ANNONSE

HUS & HAGE

Når murhuset trenger vedlikehold

Tekst: Svein Kåre Edland

Foto: Svein Kåre Edland / 
Murmester Meling


Publisert: 10.05.2014

Murhuset på Våland er blitt et vakkert og stilrent syn etter full rehabilitering av fasade.


Fakta:

Murmester Haldor Meling


Aktuell med:
Tilbyr rehabilitering av mur­- og betongfasader for bolig og næringsbygg


Kontakt:
51 54 97 85 eller mobil 92 81 57 38


Web:
www.murmestermeling.no
www.stonorge.no

Hva gjør du når muren slår sprekker, jernbjelkene under vinduene ruster, og fasaden trekker til seg vann som en sukkerbit i kaffekoppen? Som huseier har du en utfordring, men hvordan angriper du problemene?

 

 

– Mur og betong er en velkjent byggemetode i vårt distrikt, og i Stavanger og Sandnes er det mange murhus som er bygget de siste 100 årene. Men dessverre er det ingen materialer som er vedlikeholdsfrie, forteller Hans ­Kristian Meling til Lokalavisen.

Han er daglig leder for firmaet murmester Haldor Meling som har eksistert siden 1962.

– Vi har mange som ­kontakter oss og lurer på hvordan ­fasaden skal rehabiliteres, og hvilke ­muligheter som finnes. For ­mange har dette blitt et stort ­problem. Her er det lett å gjøre feil, og på dette feltet er det ­spesielt viktig å bruke fag­folk som har lang ­erfaring, ­mener Meling.

 

Ulike årsaker

Mange pussede fasader er sterkt preget av tidens tann. Det medfører at en ofte kan se sprekker rundt åpninger, hjørner og også midt på veggene. Endringer i grunnen over tid kan medføre forskyvninger, og lage store sprekker. Dersom den murte fasaden ikke vedlikeholdes, vil vann trenge inn og over tid delvis ødelegge fasaden. Dette er hverdagen for mange huseiere.

 

Murhus på Våland

Lokalavisen møter mur­mesteren på en befaring ved et hus på ­Våland som har fått total renovert fasade.

– Her har vi i samarbeid med byggmester skiftet nye vinduer, bygd opp byggets tradisjonelle profiler på hjørner og vinduskarmer, i tillegg til helt ny fasade. Denne kunden ville gjerne ha en etterisolering, og vi har derfor lagt inn 8 cm isolasjon på den gamle fasaden. Vi fester da isolasjonen til veggen og pusser inn et fibernett som gjør fasaden sterk. Deretter legger vi på et lag grunnpuss til, og sluttpussen tilpasset den fargen kunden ønsker. Det brukes en spesialpuss som heter Sto Lotusan som har fantastiske egenskaper, sier han.

 

Forskjellige måter å behandle

– Vi opplever at mange eiere av murhus er i tvil om hvordan de skal vedlikeholde huset, og hvilken måte skader skal repareres på, forteller den erfarne murmesteren til Lokalavisen.

– Derfor er det best om den enkelte kontakter et murmester­firma. Hvilken metode som velges, er avhengig av byggets tilstand. I noen tilfeller er det mulig å reparere skadene på en enkel måte, mens i andre tilfeller er det større operasjoner som må gjennomføres. Det er også fullt mulig å legge inn et lag isolasjon og pusse på nytt utenpå isola­sjonen. I noen tilfeller er skadene så store at vi monterer på en egen plate som kalles for STO Ventec. Den kan brukes på både nybygg og rehabilitering og gir huseieren gode muligheter for å isolere på baksiden og oppnå en optimal klimabeskyttelse med et ­luftet system, og to-trinns tetting. Med fleksibel under­konstruksjon oppnås rette flater selv på vanske­lige og ujevne underlag. Huseieren har stor mulighet for å få sluttproduktet akkurat slik de ønsker det. Både med farge og form, forteller Meling.

 

Huset som vasker seg selv

Produktet STO Lotusan er den siste avslutningen og er maling eller gjennomfarget puss. Den danner en overflate som gjør det svært vanskelig for støv, pollen og annen forurensing å feste seg. Overflaten er i tillegg super­hydrofob som innebærer at den er helt vannavvisende. Regn­dråpene renner straks av og drar med seg løse smuss-
partikler. Systemet er ekstremt effektivt mot algevekst og anbefales særlig i værutsatte områder Når det regner, trekker vannet forurensingen med seg og reduserer behovet for vask og vedlikehold radikalt. Lotusan er basert på en silikonharts og har i tillegg den egenskapen at den puster, slik at en unngår fuktskader. En kan kalle det «Gore-Tex-jakke» for hus, avslutter Meling.

 

Ta kontakt

Ønsker du mer informasjon om hvilken metode som kan egne seg for ditt murhus? Ta kontakt med Hans Kristian Meling for nærmere avtale om befaring.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no