgjør gjennom mange år. I en periode hvor gigantlandet Kina har hatt en fantastisk vekst, og hatt stort behov for råvarer som olje og mineraler, har Norge vært midt i smørøyet. Vi har solgt flere av råvarene som har vært mest etterspurt. Det har gitt oss en vekstperiode som vi sannsynligvis aldri får igjen. 
Olje­rettede arbeidsplasser har vært ledende i en lønnsspiral som har vokst med 
3-6 % hvert år. Vi har vært gjennom en økonomisk «gullalder», og vår region har fått en større dose av utviklingen enn alle andre regioner i Norge. Til glede for mange arbeidstakere i bransjen, og til fortvilelse for mange tradisjonelle landbedrifter, som ikke har hatt økonomisk grunnlag til å betale det samme som oljeindustrien.

Les mer...

Min mening

Regjeringen roter det til 
med 500 lappen

Publisert: 25.10.2014

Hva er enklest som forbruker? Å dra til butikken i all slags vær og kjøpe en vare til kr 625, eller å sitte hjemme i godstolen og bestille den på nett til kr 500? ­Svaret er vel ganske enkelt for de fleste? I regjeringens forslag til statsbudsjett åpner de opp for at utenlandske nettbutikker skal favoriseres i form av at alle norske bedrifter og forbrukere kan få handle opp til kr 500 uten å betale moms på 25%. Men kun dersom det er en utenlandsk nettbutikk. Regjeringens forslag er lite gjennomtenkt, uklokt og vil skape store endringer i vårt handlemønster. Denne endringen vil få stor betydning for mange butikker, og konsekvensen på sikt vil bli mange tapte arbeidsplasser og nedlagte butikker.

Les mer...

Min mening

Snowden inn og Jagland ut

Publisert: 11.10.2014

I skrivende stund er det ikke kjent hvem Nobelkomiteen gir fredsprisen til i 2014. Når Lokalavisen kommer ut, er det kjent for alle. Komiteen har vært under sterk kritikk de senere årene, og det med rette. Gjennom hele historien 
har de kjempet en kamp med å forsvare sin såkalte uavhengighet. Og at det ikke er sammenheng mellom valg av fredsprisvinner og Norges politiske ledelse. 
Ikke lett å forsvare uavhengighet når absolutt alle medlemmene er utnevnt av Stortinget og skal avspeile den politiske tyngden de forskjellige partier har.

Les mer...

Min mening

Livets gang etter 50

Publisert: 27.09.2014

Selv om jeg er passert 50, må jeg bare si at jeg føler meg ganske ung. Er det naturlig? Jeg er ikke et idrettstalent, og jeg har heller ikke vært en treningsnarkoman i voksen alder. Når det er sagt har jeg vært både fotballtrener, volleyballtrener, og selvfølgelig spilte jeg fotball i Ålgård til og med junior. Men det er 30 år siden. Når jeg ser tilbake husker jeg til og med at jeg var tatt ut i en egen talentgruppe i ­Rogaland Fotballdommer krets. Men livet går sin gang, og du spiller med de kortene du har. Selv om hånden blir dårligere og dårligere. Men heldigvis har jeg skjønt at dagene finnes i alle farger, også grå.

Les mer...

Min mening

Lave renter i mange år

Publisert: 13.09.2014

Mens store deler av verden ser mer brutal ut enn på lenge, er det nok en gang viktig å fremheve hvor heldige vi er som bor i Norge. Joda, det er mye å klage på, og mange ting som kunne vært gjort bedre. Bedre kollektivdekning, større veier, bedre skoler, bedre helsevesen, rimeligere matvarer, men vi må løfte blikket av og til. Vi er utrolig privilegerte, og de fleste har muligheter til å leve det livet de selv ønsker. Sammenlignet med store deler av verden, er det ingen tvil om at Norge fremstår som rene eventyrlandet.

Les mer...

Min mening

Lærerstreik er noe dritt

Publisert: 30.08.2014

Jeg er ikke lærer, men har faktisk vært lærer i nesten 2 år på Ullandhaug skole i en alder av 21 uten lærerutdanning. Ikke det at det betyr så mye. Det er uansett snart 
35 år siden. Jeg har 2 jenter i ungdomsskolen og videregående hvor lærerne streiker. De har nå mistet 2 undervisningsuker, og i skrivende stund er det ingen ting som tyder på at streiken tar slutt. Etter ferien er begge topp motiverte til å begynne på skolen, men så er det streik. Det er noe dritt.

Les mer...

Min mening

«Kong alkohol har skylden»

Publisert: 16.08.2014

Som Ålgårdsgutt, født og oppvokst på Vestlandet, har jeg ­gjennom livet møtt svært mange som mener at alkoholen er ­roten til mye vondt. Det stemmer nok også. Samtidig er det ikke vits i å legge skjul på at jeg har møtt atskillig flere som hard­nakket mener at alkoholen også kan ha sine positive sider. Har vel til og med hørt noen med både høy utdannelse og legetitler si at et glass rødvin til dagen kan være svært så positivt.

Les mer...

Min mening

Dagros, bonderomantikk og fremtiden

Publisert: 24.05.2014

Det har vært en heftig uke for de fleste bønder, og Sylvi Listhaug og den nye regjeringen har virkelig fått brynt seg. Hvor taktisk klokt det er uten flertall i stortinget, er det vel all grunn til å stille spørsmålstegn med, men modige er de i alle fall. Hissige bønder har svart med egge­blokade, møkkaspredning og uthelling av melk etter bruddet i landbruksforhandlingene. Men ikke alle bøndene er like misfornøyd med tilbudet fra landbruksministeren.

Les mer...

