ANNONSE

HELSE & LIVSSTIL

prostata: viktig, plagsom og farlig


Har mannen din problem med vannlating?

Tekst: Svein Kåre Edland


Publisert: 10.05.2014

Fakta:

Privat­sykehuset Haugesund

Hva:

Offentlig godkjent sykehus som ­foretar utredninger og operasjoner.


Aktuell med: 

Tilbyr konsultasjon hos spesialist uten ventetid for personer som har problemer med vannlating. Kostnaden dekkes av det offentlige, du betaler kun egenandel.


HVOR: 

Haraldsgt 139, Haugesund


Kontakt: 

Tlf: 52 70 05 50


Web: 

www.privatsykehuset.no

Prostata er et viktig «fruktbarhetsorgan», men er også årsak til plager og alvorlig sykdom. Den kan bli en hovedtrussel mot eldre menns livskvalitet og helse. Å foreta en undersøkelse kan spare mannen din for mye plager og smerte.

Godartet forstørrelse av prostata rammer med årene nesten alle menn og fører for svært mange til problemer med å tisse. Noen får infeksjoner og i sjeldnere tilfeller fører det til nyresvikt og død. Prostata er den vanligste kreftformen for menn.

– Vi har lang erfaring med å behandle dette problemet, sier Turid Staveland Nygaard som er driftsleder ved Privatsykehuset Haugesund.

– Dessverre er ofte menn litt trege med å få undersøkt problemet, og vi opplever ofte at det er kvinner som tar initiativet for en undersøkelse. Mange tenker med én gang på kreft i prostata, men de fleste problemene skyldes en godartet forstørrelse av prostata. Det medfører problemer med å bli kvitt urinen. Dette har konsekvenser i form av dårlig drenasje for nyrene, og kan påvirke helsetilstanden i stor grad. Heldigvis er det lett å gjøre noe med for de aller fleste.

Ingen ventetid i Haugesund

– Problemer knyttet til vann­lating kan være svært smertefullt. Pasientene som går og venter på kirurgisk behandling, sliter ofte både fysisk og psykisk. I tillegg øker risikoen for å få infeksjoner. I Stavanger er det vanlig at du må vente 6 måneder før du kommer til undersøkelse, og deretter går det gjerne 6-7 måneder før du kommer inn til operasjon eller behandling. Mange sykehus har ikke kapasitet til å 
behandle disse pasientene innen rimelig tid, sier Nygaard.

– Dette er en sykdom få snakker om, og derfor er det mange som ikke vet at det er mulig å få behandling raskt hos oss. Akkurat nå har vi ingen ventetid. Pasienter kommer inn til undersøkelse innen 1 uke, og deretter utfører vi behandling eller operasjon når det passer pasienten. Gjerne uken deretter, sier Turid Staveland Nygaard til Lokalavisen.

Utbredt problem

– I Rogaland er det hvert år ca 600 menn som får diagnosen. Vi opererer ca 275 hvert år her i Haugesund, men har kapasitet til flere. I mange tilfeller kan vi gi medisin, som i alle fall utsetter operasjonen. Må du operere, er det et enkelt inngrep som går raskt, og utføres med lokal bedøvelse.

Hva er prostata?

Prostata kalles også for blærehalskjertelen, og er en kjertel på størrelse med en kastanje. Kjertelen finnes kun hos menn og er plassert under blæren og omkranser hele urinrøret. ­Kjertelen danner sædvæske, som ved utløsning blandes med sæden fra testiklene. Med alderen kan kjertelen begynne å vokse. Dette er helt naturlig del av det å eldes. På linje med at håret blir grått. I 20-årsalderen veier prostata ­20-25 gram. De neste 20-30 ­årene er størrelsen nokså uendret. Hos flertallet av menn vokser ­prostata i alderdommen, og det har vært funnet prostata som veier over 200 gram. Denne veksten gir med tiden ofte vannlatings­besvær, fordi kjertelen klemmer urin­røret når den vokser. Veksten er i seg selv ufarlig, og tilstanden kalles godartet forstørrelse av prostata. Tilstanden gir plager hos hver fjerde mann mellom 50 og 60 år, og nesten halvparten over 60 år. Statistikken viser at rundt 20 % av alle menn får utført operasjon av prostata.

Hvilke problemer oppstår?

Når kjertelen begynner å vokse, øker mengden prostatavev hos middelaldrende og eldre menn. Dette medfører økende problemer med å tisse. Urinstrålen blir slapp, og selve tissingen blir ofte avbrutt, slik at man bruker flere forsøk på å tømme blæren. Mange opplever vanskeligheter med å starte tissingen, selv om man føler trang til å tømme blæren. Du har ofte følelsen av at blæren ikke blir helt tømt, og det medfører hyppige besøk på toalettet både om dagen og om natten. Noen ganger går det galt og du greier ikke å holde på vannet. Det er også vanlig med etterdrypp av urin og både smerter og svie. Det er bare i ca 5 % av tilfellene de siste årene hvor det viser seg at pasienten med disse symptomene har prostatakreft.

Det offentlige betaler

– Vi satser på å hjelpe folk som har denne sykdommen, opplyser Turid Staveland Nygaard. 
– Privatsykehuset Haugesund har lang erfaring med prostata sykdommer og har en avtale med det offentlige som gjør at pasienten betaler bare vanlig offentlig egenandel + materiell. Resterende betales av Helse Vest. Det er samme egenandel både for undersøkelsen hos spesialist og selve operasjonen.

Dette er Privatsykehuset Haugesund

Sykehuset er et offentlig godkjent sykehus med lang erfaring og høy kompetanse på en rekke ulike felt som generell ortopedi, både dagkirurgi og kne- og hofteproteseoperasjoner som krever innleggelse i 3–4 døgn, og prostataoperasjoner. I tillegg satser sykehuset innen kardiologi, øye-laser, hud, kosmetiske operasjoner, åreknuter og operasjoner innen grå stær. Hvert år opererer sykehuset 2200 pasienter for grå stær, og sykehuset er ledende i landet på dette feltet. I tett samarbeid med det offentlige. Sykehuset er ISO sertifisert både på miljø og kvalitet. Privatsykehuset Haugesund er en servicebedrift hvor du som pasient står i fokus.

Bestill konsultasjon

Har du spørsmål om behandlingen og lurer på om dette kan være noe for deg? Da ringer du sykehuset direkte. Du vil raskt få avklart konsultasjonen og når du kan komme.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no