ANNONSE

HUS & HAGE

Flettekant til bedene

Tekst: Sandra Holmes

Foto: Leif R. Jansson


Publisert: 10.05.2014

FIN KANT: En hjemmelaget flettekant er et fint tilskudd til den ­romantiske hagen. (FOTO: Leif R. Jansson)


Lange kvister fra vårens beskjæring i hagen kan flettes til flotte bedkanter.

Kanter rundt hagens bed er ikke bare pent, det er også veldig praktisk. Men å kjøpe ferdige kanter kan være dyrt, i hvert fall hvis man går for en av de penere løsningene. Så hvorfor ikke flette sine egne kanter av gratis hageavfall?

Før i tiden var denne teknikken vanlig. De hjemmeflettede kantene ser levende ut, smelter fint inn i omgivelsene og gir en gammeldags, romantisk atmosfære.

Kvisthåndtering

Nå på våren ryddes og beskjæres det i mange hager. Greiner, ­kvister og lange skudd havner ofte i en rotete haug i utkanten i hagen, eller kjøres i store lass til nærmeste hageavfallsmottak. Bråtebrenning er lovlig en del steder i landet, men skaper en ­giftig røyk, som er spesielt ­plagsom for astmatikere og allergi­kere, og iblant brannfare.

Det finnes to bedre løsninger på hageavfallsproblemet: 1) Lage en god kompost med opp­klippet/oppkvernet kvist, og 2) bruke kvistene som byggemateriale.

Nabohjelp

Det trengs ganske mye lange kvister/skudd til dette prosjektet, så spør gjerne naboene om du kan få fra dem også. Det du er ute etter, er lange, rette og myke kvister. Lange vannskudd fra frukttrær er utmerkede, det er også de lange skuddene som skyter fra hardt beskårede lindetrær.

Når man først har samlet seg en god bunke materialer, går det raskt å sette sammen kantene. Og har man ikke tilgang til ­passende kvister, kan man kjøpe pil (pil/vier/selje) fra en forhandler. Da blir ikke kantene gratis lenger, men på den annen side får du et perfekt materiale: myke, rette kvister som er smidige å jobbe med.

For å forlenge livslengden på kantene kan du bruke armeringsjern i stedet for tjukke greiner som påler i bakken. Etter noen år må du regne med å bytte ut de kvistene i flettekanten som har sprukket eller ­råtnet.

Ferskvare

Kvistene er lettest å arbeide med når de er ferske. De holder seg myke i cirka en uke. Oppbevare dem skyggefullt og fuktig, så tørker de ikke så fort ut. Med myke, bøyelige greiner kan du skape alle slags former. Det er en morsom egenskap som få andre typer av kanter har.

Og har du allerede kanter nok i hagen, kan du lage noe annet av kvistene. Slipp løs ­kreativi­teten, og flett en kompostbinge, et ­gjerde eller et espalier!

Slik fletter du

1. Klipp til kvistene. Prøv å få dem så lange som mulig. Ta bort alle små sidekvister.

2. Bestem deg for hvor høye kantene dine skal være. Legg til 20-30 centimeter, så vet du hvor høye pålene (som slås ned i bakken) skal være. Lag en referansepåle som du måler de ­andre mot, slik at de blir like lange. Kutt pålene med en kraftig sekatør slik at de er skrå i den ene enden, da blir de lettere å banke ned i bakken.

3. Bank ned pålene med en gummiklubbe. Bruk tommestokk for å få jevn avstand. Jo nærmere hverandre de står, desto mer øker spenningen. Og jo lengre fra hverandre de står, desto mer ustabil blir kanten.

4. Begynn å flette med de lange kvistene. Før dem i sikksakk mellom pålene og trykk dem ned så flettverket blir tett. Annenhver kvist begynner du med fra høyre side, og annenhver fra venstre – men har du flere ekstra tynne kvister, kan de begynne fra samme side. Siden kvister er tjukkere i den ene enden, bør du variere hvilken ende du starter med, slik at kanten blir like sterk hele veien. La kvistene overlappe hverandre over flere påler, så blir kanten mer stabil.

5. Klipp til barkduken. Legg den på innsiden av kantene for å forhindre at jorden renner ut gjennom flettverket.

Dette trenger du

• Mengder av lange, rette, smidige kvister

• Grovere greiner til påler

• Beskjæringssakser (­sekatører) – en liten for mindre kvister og en ­kraftig for grovere greiner.

• Gummiklubbe

• Tommestokk

• Barkduk

• Saks


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no