Min mening

Jeg har sett lyset 
– angående kø

Publisert: 10.05.2014

I årevis har jeg hamret løs på det offentliges full­stendig manglende evne og vilje til å planlegge bysamfunnet ­Sandnes–Stavanger. Kommuneplanleggerne har ikke vært flinke nok, og politikerne har ikke vært villige til å gjøre nødvendige grep. Forus-området må inngå som prakteksempel i enhver ­lærebok ved ingeniørutdanning som har med vei og infra­struktur å gjøre. Bygging av lave flate bygg med forbud om ­høyere enn 3-4 etasjer, og total mangel på sykkelstier, fortauer og kollektivtransport forteller vel alt om evnen til å se utviklingen? Jeg husker jeg intervjuet Arild Tvedt som er sjefen på Tvedtsenteret, og han fortalte at når de på 70-tallet valgte å ­etablere møbelbutikk i det som nå er blitt det store Tvedt­senteret, var de blitt vist planer fra offentlig myndighet om tog som skulle ha sidespor til Forus. Det var en av hovedgrunnene til etablering på det som på den tiden bare var landsbruksområder. Snart 50 år etter er ingenting skjedd. I utallige leder artikler har jeg klaget og kjeftet i øst og vest på manglende evne og vilje til å gjøre nødvendige grep for at et bysamfunn skal fungere i fremtiden. Men nå har jeg sett lyset.

Les mer...

Min mening

Vanskelig å være mann når du skal pusse opp

Publisert: 12.04.2014

Hvis noen hadde spurt meg for en tid tilbake om hvordan jeg har det hjemme, ville svaret hos meg vært: – Jo, takk ganske fint. Og jeg tenker da ikke på samlivet mitt og familien, men hvordan det faktisk ser ut. Jeg er ganske privilegert med et 100 år gammelt stort murhus som vi kjøpte for 12 år siden. Den gang pusset vi opp hele huset. Vi fikk laget ny eiketrapp og sted­bygde bokyller i heltre eik i vårt ganske store bibliotek. Kjøkken fikk ny fransk innredning. Av det litt mørke slaget. Vi syntes alle at det var kjempefint. Jeg synes fremdeles det er ganske bra.

Les mer...

Min mening

Sett pris på livet

Publisert: 29.03.2014

Mars har vært en travel måned for meg med mange ­aktiviteter av ulikt slag. Den nye regjeringens snuoperasjon i forbindelse med reservasjonsrett for leger, fikk meg til å stille i 8. mars tog for første gang på lenge. Jeg var ikke alene. Mer enn 1000 andre fant det også nødvendig å markere kvinners rettigheter denne dagen bare i Stavanger.

Les mer...

Min mening

Hvor rik skal staten få lov til å bli?

Publisert: 01.03.2014

Hvis du spør en hvilken som helst nordmann om hva som er årsaken til vår rikdom, vil du få ganske mange forskjellige svar. Råvarer og oljeressursene kommer høyt opp på listen. Det er også tverrfaglig enighet om at «den norske modellen» med små forskjeller er en god modell. Men staten har fått en del uvanlige utfordringer. Pengebingen har de siste årene blitt så stor at det rett og slett er et problem hvor pengene skal plasseres. Samtidig er det vanskelig å forstå hvorfor mange av statens oppgaver ikke blir håndtert bedre. Det mangler i alle fall ikke på penger, selv om det er det vi hører hele tiden.

Les mer...

Min mening

OL med bismak

Publisert: 15.02.2014

En uke er gått, og alle medier preges av det gigantiske arrangementet som pågår i Russland. Utøverne gjør sitt aller beste i kampen om gull-, sølv- eller bronsemedaljer. TV 2 gjør en svært god jobb, synes jeg. Mange står frem og «savner» NRK, men det har de ingen grunn til. Prestasjonene på ­sendinger, i studio og hos kommentatorene er gjennomgående gode. Helt på høyde med NRK. At en skattefinansiert (lisens) statskanal skal bruke hundrevis av millioner på et arrangement som kommersielle kanaler like godt kan gjøre, er å sløse med ­felleskapets midler. Så får vi heller leve med 12 minutters ­reklame per time. NRK som mediehus har viktigere roller å ­fylle. I medaljejakten kommer Norge helt sikkert til å gjøre det bra totalt sett, selv om stjerner som Petter Northug jr har sviktet så langt.

Les mer...

Min mening

Bra forslag fra AP – håpløst fra den nye regjeringen

Publisert: 01.02.2014

Hvilket parti stemmer du på ved stortingsvalg? I USA er det stort sett bare to parti som gjelder, og om du er demokrat eller republikaner går nærmest i arv i de enkelte familiene. Slik er det ikke i Norge. Vi har mange partier, og en stor andel av velgerne endrer parti fra det ene valget til det andre. Slik har det vært for meg også. Jeg finner ingen partier hvor jeg er enig i det meste, og velger meg ofte saker eller tema som jeg ­prioriterer når jeg skal avgi min stemme. Det siste valget stemte jeg borgerlig og ønsket ny regjering, men tidligere har jeg stemt på flere partier langt til den «andre siden».

Les mer...

Min mening

Drømmenes ti år

Publisert: 18.01.2014

Dette året starter for meg på en ny måte, sammenlignet med de siste 8 årene. Jeg er ikke lenger redaktør i Lokalavisen. Tiden var inne for meg til å fokusere mer på eiendomsprosjekter som vi har eid i mange år. I tillegg til at jeg rett og slett ønsker å jobbe litt mindre. Jeg er fremdeles eier og ansatt i Lokalavisen, men vil bruke mindre tid av uken på avisen. Heldigvis har jeg fått lov til å si min mening i denne nye spalten. Planen er at jeg skal ta opp dagsaktuelle saker som interesserer meg, kombinert med en dose synsing om livet.

Les mer...


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no