ANNONSE

HELSE & LIVSSTIL

Fjerning av tatovering

Tekst: Marthe Lein

Foto: Colourbox


Publisert: 10.05.2014

Er du ikke lenger fornøyd med tatoveringen din, er det mulig å fjerne den. Men du må regne med at det vil etterlate seg et arr.

Å fjerne en tatovering kan være både dyrere og mer komplisert enn å få utført selve tatoveringen. Men ønsker du ikke lenger å ha tatoveringen på kroppen, går det an å få den fjernet.

De mest vanlige metodene for fjerning er laserkirurgi, ­kirurgisk fjerning eller dermabrasjon (hudsliping).

Mayo Clinic i USA har laget en oversikt over hvordan du kan fjerne en tatovering og hva du kan forvente av resultatet.

Først og fremst er det viktig at du kontakter en (hud)lege for å høre hvilke alternativer som finnes, og at du ikke ­forsøker å fjerne den selv. Det finnes «hjemme­metoder» som hevder å fjerne tatoveringer, men dette er metoder som ifølge Mayo ­Clinic er lite effektive og som trolig kan føre til hudirritasjoner eller ­andre ­reaksjoner.

En lege vil kunne gi råd om ­hvilken metode som passer best for akkurat din tatovering. Små tatoveringer kan kanskje egne seg for kirurgisk fjerning, mens noen tatoveringer kan være mer mottakelig for laserbehanding enn andre.

Hvilket resultat 
kan du forvente?

Ved laserbehandling er det en ­såkalt Q-switched laser som er vanlig å bruke, hvis målet er å fjerne tatoveringen. Laser bleker mer enn fjerner tatoveringen. Laser­teknikk brukes for å forvandle lysenergi til varmeenergi. Denne varmen brukes over­flatisk, eller dypere ned i vevet, avhengig av behandlingen.

Etter behandlingen kan det være du får hevelser, blemmer eller blødning, og det kan være nødvendig å bruke en anti­bakteriell salve. Du vil trenge gjentatte behandlinger, og du kan ikke forvente at tatoveringen forsvinner helt.

Dermabrasjon er en teknikk for å mekanisk slipe ned det ­ytterste laget av huden - i tillegg til en bit av det dypere laget – dermis­laget. Når huden blir slipt ned på denne måten, reagerer kroppen med å lege det slipede området med ny, frisk hud.

Etter en slik behandling, må du regne med at området føles sårt i opp til 10 dager. Det er viktig at du er forsiktig med det berørte området, og du må kanskje bruke antibakteriell salve og dekke det berørte området med bandasje. Men på samme måte som laserkirurgi, kan dermabrasjon ikke helt slette tatoveringen.

Med kirurgisk fjerning blir tatoveringen fjernet med en skalpell, og du må sy sammen huden etterpå. Etter prosedyren, kan antibakteriell salve være viktig for å unngå komplikasjoner. Kirurgisk fjerning er effektivt - men det etterlater et arr, og det er mest praktisk for små tatoveringer.

Forsvinner ikke helt

Husk at tatoveringer er ment å være permanent. Siden blekket er plassert under det øverste ­laget av huden, er fullstendig fjerning av en tatovering vanskelig. Det vil trolig alltid bli en eller annen form for arrdannelse eller endring i hudfargen hvis du prøver å fjerne den- uansett hvilken type metode som blir brukt.

Ved profesjonelt utført tatovering plasseres pigmentpartikler permanent i det dypere laget av huden ved hjelp av et elektrisk tatoveringsapparat. Husk også at å tatovere kroppen i seg selv ikke er risikofritt. Men i artikkelen «Tatovering – en ­kulturell uttrykksform» i Tidsskrift for Den norske legeforening, ­skriver Petter Jensen Gjersvik, at det ikke foreligger noen studier over hyppigheten av medisinske ­komplikasjoner.

Også Gjersvik understreker at kirurgisk fjerning, bruk av ­dermabrasjon, kjemisk peeling eller CO2-laser er metoder som alltid etterlater arr.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no