ANNONSE

KULTUR

Små stopp langs landeveien i USA

Tekst: Randi Sørensen


Publisert: 24.05.2014

Å kjøre bil i USA er en opplevelse mange bør unne seg en gang i mellom. Landet er stort og må tas etappevis. Ta deg også god tid slik at du kan gjøre noen stopp underveis og få med en del høydepunkter fra det vidstrakte landet i vest. Det er nok å ta av, men du klarer ikke alt på en gang.

I reiseskildringen Langs landeveien i USA har Ragnar Åsland beskrevet hva du kan få med deg av smakebiter langs vei­strekningen fra California til Chicago, gjennom ni stater og en kjørestrekning på nærmere 5300 kilometer.

– Vi opplever at stadig flere nordmenn velger seg bil- eller motorsykkelferie i USA og legger opp forskjellige ruter, sier forfatteren Åsland.

– Vår bok skildrer en rute som kanskje ikke alle kjenner så godt til, men som absolutt er verd en reise fordi det er så mye å se langs det som også kalles ­Pacific – Wild West, og som starter i ­California.

I vårt tilfelle var vi først i San Diego, byen som ligger nær grensen til Mexico og som blant annet har verdens største zoologiske hage, verd et besøk bare den, sier Åsland.

Turen fortsatte fra San Diego til Los Angeles der du bør få med deg de kjente strendene Santa Monica Beach og trendy Venice Beach. Disse berømte strendene omgitt av palmer og lange strandpromenader har en magisk tiltrekningskraft enten du er kjendis, tigger, beatnik, hippie, muskelbygger, gateselger eller for den saks skyld turist som nyter dagen og inntrykkene – gjerne susende på rulleskøyter langs strandpromenaden.

– Her finner du et mylder av mennesker, en salig blanding av tatoverte punkere, modeller i høyhælte sko, syklister og skateboard­kjørere som smyger seg i slalåmstil gjennom folkemassene, forteller Åsland som også anbefaler å ta turen til Hollywood langs Santa Monica Boulevard. Der opplever du høy «Mercedes og Porsche» faktor og biler i de høyere prisklasser er vanlig å se i samtlige kjørefiler!

Kanskje får du se «en stjerne», ikke bare på fortauet i Hollywood Boulevard der du kan følge berømte Walk of Fame, men også hvis du tar turen til «de rike og vakres verdensberømte bydel», Beverly Hills.

En vakker kjørestrekning finner du langs Highway 1 – Pacific Coast Highway, en bilvei som er verd flere stopp.

Strekningen ut fra Los ­Angeles fortsetter nordover gjennom ­Malibu, idylliske Santa ­Barbara og vi valgte å kjøre til den «­danske» byen Solvang, en av USAs mest kjente «gammel­europeiske» byer. Det er en liten by, full av sjarm og med et visst dansk preg.

Dersom du kjører denne strekningen er det også verd å få med seg Hearst Castle, nær byen San Simeon. Hearst Castle, bygget av multimillionæren William Randolph Hearst er en av Californias mest ­populære turistattraksjoner ved siden av Disneyland. Her bør du bestille billett i forveien. Hearst Castle ligger på en fjelltopp og er et praktfullt slott der det er omvisning. Et gedigent hageanlegg omkranser det hele.

I boka Langs landeveien i USA beskriver også Ragnar Åsland besøket i San Francisco, turen over Golden Gate ­Bridge, de bratte bakkene som du kanskje kjenner fra filmen «Bullit» og fangeøya Alcatraz. Bestill billett i god tid. Ute på Alcatraz (15 ­minutters båttur fra San Fran­cisco) får man et inntrykk av hvordan Al ­Capone, den kjente gansteren og andre kriminelle opplevde sonings­forholdene under forbudstiden i USA. Her får du utlevert høre­telefoner med informasjon / historikk og kan styre din egen rundtur i fengselet i ditt eget tempo.

– Vi besøkte også vill-vest byer som ­Virginia City i Nevada (kjent fra TV-serien ­Bonanza), Cody (Buffalo Bills by) med en interessant gjenoppbygd gammel «ekte western» by, og senere Deadwood City i Black-Hills området i delstaten Sør-­Dakota. Også denne byen kjenner sikkert mange fra tv-serien «Deadwood, forteller Ragnar.

I Sør-Dakota finner man gigant­monumentene Mount Rushmore, der fire amerikanske presidenter er hugget inn i fjellet, og et monument fortsatt ­under bygging av sioux-høvdingen ­Crazy Horse.

– Turen vår tok oss gjennom nasjonalparkene Teton og Yellowstone, med et rikt dyreliv. Vi opplevde både bjørnunge og bison på nært hold, forteller Åsland.

En spesiell kjørestrekning var langs US 50, omtalt som «den ensomste veien i Amerika». Det var også artig å møte ­ekteparet som driver en bar, Spotted Horse, i Wyoming. De to er stedets eneste innbyggere og «skryter på seg» at de har byens kaldeste øl, her ute i «ingenmannsland».

En opplevelsesrik reise avsluttes i ­Chicago, USAs tredje største by, kjent som «skyskraperbyen». Få med deg utsikten fra Skydeck i Willis Tower, ­Millenium Park og et elvecruise langs Chicago River. Kjøp en pakke tyggis fra Wrigleys, så har du fått med en smakebit av Chicago, fremholder Ragnar ­Åsland.

Forfatteren har de siste årene skrevet fire bøker, alle på Dreyer Bok AS: Langs landeveien i USA, Time før og nå, Cuba – Juvelen i Det karibiske hav og Kirkene i Rogaland.

Ragnar Åsland har nærmere 30 års ­erfaring fra oljebransjen der han har jobbet hos Mobil og Statoil, de fleste årene i ­selskapenes informasjonsavdelinger.

I dag er han skribent og har et enkeltpersonforetak Ragnar Åsland ­Consulting med oppdrag fra offentlig og privat ­virksomhet.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no