ANNONSE

Kunstens verden

Chaïm Soutine

Tekst: Rolf Schreiner


Publisert: 24.05.2014

Landskap ved Cagnes, 1923–24


Chaïm Soutine (født 13. januar 1893 nær Minsk – død 9. august 1943 i Paris) var en jødisk maler fra Hviterussland, den gang en del av det russiske keiserriket. Han er blitt forklart både som en forløper for den abstrakte ekspresjonismen – og som talsmann for den europeiske kunsten som ble laget av Rembrandt, Chardin og Courbet.

Soutine tok sin kunstutdannelse ved akademiet i Vilnius, Litauen, i 1910 og hos Fernand Cormon i Paris – her møtte han bl.a. Amadeo Modigliani og Marc Chagall. Modigliani (1884–1920) malte flere portretter av Soutine – det mest kjente (1917) var på døren til kunst­handleren deres Léopold Zborowski. Den samme Zborowski holdt en beskyttende hånd over Soutine under den første verdenskrigen, da han fikk bo i Nice mens kampene pågikk like utenfor Paris.

Flammende landskap

Soutine arbeidet i 1919–22 i Céret i ­Pyreneene, der hans kunst fikk et selvstendig og originalt uttrykk ­etter ­inspirasjon av det fjellandskap hvor han bodde. Hans kunst er sterkt ­ekspresjonistisk, med bevegede penselstrøk, flammende farger og urolig linje­føring, noe som ikke minst kommer til syne i de stormfulle landskapsbildene.

Råtnende kalvekadaver

I 1923 fikk Soutine besøk av den ­amerikanske kunstsamleren Albert C. Barnes (1872–1951), som kjøpte 60 av verkene hans. Om lag på denne tiden ble naboene plaget av stank fra ­atelieret. Soutine hadde tatt inn en ­kalveskrott, og laget malerier som ­skildret forskjellige stadier av for­råtnelse. Inspirasjonen kan ha vært Rembrandts stilleben over samme tema. Lukten ble så ille at ­gendarmeriet ble innkalt. De fikk en spontan­forelesning om viktigheten av kunst framfor hygiene. Ett av bildene fra 1924 ble solgt på auksjon i februar 2006, med forhåndsvurdering på 4,8 mill. engelske pund, og tilslag på 7,8.

Rødt, grått og hvitt

Omkring 1925 malte Soutine flere bilder tydelig inspirert av Rembrandt med bl.a. sterke blodrøde farger. 1927–29 er koloritten mer dempet med grått og hvitt som fremherskende farger.

Hovedproduksjonen hans var ­mellom 1920 og 1929. Han stilte sjelden ut, men høstet gode kritikker når han gjorde det.

Uteligger under krigen

Den tyske invasjonen i Frankrike under annen verdenskrig medførte store problemer for personer med jødisk bakgrunn. Arbeid av jødiske kunstnere var allerede erklært som «Entartet Kunst» i Tyskland for flere år siden. ­Uttrykket betyr «utartet», «degenerert» eller «­dekadent kunst» og spiller på forestillingen om at de nye kunstformene på 1900-tallet representerte en usunn og ødeleggende utglidning i kunst­utviklingen.

Soutine flyttet fra sted til sted, ofte som uteligger. Hans etter hvert sterkt blødende magesår gjorde at han måtte søke behandling, uten at det reddet livet hans, Han er gravlagt på Cimetière du Montparnasse.

Soutine levde fattig og ukjent for det store publikum, men de retrospektive utstillingene etter hans død har plassert ham i fremste rekke innen den sen­ekspresjonistiske retning.

Nest gang: Renessansen

På slutten av 1800-tallet og inn i neste århundre dukket det opp flere stilretninger innenfor moderne kunst. Mange av disse ­eksisterte samtidig, og er vanskelig å skille fra hverandre.


Impresjonistene (1870 – 1900) brøt først og fremst med sin tids normer og regler for hvordan virkeligheten skulle avbildes. Kunstnerne søkte å gjengi øyeblikksstemninger i en vibrerende, fargefylt atmosfære med damp, dirrende sollys og tåke. For å få dette til måtte de stå ute og male. Viktige impresjonistiske malere – etter for­løperen Édouard ­Manet – var: Claude Monet • Pierre-Auguste Renoir • Edgar Degas • Camille Pissarro •Alfred Sisley • Berthe Morisot. 


Postimpresjonistene (1890–1910) videreførte og fornektet impresjonismens ideer.De fortsatte å bruke sterke og klare farger i avbildningen av naturen, men vektla i større grad følelser og personlig uttrykk i tilnærmingen. Viktige postimpresjonistiske malere var: Pierre Bonnard • Paul Cézanne • Paul Gauguin • Henri Rousseau • Georges Seurat • Henri de Toulouse-Lautrec • Vincent van Gogh.


Alle disse kunstnerne er tidligere presentert i Lokalavisen – bare gå inn på nettet.


Ekspresjonistene (1900–1940) gav uttrykk for sine indre følelser gjennom en subjektiv, overdrevet og forvridd fremstilling av den ytre verden – med sterke farger og et pågående, nesten aggresivt uttrykk. Viktige ekspresjonistiske malere var: Edvard Munch • Vasilij Kandinskij • Franz Marc • Ernst Ludwig ­Kirchner • Rolf Nesch • Emil Nolde • Chaim Soutine


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no