ANNONSE

REISE

Flotte fotturer i Japan

Tekst og foto: Cenneth SparbyPublisert: 24.05.2014

TURVEI: Det er kontemplativt å vandre i Kumano Kodo. Her er turveien mot Nachi no Otaki.


Japan byr på storslagen natur og spennende mat – og har for tiden gunstig valutakurs for nordmenn. Vi valgte oss Kyoto som utgangspunkt.

Kyoto er på sitt aller vakreste en tidlig morgen under kirsebærblomstringen. Byen er som skapt for avkoblende vandreturer, ikke minst langs stiene og småveiene rett nord for de sentrale delene – der fjellene begynner.

Den gamle keiserbyen er et must for alle som er interessert i den tradisjonelle japanske ­kulturen. Hit flyttet den japanske keiseren med sitt hoff i slutten av 700-tallet. De kom fra nærliggende Nara, på vandringsstiene gjennom fjellområdene i sør.

Spennende strøk

Kyoto har nærmere 2000 templer og mengder av nydelige parker. Langs floden Kamo-gawa ser man i morgentimene både turgåere, joggere, qi gong-utøvere og syklister. Det er ekstra livlig her når sola akkurat har tittet fram ovenfor de grønnkledde Higashiyama-fjellene.

Det er også interessant å utforske Gion, det gamle geisha-distriktet nær Kamo-gawa, til fots. ­Området er også perfekt for en tidlig frokost på et av klassiske tehusene. Her kjennes det som du er satt flere hundre år tilbake i tid.

Ett av de mest imponerende vandringsstrøkene er Filosofens vei langs en av kanalene, mot de østlige fjellene og Kiyomizu-tempelet – tempelet som er selve symbolet for byen Kyoto.

Te og pilegrimsvandring

Den som er interessert i ­japansk tekultur, kan med fordel avlegge et ettermiddagsbesøk i tehuset til Randy Chanell Soei. Han er ­canadieren som flyttet til Japan og Kyoto for over 20 år siden for å trene kampsport. Men et skadd kne fikk ham til å skifte fokus til Chado – den edle kunsten å ­tilberede te. Hos Randy-san kan man få en to timers introduksjon til tebrygging.

Randy er også en ivrig turgåer og tipser om hvordan man via fotturer kan trenge dypere inn i de japanske tradisjonene.

– Fra Kyoto og Nara fører en klassisk pilegrimsvei sørover mot Wakayama, som er den kanskje aller helligste regionen i Japan, forteller Randy. Selv gjennom­førte han en to uker lang vandring som pilgrim for et par år siden.

Kumano Kodo ­Pilgrimage ­Route står på UNESCOS verdensarv­liste. Ruten går ­gjennom vill fjellnatur, helt ned til Kii-halvøya, kystbyen Shingu og Stillehavet.

For turister med mindre tid tipser Randy om toget sørover via Nara til Koya-san. Så kan man gå av her og der for å plukke ut godbiter langs vandrings­leden.

Matglede underveis

Koya-san er et fint utgangspunkt for dagsturer inn i fjellene. Langs turveien herfra finner man både vertshus og enkle pensjonater. Middagene er ofte rene nytelser, servert i klassiske tatami-rom. Vi får misosuppe, sushi, tofu, ­sashimi, tempura, yakuniku, ­yakitori og pickles – delikate småretter med sublime smaker, som forhøyes med varm sake og kald Kirin-øl. Vi sitter rett på gulvteppet ved lave bord og blir servert av smilende kvinner i ­kimono. Her holder man på ­tradisjonene.

Vi vandrer i fire dager for å komme til hjertet av Kumano Kodo, der vi beundrer den ­klassiske shinto-hellig­dommen Hongu Taisha. Helt siden 800-tallet har munker, ­keisere, bønder og krigeradel pilegrims­vandret hit.

Fjellene dekkes for det meste av gammel urskog, og langs ­leden er det mange jinjas – små shinto-templer – og fosser. ­Luftfuktigheten er høy om våren og sommeren.

Festival

Underveis treffer vi Yasuo Yamashima, som er engelsklærer på universitetet i Kyoto. Han er ute på en ti dager lang vandring, med start i Koya-san.

– Det er tredje gang jeg vandrer i Kumano Kodo. Det er skjønnheten i villmarken som trekker meg hit. Og selvsagt ­festivalen i Hongu, sier han.

Hongu Taisha byr nemlig på en mektig opplevelse i midten av april: en tre dager lang vårfestival med tusenårige aner. Den består av høytidelige ­seremonier med shinto-­prester, buddhistmunker, taiko-trommere og yamabushier – de myteomspunne asketiske fjellmunkene som fortsatt utøver sin religiøse praksis og harde fysiske trening.

Varme bad

Nabobyen Yonomine ­Onsen har Japans eldste «onsen» – ­naturlig varme kilder med svovel­duftende vann. Den lille byen lokker med flere små bade­hus, og til og med et varmt oppkomme i floden, der lokalbefolkningen koker sine frokost­egg. Og visst kjennes det deilig, etter en dag med to mil til fots, å synke ned i ett naturlig basseng med rykende varmt vann – og med utsikt til fjell og grønne skoger.

Reisefakta 

Kyoto


• Reise dit: Fly med Finnair fra Oslo, via Helsingfors, til Osaka. Pris i april ca. 10.000 kroner tur/retur. Det tar cirka en halvtime med tog til Kyoto, kr 180 én vei. Tog fra Kyoto/­Osaka til Wakayama-­regionen koster fra ca. 270 kroner én vei.


• Fottur-tips: April-mai samt september-oktober er behagelige ­måneder for fot­turer i Kyoto og ­Wakayama, med ­temperaturer opp til 20-25 grader. Men oppe i fjellene kan temperaturen falle raskt, ned til et par varmegrader om natten. Så ta med ullstillongs og en varm genser. Bruk fjellsko med kraftig såle. De skogkledde fjellene når opp i tusen meters høyde, og høydeforskjellen på en dagsetappe ligger i snitt på 400-600 meter.


• Mat og overnatting: Velg mellom ­tradisjonelle minshuku (enklere ­pensjonater, fra kr 450 per natt inkl. frokost og ­middag) eller ryokan (vertshus med høyere standard og mer eksklusiv mat, noen hundrelapper dyrere) og vandrerhjem. Man kan få med seg en bento (matboks) fra vertshuset for 40-70 kroner. Langs mange ­etapper er det også byer med ­restauranter og tehus. 


• Utforsk Kyoto på nettet:
www.city.kyoto.jp/koho/eng
www.kyoto-magonote.jp/en


• Vårfestivalen i Hongu ­Taisha holdes 13.– 15. april hvert år. Les mer:
www.sekaiisan-wakayama.jp/english
www.tb-kumano.jp/en


• Hos Randy Chanell i Kyoto kan du oppleve tradisjonell tehus-atmosfære. 
Se www.ranhotei.com


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no