ANNONSE

MAT & DRIKKE

Valgets kval til hval

Både rødvin, hvitvin og øl kan være godt til hvalbiffen.

 

 

Hvalbiff med redusert rødvin og poteter bakt med løk, kyllingkraft og timian er en rett med mye smak, men lite fett. Så her går det an å velge både hvite viner, røde viner og øl med stort hell. Velger du hvitvin, er lagrede utgaver av Riesling og Grüner Veltliner fra Tyskland og Østerrike glimrende. Har du mer lyst på rødvin, bør den ha sødmefull frukt og bløte tanniner – slik som en Côtes du ­Rhône eller en ung Tempranillo fra Spania.

Jeg har imidlertid landet på et rikt og alkoholsterkt øl som følge til hvalbiffen denne uken. Små norske bryggerier opplever en eventyrlig suksess, og leverer øl som oser av kvalitet. Helt i tet finner vi bryggeriet Nøgne Ø.

Nøgne Ø Imperial Brown Ale (varenr 1072002, kr 72,90, basiskategori 6) ble først brygget våren 2006 som et samarbeidsprosjekt med et annet bryggeri i verdensklasse, danske Nørrebro Brygghus. Siden har dette ølet vært en del av bryggeriets faste sortiment.

Hvis det står Imperial på en øletikett, har det ­tradisjonelt én av to betydninger. Den første og mest gammeldagse betydningen er knyttet til øl (vanligvis stout) som ble brygget på 1800-tallet på de britiske øyer. Dette ølet, som hadde høyere alkohol en vanlig, ble eksportert til det russiske hoffet som foretrakk sterkt øl.

Den andre og mer moderne betydningen er at ølet har ekstra mye malt og humle, noe som gir et øl med stor smaksmessig rikhet og høy alkohol. «­Imperial» brukes i denne sammenhengen for å beskrive ­mange ulike typer øl, og ukens øl er et eksempel.

Denne alen er en «brown ale», noe som indikerer en høy andel høyt røstede malttyper. Det er dette som gir ølet dets karakteristiske brune farge.

Nøgne Ø Imperial Brown Ale har stor smakskonsentrasjon med godt balansert bitterhet og en flott kryddertone som kler retten godt. Den ­sødmefulle karakteren fremhever nyansene i det magre, ­aromatiske hvalkjøttet på en utrolig god måte.

Knut-Espen Misje underviser vinkelnere 
ved Kulinarisk Akademi, og holder også vinkurs for folk flest. Han er medforfatter på flere koke­bøker. Viner importert gjennom 
Terroir Wines, som han er medeier i, 
vil ikke bli omtalt i denne spalten.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no